Struma faciasında hayatını kaybedenler Sarayburnu’nda anıldı
Tarihin gördüğü en büyük felaketlerden biri olan Holokost’tan kaçan Yahudileri Filistin'e götürürken Karadeniz açıklarında batırılan Struma gemisi kurbanları, facianın yıl dönümünde İstanbul’da anıldı.
İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerden kaçan Yahudileri Filistin'e götürürken, İstanbul açıklarında yabancı bir ülke denizaltısınca torpillenerek batırılan Struma gemisi kurbanları, facianın yıl dönümünde İstanbul’da anıldı. İstanbul Valisi Vasip Şahin’in ev sahipliğinde Sarayburnu Limanı’nda gerçekleştirilen “Struma Anma Töreni”ne; Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İzak Haleva, Uluslararası Holokost Anma İttifakı Türk Heyeti Üyesi Sayın İzak Kolman, Türk Yahudi Cemaati üyeleri ile yabancı misyon şefleri katıldı.
“Yakın tarihimizin en üzücü hadiselerinden biri”
Konuşmasına, “Bugün 75’inci yıl dönümünü yaşadığımız, yakın dönem tarihimizin en trajik olaylarından biri olan Struma faciasında hayatlarını kaybeden 103'ü çocuk 768 masum insanı hatırlamak ve anmak için bir araya geldik.” sözleriyle başlayan İstanbul Valisi Vasip Şahin, faciada hayatını kaybedenleri anarak, gemide bulunanların gayesinin kendileri için güvenli olan topraklarda yeni bir hayat kurmak olduğunu kaydetti.
“70 gün boyunca Sarayburnu açıklarında demirlemiş halde duran Struma'daki Yahudi mültecilere, İkinci Dünya Savaşı'nın kısıtlı imkânları el verdiğince Türk Kızılay'ı ve Türk Yahudi Toplumu tarafından yiyecek yardımı ve sağlık hizmeti sağlanmıştı.” diyen Vali Şahin, bu süreçte yaşanan gelişmeleri anlatarak, “24 Şubat 1942 tarihinde Struma Gemisi, yabancı bir devlete ait denizaltı tarafından torpillenerek batırılmış ve 768 yolcusuyla birlikte Karadeniz'in soğuk sularına gömülmüştü. Struma faciası, bugün halen kalplerimizde acısını tüm tazeliğiyle hissettiğimiz, yakın tarihimizin en üzücü hadiselerinden biridir.” dedi.
“Yabancı düşmanlığıyla mücadele görevimiz”
Türkiye’nin geçmişten bu yana mazlumların yanında olduğunu vurgulayan Şahin, “Suriye'deki iç savaşla beraber ortaya çıkan mülteci krizinde ülkemiz, insanî değerler temelinde bir yaklaşım benimsemiş, ülkelerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca Suriyeliye tereddüt etmeden kapılarını açmış ve onlar için adeta güvenli bir liman olmuştur.” diye konuştu. Vali Vasip Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Struma Gemisinde kaybettiğimiz insanları, vatanlarını terk etmeye zorlayan tarihin en büyük vahşetlerinden Holokost’u ve ona yol açan sebepleri anlamak, bu çerçevede antisemitizm, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve bir başka inanca düşmanlık gibi olgularla mücadele edilmesi, benzer trajedilerin önüne geçilebilmesi adına hepimizin ortak görevidir.”
“Yaşam hakkı kutsaldır”
Uluslararası Holokost Anma İttifakı Türk Heyeti Üyesi İzak Kolman ise törende yaptığı konuşmada aradan geçen yıllara rağmen Struma faciasının acısını halen hissettiklerini belirterek, Türk Kızılayı ile Türk Musevilerinin gemidekilere yardımlarını esirgemediğini belirtti. Kolman, “Yaşam hakkı kutsaldır. Bugün güney sınırlarımızda ölümden kaçanlara ülkemiz hudutlarını açarak 3 milyon 500 bin Suriyelinin hayatta kalmasını sağlamıştır. Bu vesile ile bu denli insanlık dramlarının ve soykırımlarının ana nedenlerinin nefret söylemi olduğunu hatırlamak gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.
Törende daha sonra Hahambaşı Rav İzak Haleva ve Duahan Rıfat Romi, Struma faciasında hayatını kaybedenler için kürsüde dua etti. Vali Şahin ve Hahambaşı Haleva’nın birlikte, ölenlerin anısına denize çelenk bırakmalarının ardından tören sona erdi.
ViraHaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.