1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Şinasi Onur: “Yeterli“ insan sıkıntısı yaşıyoruz“
Şinasi Onur: “Yeterli“ insan sıkıntısı yaşıyoruz“

Şinasi Onur: “Yeterli“ insan sıkıntısı yaşıyoruz“

Gemi Brokerleri Derneği’nin yeni başkanı Şinasi Onur, brokerlik mesleğinin en önemli sorununun “qualification”, yani “yeterlilik” hususundaki eksiklikler olduğunu söyledi. Onur, “Mesleki anlamda yeterli insan sıkıntısı var” dedi.

A+A-

Röportaj: Yaşar Özer / Vira Haber (@yasarozerr)

Gemi Brokerleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Onur, yeni dönem hedeflerini ve yeni kurduğu Anka Chartering’i Vira Haber'e anlattı. Bugün Türkiye’de uluslararası standartlara sahip brokerin az sayıda olduğunu belirten Onur, “Cazibeli bir meslek olmasına rağmen mesleki anlamda yeterli insan sayısının az oluşu sektörde ciddi bir sıkıntı. Mesleğinde kendini yetiştirmiş ve uluslararası standartlarda çalışabilecek broker arkadaşlar hayatlarını da yüksek standartlarda yaşayabilirler” diye konuştu. Gemi Brokerleri Derneği tarafından organize edilecek yemek organizasyonunun Türk denizciliği açısından uluslararası bir öneme sahip olduğunu ifade eden Onur, Gemi Brokerleri Derneği’nin yeni dönem hedeflerinden de bahsetti.

Öncelikle sizi tanıyalım, ne zamandan beri denizcilik sektöründesiniz ve neler yaptınız?
Aslında kökenim mühendislik. Jeofizik mühendisiyim. 1991 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden mezun oldum. Askerlikten sonra 1993-1998 yılları arasında Pınar Süt İstanbul Bölge’de satış müdürlüğü yaptım. 1998 yılında ayrıldım ve lojistik sektörüne başladım. 2003 yılına kadar demiryolu lojistiği, karayolu lojistiği, depo antrepo lojistiği alanlarında çalıştıktan sonra 2003 yılında denizciliğe adım attım. Denizciliğin kendine has kuralları ve uygulamalarının olmasından dolayı, denizcilik eğitimi almanın gerekliliği ön plana çıktı. Bunun üzerine İngiltere’ye 8 ay süreli eğitim için gittim. 2004 yılında döndükten sonra Densa’da çalışmaya başladım ve 2015’in 31 Ağustos’una kadar Densa’da çalıştım. Sonrasında 1 Eylül 2015 itibariyle Anka Chartering ile yeni bir ufka yelken açtık.

Dernek olarak ne gibi çalışmalarınız var ve yeni dönemde ilk önceliğiniz ne olacak?
Derneğin sektöre vereceği en büyük katkı eğitim olacak. Bunu çok önemsiyoruz. Bu eğitimleri teorik eğitim olmakla birlikte biraz pratiğe de dökmek istiyoruz. Bu sene eğitimleri İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte yapacağız. Bununla birlikte, dersleri verecek olan insanlar da değişti. Hakikaten bu işin içinde fiili olarak çalışan insanlardan da faydalanma yoluna gittik. Tabii Türkiye’deki en büyük sorun yabancı dil. Bizim işte de, yabancı dil olmazsa olmaz. Bütün üniversitelerin insan kaynakları sempozyumlarına katılıyoruz. Hepsine söylediğimiz tek şey var; “İstediğiniz kadar üniversitenizi birinci bitirin, eğer hakikaten denizcilikle uğraşacaksanız, yabancı dilinizin en üst seviyede olması gerekiyor. Lojistik olarak herhangi bir şirkette çalışacak da olsanız, İngilizce olmazsa olmaz ve en iyi düzeyde olmak zorunda. Dolayısıyla onu halletmeden denizcilik sektörüne adım atmaya kalkmayın. Yoksa hayal kırıklığına uğrarsınız”. Tabii bununla bitmiyor bizim olayımız. İnsanları brokerliğe özendirmek istiyoruz ama şöyle de görülmesini istemiyoruz; “Yabancı dilin varsa, hiçbir şey yapamıyorsan brokerlik yap”. Çünkü bu spesifik bir meslek. Çok okumak gerektiren, çok tecrübe gerektiren bir meslek. Bunu da yapmalarını istemiyoruz. Dolayısıyla da insanlara eğitimlere katıldıkları noktada söylediğimiz tek şey, kesinlikle okuyacaksınız. Belli bir süre işin sıfırından başlayacağınız için belki zor olacak. Ama sonunda “ben brokerim” dediğiniz noktada bu işin zevki çok farklı.

Mesleki anlamda en önemli sorunlarınız nelerdir?
“Qualification” (yeterlilik) diyeceğim, yani mesleki anlamda yeterli insan sıkıntısı var. Uluslararası firmalarda çalışan bir çok arkadaşımız eğitimlerini yurtdışı üniversitelerde tamamladıktan sonra iş hayatlarına yurtdışında devam ettiler. Tabi ki Türkiye içinde de bu işi en üst bilgi ve tecrübe ile yapan brokerlerimiz var ancak bunların sayısını daha da arttırmamız gerektiğine inanıyorum.

Uluslararası birçok ismin katılacağı artık gelenekselleşen bir yemek organizasyonunuz var… Biraz bundan bahseder misiniz?
Derneğin en büyük gelir kaynağı bu yemek olacak. Tabii Kasım’dan sonra bu yemeğin tarihi ve yeri netlik kazanacak. 2014 yılında yapılan yemekte yaklaşık 1600 yerli yabancı konuk ağırladık. Yine bu sene de bu civarda ziyaretçimiz olmasını bekliyoruz. Geçen yıl BIMCO ve Avrupa ülkelerinden Brokerler Dernek başkanlarından katılımlar olmuştu. Üçüncüsünü düzenleyeceğimiz bu yemek, Türk denizciliğinin tanıtımı için de çok faydalı olacaktır.

Son olarak biraz da Anka Chartering’ten bahsedelim. Hedefleriniz nelerdir Anka Chartering olarak?
Anka Chartering yeni kuruldu, 13 seneye dayanan bir tecrübe ve birikimin üzerine inşa etmeye çalışacağız. Şu an üç kişi çalışıyoruz ama tecrübelerimizle beraber hızlı bir büyüme trendi yakalayacağımıza inanıyorum. 13 yıl boyunca edindiğimiz tecrübeyi şimdi Anka Chartering için kullanıp önümüzdeki dönemde sayılı broker firmaları arasına getireceğimize inanıyorum. Tabii bu daha bir başlangıç, daha çok yeniyiz. Ama önümüzdeki bir yıl içinde buradaki çalışan sayısının 6-7’ye ulaşmasını hedefliyoruz. Başarılı bir gelecek bizi bekliyor, buna inanıyor ve bu şekilde de hareket ediyoruz. Elbette burada biraz yorulacağız. Sonuçta yeni bir yapı, yeni bir oluşum. Bunu insanlara anlatmak, kabul ettirmek bir süre alacak, ama ben bunda bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum.

Bu haber toplam 9898 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.