1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. "Şu An Hayatın Değişiyor Deseler”
"Şu An Hayatın Değişiyor Deseler”

"Şu An Hayatın Değişiyor Deseler”

Yazar Nükhet Kalmuk’un “Şu An Hayatın Değişiyor Deseler” kitabı, hepimiz için sorulan bir soru aslında ve yazarın “ben”likten sıyrılıp dünyaya verdiği bir cevap.

A+A-

“Şu anda uyanık mısınız, yoksa düş mü görüyorsunuz?” gibi bir soru sorsam birçoğunuzun cevabı elbette ki uyanığım olurdu. Kitabı okuduktan sonra kendinize verdiğiniz bu cevabı tekrar gözden geçirmeniz gerektiği konusunda hemfikir olacağımızı düşünüyorum.”

Yazar Nükhet Kalmuk’un “Şu an Hayatın Değişiyor Deseler” kitabı, hepimiz için sorulan bir soru aslında ve yazarın “ben”likten sıyrılıp dünyaya verdiği bir cevap. Niye mi okuyacaksınız bu kitabı, cevap çok net: Kendinizin kıymetini bilmek için, her doğan güne sıkı sıkı sarılıp yaşamak için, her fırsatı değerlendirmek için. Yazarın akıcı üslubunda ve birbirinden renkli yorumlarında yeniden ve yeniden günü yakalamak için… Bırakmayın elinizden kitabı; o genç kadının içten gülümsemesinde kendinizi göreceksiniz, içinizdeki saklı “ben”i tekrar yakalayacaksınız.

Kitapta, özet olarak; bu mavi gezegende insan olarak varoluşumuz çeşitli ve çok renkli, somut örneklerle sorgulanıyor. Mutluluklarımız, tatminsizliklerimiz, başarı veya başarısızlıklarımız, sağlıklı-sağlıksız oluşumuz ve toz konduramadığımız o büyük egolarımız… Her şeyin temeli insanın varolması ile başlıyor, daha sonra bu temel üzerine sosyal, tarihi ve politik felsefeler oluşuyor. Farklı bir kurgu ve akıcı bir üslupla yazılan kitapta, özellikle psikolojik ve bazı sosyal yapılar hakkında yazarın tespitleri ve gözlemleri dile dökme tarzı ise trajikomik.

Kurguda Aristo ve B. Brecht etkisi var

Yazar Nükhet Kalmuk, kitaptaki kurguyu biraz Aristo ve B. Brecht tiyatrosundan esinlenerek kurguladığını söylüyor. Yazar bu durumu şu sözlerle ifade ediyor:

“Aristo daha çok seyircinin oyunla bütünleşmesini ister, oyunda kendisini kaybedip duygu seline kapılmasını ister. Aristo’nun tiyatrosunda gülersiniz, ağlarsınız ama her şey orada biter. Tiyatrodan dışarıya çıkınca her şey o salonda kalır. Halbuki B. Brecht tiyatrosunda, seyircinin oyunla bütünleşmesi istenmez, ve oyunu ara ara farklı şekillerde bölüp, seyirciye bir tiyatronun içerisinde ve oyunun farkındalığında olması sağlanır. Bir nevi uyandırmaya ve düşündürmeye çalışır ve Brecht’in tiyatrosundan çıktıktan sonra ise asıl tiyatro o zaman başlar ve sizi düşünmeye iter. Bu aynen hayatlarımızda olduğu gibi, ara sıra kendimizi oynadığımız rollere kaptırıyoruz ve rolümüz ile çok fazla bütünleşiyoruz. Ama hepimizin hayatında, dönem dönem öyle anlar oluyor ki, kendimizi bütünleştirdiğimiz rolü bir kenara bırakıp, asıl kendi öz yapımıza bakıp düşünmemiz gerekiyor.”

"Kitapta yazılan herşey benim gerçeğim"
Büyük bir rahatsızlık geçiren yazar, o dönemde gece uyuyamayınca bol bol yazmış ve bu kitap ortaya çıkmış. Yazar Nükhet Kalmuk, “Kitapta yazılan her şey benim gerçeğim” diyor. Değişimle ilgili konuya gelince... Yazarken ilk aklına gelenlerin arkadaşları veya çevresindekilerle sohbet ederken, her konuşmasında: “…geçenlerde şu lokantada yemek yemiştik, …geçenlerde bu semtte şu mağaza vardı şimdi nerde..?” gibi “Geçenlerde “ diye kullandığım her kelime, benim için birkaç gün öncesini ifade ediyor. Halbuki arkadaşlarım da her seferinde; Nükhet o iki yıl önceydi diye bana hatırlatmak zorunda kalıyorlar. Yani iki yıl beynimde kayıp, yok. O yüzden artık olabildiğince “geçenlerde” kelimesini kullanmamaya çalışıyorum. Mesela bu yaz dayım ve başka yakın bir akrabamı görmek için babama dayımı görmek istediğimi söylediğimde, vefat etmiş olmalarını öğrenmem beni çok üzmüş bir o kadar da şaşırtmıştı, halbuki benim beynimde daha geçenlerde onlarla görüşmüştüm” şeklinde ifade ediyor.

Eğer hayatınızdan memnun değilseniz bu kitabı mutlaka okumalısınız. Yazar hayatlarından memnun olmayanlara nacizane bir öneride bulunuyor;

“Eğer hayatınızdan memnun değilseniz, Linguistik dediğimiz, sadece size ait kelimeler ve cümleler ve bunlarla kendi içinizde nasıl hikayeler oluşturup dünyaya baktığınız çok önemli. Hislerimiz bir yandan kalp atışları, tansiyon gibi vücut fonksiyonlarımızı etkiliyor, bir yandan da dışarıya yansıyan hislerimiz, yavaş yavaş o yönde hayatımızı şekillendirmeye başlıyor. Yani temele bakıldığında kullandığımız kelime içerikleri ve cümleler ve bunlarla dünyaya bakarken kendi içimizde oluşturduğumuz hikayeler çok önemli. Hayatımızdan memnun değilsek, öncelikle bize özel olan, bize ait olan cümlelerimizi değiştirerek başlamakta fayda var.”

Nükhet Kalmuk kimdir?

Hacettepe Üniversitesi/Edebiyat Fakültesi/Alman Filolojisi ve Hacettepe Üniversitesi /Eğitim Fakültesi’nde felsefe, sosyoloji, pskikoloji ve pedagoji dersleri aldı. Daha sonra Marmara & Maine University / MBA yaptı. Boğaziçi Üniversitesi / HR (İnsan kaynakları) programını bitirdi. Alman Filolojisi bölümünde okurken, o yıllarda hocalarından yazma tavsiyeleri aldı. İş hayatına atıldığı dönemde de gazeteci, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Mehmet Altan’dan da yazması gerektiği yönünde tavsiyeler alan Nükhet Kalmuk, 2010 yılında pankreas iltihabı rahatsızlığı geçirdiği dönemde yaşadığı uyku problemleri nedeniyle yazmaya başladı.

“Şu An Hayatın Değişiyor Deseler”
Yazar: Nükhet Kalmuk
Genel Yayın Yönetmeni: Namık Kemal Atalay
Editör: Derya Ayyıldız
Sayfa Sayısı: 336 sayfa
Dili: Türkçe
Yayınevi: Dharma Yayınları
Etiket Fiyatı: 25 TL

virahaber.com

suankapak.jpg
 

Bu haber toplam 1916 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.