1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Sırada iki gemi daha var
Sırada iki gemi daha var

Sırada iki gemi daha var

Doğu Akdeniz'in en büyük tersanelerinden biri özelliğine sahip Akdeniz Gemi İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, bölgenin ilk tanker gemisini 17 Şubat'ta denizle buluştururken, yurtdışı siparişi kapsamında iki geminin daha yapımını sürdürüyor.

A+A-

Doğu Akdeniz'in en büyük tersanelerinden biri özelliğine sahip Akdeniz Gemi İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, bölgenin ilk tanker gemisini 17 Şubat'ta denizle buluştururken, yurtdışı siparişi kapsamında iki geminin daha yapımını sürdürüyor.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akbaşoğlu, Akdeniz Tersanesi'nin, Türk denizcilik sektöründe her geçen gün önemi artan tersaneciliğin en yeni ve modern olmasının yanında olanaklarıyla da önde gelen bir kurum olduğunu söyledi.

Akbaşoğlu, Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde Adanalı bir işadamı arkadaşının tavsiyesiyle 2007 yılında yatırımına başladıkları tersanenin yaklaşık 80 dönüm kara alana sahip olduğunu, 40 dönüm kadar da deniz dolgusu bulunduğunu anlattı.

Projelendirme çalışmaları devam eden tamir ve bakım bölümünün devreye girmesiyle kurulu alanlarının 200 dönümün üzerine çıkacağına dikkati çeken Akbaşoğlu, ''Bu anlamda değerlendirildiğimizde Türkiye'de en büyük yüzölçümüne sahip birkaç tersanesinden biri olacağız. Ayrıca, mevcut modern yapısıyla da benzerlerinden oldukça farklı bir yapı. Adana'nın da ilk ve tek tersanesi olma özelliğini taşıyor'' dedi.

Akbaşoğlu, 30 milyon dolar öz sermayeyle gerçekleştirdikleri yatırımın Tuzla bölgesindekilerden de farklı bir yapıya sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Tuzla eski ve doğal gidişatla oluşmuş bir bölge. Genelde iç içe tesislerin yer aldığı bir yer. Bizimki ise modern ve entegre bir tesis. Saç bükümünden boyama tesisine kadar her şey entegre bir şekilde tersanenin içinde çözülebilmekte. Batı standartlarında, yeni jenerasyon bir tersane yapısı oluşturduk. Tuzla'dan en büyük farkı sahip olduğumuz yüz ölçümümüzün büyük olması. Bu ölçekte, bu modern yapıya sahip ve bu anlamda Doğu Akdeniz'deki tek tersaneyiz.''

İLK GEMİ ''BORDO''
Akbaşoğlu, ilk gemileri ''Bordo''nun da ilginç bir sipariş hikayesinin bulunduğunu belirterek, geminin şu anda akaryakıt taşıma konusunda hizmette olduğunu söyledi.

Geminin ilk talibinin Dubaili bir firma olduğuna değinen Akbaşoğlu, şunları kaydetti:

''750 DWT ağırlığındaki tanker gemimiz 'Bordo' ilk olması nedeniyle bizim için çok önemliydi. Bordo'nun yapımına başladık, Dubai'den bir firma gemiyi talep etti. Prensip olarak anlaştık, fakat ilginç bir şey oldu. Dünyanın önde gelen petrol devi firmalarından birisi bu gemiyi Türkiye'de Marmara Denizi'ndeki işleri için kullanmak istedi. Gemiyi ilk Dubai firmasının istediğini belirterek, bu teklifi geri çevirdik. Fakat firmanın yurtdışı merkezinden gelen yetkilileri, gemiyi inceledi ve çok beğendiler. Gemiyi alan Dubai firmasıyla iletişime geçerek, onları başka bir siparişe ikna edip, Bordo'yu kendilerinin anlaştığı firmaya satışını sağladılar.''

Akbaşoğlu, ''Adana'nın ilk gemisi'' Bordo'yu 17 Şubat'ta Akdeniz'e indirdiklerini, yatırımlarının da ilk meyvesi olan geminin ardından, iki sipariş daha aldıklarını belirtti.

Yeni gemiler için kesim işlemlerine başlayıp, birleştirme bölümüne geçtiklerini anlatan Akbaşoğlu, şöyle konuştu:

''Şu anda İsveç ve Dubai'den iki firmaya bu yıl içinde teslim etmek üzere 2 gemi üretiyoruz. Yapımı süren biri 750, diğeri 800 DWT ağırlığındaki gemilerimizi, ağustos ve ekim aylarında denize indirmeyi planlıyoruz. Tersanede 100 kişilik kadro bu iki geminin zamanında yetişmesi için çalışıyor. Boyasından kullanılan çelik sacların kadar her şey uluslararası patente sahip. Uluslararası sularda kullanılacak bu gemiler için en ufak detay bile dikkatle, titizlikle inceleniyor.''

ROTTERDAM HEDEFİ VE YENİ YATIRIMLAR
Akbaşoğlu, Ceyhan ve Yumurtalık bölgesi için kullanılan ''Rotterdam Hedefi''nin, gerçekleşebilir bir plan olduğunu, ancak, hükümetin sektör temsilcilerine bazı kolaylıklar sağlayarak ilerlemelerini kolaylaştırması gerektiğini vurguladı.

Bölgenin gemicilik sektörü için stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Akbaşoğlu, şunları söyledi:

''Türkiye'deki tersaneci firmaların bu bölgeye yoğunlaşıp, tersaneciliğe uygun kıyı arazisinin tamamının kiralanmasıyla ortaya çıkan Rotterdam hayali var. Süveyş kanalının ağzı, Doğu Akdeniz'in yakınındaki Ceyhan'ın ciddi bir potansiyeli var. 30 bin gemilik bir trafiğe sahip. Sadece İskenderun, Mersin, BOTAŞ limanları 7 binin üstünde yıllık gemi trafiğine sahip.

Dolayısıyla hem gemi üretimi, hem bütün tersanecilerin böyle bir noktada tamir, bakım işi yapmak istemesi gayet normal. Çünkü, gemi rotasının direk üzerinde bir noktada. Aslında gemiler için de bu nokta çok önemli. Bu bölgedeki tersaneler, bakım-onarım alanları gemiler için hiç bir gün kaybı olmadan direk hizmet almak anlamına geliyor. Bu yakınlarda bu servisi veren başka bir yapı yok. Direk bu tersanelere girecek gemiler, bu gemilerin teknik ekipleri, onları ziyaret etmeye gelecek gemi sahipleri ve diğer teknik ekiplerin bölgeye getireceği inanılmaz bir hareket potansiyeli var. Devlet yetkililerin mevzuatlarda yapacakları düzenlemelerle bu bölgenin Rotterdam hedefi kısa sürede gerçekleşir.''

Akbaşoğlu, ancak bazı zorluklar nedeniyle ileriye dönük en önemli projeleri olan tamir ve bakım işini gerçekleştirmekte güçlük çektiklerini belirtti.

Özellikle serbest bölge arazisinin fonlanmasıyla ilgili sıkıntılar yaşandığını ifade eden Akbaşoğlu, şöyle devam etti:

''Buranın finansman modellerinde teminatlandırmayla ilgili bir takım zorluklar bulunuyor. İkinci derecede bir takım teminatlandırmalar yapılabiliyor. İpotek gibi daha yüksek bir teminat istediğiniz zaman hazine arazindeki Serbest Bölgede 45 yıllık kiracı durumunda olduğumuz için kreditör anlamında yeterli teminat değeri görülmüyor.

Bu kapsamda bölgedeki yatırımcıların önünün açılması hem moral hem de yaratılacak fiziki ve ekonomik değerler açısından çok önem taşıyor. Yetkililerin vereceği destekle devam edecek yatırımlar bölgeye sağlayacağı katkılarla yöre halkı için de büyük önem taşıyacak.''

Stargazete

Bu haber toplam 997 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.