1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. SMM Fuarı'nın açılışı yapıldı
SMM Fuarı'nın açılışı yapıldı

SMM Fuarı'nın açılışı yapıldı

Dünya Gemi İnşa sektörünün en önemli fuarı SMM Hamburg’un İstanbul ayağının ikincisi dünLütfi Kırdar Kongre Vadisi'nde açıldı

A+A-

Dünya Gemi İnşa sektörünün en önemli fuarı SMM Hamburg’un İstanbul ayağının ikincisi dünLütfi Kırdar Kongre Vadisi'nde açıldı

Dünyanın lider gemi inşa sanayi etkinlik markası SMM Hamburg’un organizatörü Hamburg Messe’nin ortaklığıyla Goca Fuarcılık tarafından organize edilen uluslararası gemi ihtisas fuarı SMM İstanbul 2011, bugün Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda açıldı. Etkinliğe, T.C . Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndan Deniz Araçları Daire Başkanı Serdar Demirel, Uzmar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Altay Altuğ ve Deniz Ticaret Odası Meclis Komite Üyesi Ferit Biren tarafından yapılan resmi açılış töreni ile start verildi. T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, T.C. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın desteklediği fuarda, tersaneler ve yan sanayi firmalarının yanı sıra, İstanbul Sanayi Odası’nın (ISO) ikili ilişkiler sistemiyle 100’e yakın firma bir araya geldi. 25 ülkeden yaklaşık 150 katılımcı firmanın yer aldığı fuarda hem sektörün geleceği tartışıldı hem de “İkili Görüşmeler Platformu” ile sektörel ilişkiler ve ticaretin gelişimine katkı sağlandı.

Konferansın ilk günü, T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Türk Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Komite Başkanı Kapt. Ferit Biren ve T.C. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı Deniz Araçları Daire Başkanı Serdar Demirel’in yaptığı açılış konuşmasının ardından, fuar alanında özel bir VIP Turu gerçekleşti.

Naiboğlu: "Bugün gemi inşa sanayimiz başarılarına yenilerini eklemeye devam ediyor"
Fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren T.C . Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu “SMM İstanbul 2011 Gemi İnşa, Makine ve Deniz Teknolojileri İhtisas Fuarı ve Konferansı”nın önemine dikkat çekerek, “Geleneksel inşa tekniklerinden; kalitesini ve sağlamlığını kanıtlamış, modern tesislere sahip, büyük bir katma değer oluşturma kabiliyetinde ve gerek istihdam gerekse bağlısı sektörleri sürükleyen gemi inşa sanayimiz, emek yoğun ağır sanayi koludur. Bu sanayimiz yeni gemi inşa, bakım onarım, yat imalatı ve çevreye duyarlı gemi geri dönüşümünden oluşmaktadır. “SMM İstanbul 2011 Gemi İnşa, Makine ve Deniz Teknolojileri İhtisas Fuarı ve Konferansı”nın tertiplenmiş olması çok önemlidir” dedi.

Naiboğlu, 2003 yılından itibaren yaptığı çalışmalarla Türk denizcisinin hak ettiği yeri tüm dünyada duyurmaya çalışan Denizcilik Müsteşarlığı’nın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım önderliğinde Paris Memorandumu’ndaki kara listedeki yerinden Beyaz Liste’ye geçerek prestijini artırdığını ve denizcilik sektörünün önemli dallarından biri olan gemi ve yat inşa sanayinin ülkemizde son 20 yılında önemli gelişmeler kaydettiğini belirtti.

Tersane Sayımız 69’a Çıktı
Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“2003 yıllarında tersanelerimizin proje kapasitesi 550 bin DWT iken, tersanelerimiz bugün itibariyle toplamda, 4 milyon metrekarelik bir alandan 12 bin 600 metre deniz cephesiyle mevcut proje kapasitesi 3,51 milyon DWT’a ulaşmıştır. 2003 yılından bugüne 6 kattan fazla büyüme sağlanmıştır. Yatırımdaki tersanelerimizin faaliyete geçmesiyle bu rakamlara yaklaşık 9 milyon metrekarelik bir alan ve 12,565 metre deniz cephesiyle, 3 milyon 800 bin DWT’luk kapasite gücü eklenecektir. Bunun sonucu olarak kapasitemiz 6,27 milyon DWT’a yükselecektir. Ülkemizde inşa edilen gemilerden 2000’li yılların başında 490 milyon dolarlık ihracat seviyesinden 2008 yılında, maksimum seviyeye yükselerek 2,65 milyar dolar olmuş. Krizin etkisiyle 2010 yılında 1,06 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İnşa edilen gemilerin çoğu Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilmiştir. Kredi garanti kurumlarına sağlanacak Hazine Desteği’nin amacı gemi inşa ve gemi işletmeciliği alanında faaliyet gösteren işletmelerin finansmana erişim imkanlarının geliştirilmesi suretiyle kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını temin etmek üzere kredi garanti kurumlarına Hazine Müsteşarlığı tarafından sağlanacak desteğe ilişkin usül ve esasları düzenlemektir. Söz konusu kararla tersane ve gemi işletmecilerine yatırım ve işletme kredisi olmak üzere iki farklı kredi imkanı sağlanmıştır.”

Karadeniz Holding bünyesindeki Karadeniz Enerji Grubu tarafından inşa edilen dünyanın ilk enerji gemisi olan 144 megavat gücündeki “Karadeniz Powership Doğan Bey” gemisinin Sedef Tersanesi’nden görev yapacağı yere uğurlandığını ifade ederek, özel sektör tersanelerinde yapılan 58 bin 500 DWT’luk kuru yük gemisinin inşasının tamamlanarak armatörüne teslim edildiğini ve askeri amaçlı gemilerin özel sektör tersanelerinde de inşa edilmeye başlandığını söyledi. Tekne imal sektörünün 2010 yılı itibariyle dünya yat siparişleri sıralamasında yüzde 9’luk pay ile 5’inci sırada yer aldığını ifade eden Naiboğlu, “2008 yılında aynı sırada yer alırken bu pay yüzde 6’ydı. Umudum ve hedefimiz bu dereceyi daha da yükseltmektedir. Gemi geri dönüşüm sanayi yeni düzenlemeler sayesinde küresel krizi fırsata çevirebilmiştir. 2010 yılı itibarıyla sektörde yaklaşık bin kişi doğrudan çalışmaktadır” diyerek konuşmasını tamamladı.

“Fuar Türk denizciliği için artı kredidir”
Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Komite Başkanı Kapt. Ferit Biren, SMM Fuarı’nın Türk denizciliğinin gelişmesine inanılmaz katkı sağladığına dikkat çekerek, SMM’in Almanya dışında yaptığı tek kongre olduğunu belirtti. Biren, “Bu Türk denizciliği ve ekonomisi için artı bir kredidir. Bu fuara gemi inşa sanayiciler, yan sanayiciler, brokerlar, acentalar ve denizdeki tüm oyuncular için çok büyük bir etkinlik. Burada olduğumuz için çok mutluyuz” dedi.

“Önemli rol oynayan oyuncularız"
Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndan Deniz Araçları Daire Başkanı Serdar Demirel, Savunma Sanayi Müsteşarlığı olarak yeni gelişmelere açık olduklarını ve standartların dışına çıkmaları gerektiğinin farkında olduklarını söyleyerek, “Bizler küçük ama önemli rol oynayan oyuncularız. Bu organizasyonun içindeyiz, destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz” diyerek konuşmasını tamamladı.

"Gemi inşa sanayi toparlanma sürecine girdi"
Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, 2008 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan küresel krizin 2009 yılında da etkisini sürdürdüğünü ve uluslar arası ticaretin olumsuz etkilendiğini söyledi. Bayrak, “Uluslar arası ticaretteki daralma gemi ve yat sektörünü diğer sektörlere göre çok daha olumsuz etkilemiştir. Gerek navlun fiyatlarının düşmesi gerekse yan sanayi ürünlerindeki fiyat artışı gemi siparişlerinin iptaline sebebiyet vermiştir. 2010 yılında birçok ülkede gemi inşa sanayi toparlanma sürecine girdi ve siparişler artış göstermeye başladı” dedi. Bayrak, daha sonra Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği olarak ihracata dönük üretim yapan firmalar içinde yatırım teşvik belgesi düzenlenmesinin önünün açılması gerektiğine dikkat çekti.

"SMM İstanbul etkinlikleri iki yılda bir devam edecek"
SMM Fuarcılık’ın İstanbul Proje Direktörü Ebru Goca, 2008 yılından itibaren gemi inşa sanayi sektörü olarak zor bir dönem geçirildiğini belirterek, yollarına devam etmek gerektiğine inandıklarını söyledi. Goca, "Organizatör olarak sizi uluslararası platformlara ulaştırmamız gerektiğine inanıyoruz. SMM İstanbul etkinlikleri iki yılda bir devam edecek. İlk olarak 2009 yılında gerçekleştirilen fuarda yaklaşık 50 ülkeden 150 katılımcı ve 4 bine yakın ziyaretçi olmuştu. Özellikle Ortadoğu ve Hazar bölgelerinden ziyaretçileri bekliyoruz. Hambrg Messe ile çalışma gerçekleştirdik. Yeni yılda yılın ilk gemi inşa ve deniz endüstrisi fuarı olarak yemi girişimler ve yeni işlerle hep birlikte hep beraber yol alabilriz diye düşünüyorum" dedi.

SMM İstanbul, sektöre dair birebir ilişkilerin buluşma noktası oldu
Fuarın ev sahipliğini GOCA Fuar Kongre ve Sergi Hizmetleri (GOCA Exhibitions) ve uluslararası satışını Hamburg Messe und Congress GmbH yaptı. Fuar, T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, T.C. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığından tam destek aldı. Önemli Türk tersaneleri, deniz endüstrisi ekipman üreticileri ve sanayicilerinin yanı sıra Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinden de yönetici seviyesinde katılımcılar fuarda yer aldı.

Virahaber

Bu haber toplam 1361 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.