'Su altındaki personel konusunda dünyaya uyum sağlandı'
46 No’lu Dalış Turizmi ve Su Üstü Aktiviteleri Faaliyetleri Meslek Komite Başkanı Kaptan Arif Yılmaz, komiteleri ile ilgili son durumu ve sorunları özetledi.
Komitemiz; su altında aletli dalış, su üstünde gezi, spor ve eğlence amaçlı faaliyetlerin yapıldığı katamaran, sörf, yelken, kano ve benzeri deniz bisikleti gibi makine dışında güçlerle hareket eden ya da deniz motosikleti ve benzeri gibi motorlu kişisel deniz araçları ile yedeğinde banana, ringo gibi şişme deniz oyuncakları, su kayağı çekebilen, paraşüt uçurabilen mürettebatlı veya mürettebatsız gün içinde kısa sürelerle kiraya verilebilen araçlarla turistik eğlence hizmeti sunan işletmelerden oluşan 303 üye adediyle Oda'mızın en kalabalık meslek komitelerinden biridir.
Mesleğimizde kullanılan araç ve malzeme bakımından yüzde 80 dışa bağlı olsak da, son yıllarda özellikle şişme bot ve sürat tekneleri açısından yerli üreticilerin ürettiği kaliteli ürünler sektörümüz tarafından tercih edilmektedir. Su altında ise dalış elbisesi, maske, palet ve dalış kompresörlerinde yerel üretim benzeri bir gelişim göstermektedir.
Personel açısından baktığımızda diğer turizm sektörlerini kıskandıracak oranda (% 100) uluslararası ehliyet ve sertifikalara sahip, kalifiye personelle
çalışmaktayız. Özellikle su altında personel konusunda hem teknik, hem de mesleki açıdan dünyanın diğer ülkeleriyle tamamen uyum sağlanmıştır. Su üstü sporlarında teknik anlamda yeterli olmakla beraber, mesleki ehliyet çeşitliliği açısından eksik kaldığımız yönlerde uyum çalışmalarımız sürmektedir. Sektörümüzde yeterli ehliyet ve sertifikalara sahip personelle çalışılması kanuni zorunluluk olup, turizm işletme belgesi alındığında ve çalışma esnasında yetkililer tarafından, sürekli kontrol edilmektedir. Ayrıca araç ve üçüncü şahıs sigortaları sektörde zorunluluk olup, bütün bu koşullar yerine getirilmeden, turizm işletme belgesi alınması mümkün değildir.
YASAL OLARAK
• Turizmi Teşvik Kanunu
• Deniz Turizmi Yönetmeliği
• Turizm Amaçlı Sportif Faaliyetler Yönetmeliği
• Türk Karasularında Sportif Amaçlarla Yapılacak Aletli Dalışlarla İlgili Yönetmelik
• Deniz Turizmi Uygulama Tebliği
• Türkiye Su Altı Federasyonu Donanımlı Dalış Talimatı
• Su Üstü Sporları İle İlgili Güvenlik Kuralları Hk.2005/1 Sayılı Genelge ile sektörün kanuni altyapısı oluşturulmuştur.
Araç, malzeme, personel ve hizmet açısından dünyadaki rakipleriyle aynı kalitede hizmet üretebilen bu sektör, Türk turizmi ve günün rekabet koşulları ile doğru orantılı gelişim göstermiştir. Ülkemiz, kıyılarının doğal güzellikleri, fiziki yapısı, uygun iklim koşulları, deniz suyu sıcaklığı ve berrak suları su sporları için avantaj sağlamaktadır. Bu çeşit turizm diğer turizm çeşitleriyle karşılaştırıldığında doğada tahribat ve kirliliğe çok fazla yol açmadığından, aynı zamanda sürdürülebilir bir turizm şeklidir de diyebiliriz. Özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında 12 ay su altı ve su üstü sporlar için uygun ortam mevcuttur.
İMEAK DTO bünyesinde mesleki örgütlenmesini tamamlayan sektörümüz, Oda'mızın da katkılarıyla birçok yapay dalış alanları projesini gerçekleştirerek, Türk turizmine yeni dalış noktaları kazandırmıştır. Günümüzde sektörün gelişimine en büyük engel bürokrasi ve mevzuat karmaşasıdır. Maalesef kanun ve kurallar sektörün oluşumundan çok sonra yapılmış, birtakım konular eksik kalmış ya da farklı yorumlanmıştır. Hatta zamanla eksiklikleri gidermek için yapılan yönetmelik değişiklikleri, genelgelere yansıtılmamıştır.
BUGÜNE GELİNDİĞİNDE
• Diğer Deniz turizmi araçlarına bir kez düzenlenen, Turizm İşletme Belgesi'nin, su sporlarında her yıl düzenlenmesi.
• Su üstü sporlarında çıkış noktalarının belirlenmesinde yaşanan sorunlar.
• Aslen amatör bir spor federasyonu olan TSSF'nin ticari dalış merkezlerine müdahalesi.
Alternatif ve sürdürülebilir turizmin, iyi bir örneği olan ve ciddi bir katma değer oluşturan sektörümüzün gelişiminde en ciddi sorunlar olarak durmaktadır.
ViraHaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.