1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. STM yeni siber tehdit durum raporunu açıkladı
STM yeni siber tehdit durum raporunu açıkladı

STM yeni siber tehdit durum raporunu açıkladı

Türkiye’de siber güvenlik alanında önemli projelere ve yerli ürünlere imza atan STM’nin Teknolojik Düşünce Merkezi “ThinkTech”, Temmuz-Eylül 2021 tarihlerini kapsayan yeni Siber Tehdit Durum Raporu’nu açıkladı.

A+A-

Bu yılın üçüncü çeyreğini kapsayan STM ThinkTech’in raporunda 9 konu başlığı bulunuyor. İki zararlı yazılımın analizinin yer aldığı raporda, bilgisayar oyunlarındaki hile yöntemlerinin getirdiği tehlikeler incelendi.

Hile görünümlü zararlı yazılım, kredi kartı bilgilerine kadar erişebiliyor

Bilgisayar oyunlarının popülerleşmesiyle bu oyunlarda başvurulan oyun hileleri de oldukça yaygın hâle geldi. Raporda, kazanma hırsıyla bu tür hilelere kapılabilen kurbanlardan faydalanmak isteyen zararlı yazılım üreticilerinin, oyun hilesi görünümünde zararlı yazılımlar üretmeye yöneldiğine dikkat çekildi. Henüz yeni sayılabilecek bir bilgisayar oyunu olan VALORANT’da da bu tarz yazılımlara sıkça rastlanıldığı belirlenirken, STM Sandbox kum havuzunda yapılan statik analiz sonucunda; zararlının 32/64 bit Windows işletim sisteminde çalıştırılabilir olduğu, virustotal etiketlerinin zararlının bir truva atı türevi olduğu ve komut kontrol sunucuyla iletişim kurmaya çalıştığı tespit edildi.

Kurban bilgisayardaki birçok veriyi toplayan bu yazılım, topladığı verileri kategorilere ayırdıktan sonra bir zip dosyası oluşturarak, Telegram sohbet uygulamasında oluşturduğu bir bot aracılığıyla, zararlı yazılımın sahibine özel mesaj olarak gönderiyor. Bu yolla, kurban bilgisayarın sistem bilgileri, yüklü sohbet ve e-posta bilgileri, yüklü web tarayıcılardaki bilgiler (kayıtlı parolalar, kredi kartları, indirme geçmişi vb.), çeşitli coin cüzdan bilgilerinin ele geçirildiği tespit edildi. Zararlı yazılımın, kurban bilgisayar bilgilerini toplama işlevinin yanı sıra her 10 saniyede bir, Telegram üzerinden gelen mesajları okuyarak aldığı komutları uyguladığı görüldü. Raporda, zararlı yazılımın görev yöneticisinde işlemler arasında rastlanılması durumunda, işleminin durdurulması ve dosya konumlarına gidilerek silinmesi gerektiği vurgulandı.

Veri merkezleri arası veri kriptolojisi

Raporda, veri merkezleri arasındaki veri eşitleme işlemlerinin daha güvenli yapılabilmesi için kullanılan maskeleme teknolojileri de ele alındı. Uzak şubeler veya veri merkezleri için akla ilk gelen veri maskeleme teknolojisinin IPSEC VPN (L3-IP Crypto) olduğu belirtilen raporda, veri merkezleri arasında kurulan iletişim altyapısının 40Gbps hızının üzerinde olması durumunda, alternatif teknolojiler (L1-Link Crypto, MACsec, veya donanımsal Crypto L2-Link, L3-IP Crypto) detaylıca incelendi.

WPA3 ile gelen yeni güvenlik yetenekleri

Bir Wi-Fi güvenlik standartı olan WPA3 ile gelen yeni güvenlik yetenekleri de raporda mercek altına alındı. WPA3 ile kablosuz ağ yönetim paketlerinin artık şifreli olarak iletildiğine vurgu yapılan raporda, böylece kablosuz ağ sızma testi eğitimlerinde ilk öğretilen deauth paketleri kullanılarak kablosuz ağa bağlı olan kullanıcıların kablosuz ağdan kopmasının ve yeniden bağlanmak için istek yaptıklarında parola hashlerinin çalınmasının önüne geçildiği belirtildi.

STM ThinkTech’in raporunda dönem konusu olarak, bilgi işlem cihazlarının belleğini hedef alan ve bellek içinde faaliyet gösteren “Praying Mantis” isimli, APT (Gelişmiş Kalıcı Tehdit) grubunun analizi yer aldı. İsmi bilindik birçok organizasyonu hedef alan ve internete açık sunucuları sömürerek organizasyonların ağlarını açığa çıkaran bu tehdit aktörlerinin, hangi yolları izlediği raporda aktarıldı.

 

Rapora Erişim Linki: https://thinktech.stm.com.tr/tr/siber-tehdit-durum-raporu-temmuz-eylul-2021

Vira Haber

Bu haber toplam 5809 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.