1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. SMOOTH-Ships İTÜ’de Yapıldı
SMOOTH-Ships İTÜ’de Yapıldı

SMOOTH-Ships İTÜ’de Yapıldı

Gemilerde sürtünme azaltma uluslararası konferansı (SMOOTH-Ships) İTÜ’de yapıldı.

A+A-

Prof. Dr. Mustafa İnsel’in İTÜ adına yer aldığı bir 6. Çerçeve Avrupa Birliği projesi olan Gemilerde Sürtünme Azaltma (Sustainable Methods for Optimal Design and Operation of Ships with Air LubricaTed Hulls, SMOOTH-Ships) projesi 20-21 Mayıs tarihlerinde yapılan iki günlük konferansla sona erdi.

 

İTÜ Vakfı Maçka Sosyal Tesisleri’nde yapılan ve 12 ülkeden 29 yabancı katılımcının yer aldığı bu konferansta, projede yer alan kuruluşlar çalışmada elde ettikleri sonuçları bilim dünyası ile paylaştılar. Konferansa konsorsiyum dışından 7 üniversite ve bir araştırma kuruluşu 9 makale ile katıldı. SMOOTH-Ships jenerik isimli projenin amacı; gemilerin sevkinde sürtünmeden kaynaklanan kayıpların azaltılması. Bu amaca yönelik özel gemi boyaları ve hava yağlama/hava kabarcıklı sistemler geliştiriliyor. Geliştirilen bu teknolojik ürünler model deneylerinde ve prototip gemilerde uygulanıyor. Konferansta; son üç yılda yapılan model deneyleri, tam ölçekli deney sonuçları, geliştirilen boyaların gemilerde uygulamaları ve hava yağlamalı/kabarcıklı sistemler değerlendirildi. Konferansın sonuç bildirgesinde; gemi sürtünme direncinde yapılan iyileştirmelerin gemilerin daha az makina gücüyle ve daha düşük emisyon oranıyla işletilmesini sağlayacağı vurgulandı. Gelecekte yapılacak çalışmalara yön verecek yol haritası çizildi.



Konsorsiyum MARIN(Hollanda Deniz Araştırma Enstitüsü)’in koordinasyonunda 11 üyeden oluşuyor. Bunlar, International Paint, Ltd. (İngiltere), Bureau Veritas (Fransa), Damen Shipyards (Hollanda), İTÜ (Türkiye), Ketting Atlas Copco (Hollanda), New-Logistics (Almanya), SSPA (İsveç), DST (Almanya), Veerhaven (Hollanda) ve Imtech (Hollanda). Konsorsiyumun tek üniversite üyesi olan İTÜ, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Ata Nutku Model Deney Laboratuarı olanaklarını kullanarak tamamladığı bu projede uluslararası tanınırlığını ve saygınlığını bir kez daha göstermiş oldu.

Projede İTÜ’den Prof. Dr. Mustafa İnsel, Y. Doç. Dr. Şebnem Helvacıoğlu, Y. Müh. Serhan Gökçay, Müh. R. Emek Kurt, Müh. Evrim Alözkan, Müh. Tolga Karacadal ve Müh. Onur Özel görev aldı. Konferans düzenleme komitesinde ise Doç. Dr. İsmail Hakkı Helvacıoğlu ve Y. Doç. Dr. Şebnem Helvacıoğlu bulunuyordu.

Hava yağlama deneyleri, tek noktadan besleme(İTÜ Deneyleri)

Hava yağlama deneyleri, üç noktadan besleme(İTÜ Deneyleri)

Hava yağlama CFD hesapları, beş noktadan besleme (İTÜ)

Till Deymann tam ölçekli deney gemisi (Thill, 2010)

Model deneyleri  (SSPA, 2010)

Hava kabarcık oluşumu (Zverkhovsky vd. 2010)

Krylov enstitüsünde denenmiş hava kaviteli tekne (Sverchkov, 2010)

virahaber

Bu haber toplam 2409 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.