1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Sığ su bayılması can aldı
Sığ su bayılması can aldı

Sığ su bayılması can aldı

Tecrübeli sualtı avcısı 38 yaşındaki reklamcı Zafer Tan, Silivri sahili açıklarında sığ su bayılması nedeniyle hayatını kaybetti. Zafer Tan, zıpkıncılar arasında sevilen, takip edilen bir avcıydı...

A+A-

Silivri sahilinde zıpkınla balık avlamak için dalış yapan reklamcı Zafer Tan (38), tüm sualtı avcılarının korkulu rüyası ve en çok ölüme sebep olan “sığ su bayılması” nedeniyle hayatını kaybetti. Nefesle dibe dalan en tecrübeli zıpkıncıların bile ölümüne neden olan sığ su bayılması sonucu ölen Zafer Tan, zıpkıncılar arasında çok tanınan ve tecrübeleriyle takip edilen bir avcıydı.

SON KEZ DALMAK İSTEDİ

Usta bir sualtı avcısı olan ve zıpkınla avlananlar arasında çok sevilen Tan, geçen pazar günü Silivri Uyumkent sahili açıklarında yanında bir arkadaşıyla birlikte daldı.
Uzun süre dalış yaptıktan sonra bota çıkan Tan, son kez dalmak istediğini söyledi. Dalış arkadaşının ikazını dinlemeden suya tekrar giren deneyimli dalgıç, son dalışının ardından satha (deniz yüzeyine) gelirken 10-12 metrede sığ su bayılması yaşadı ve suda kayboldu. Dalış arkadaşının hemen sahil güvenlik ve deniz polisine haber vermesine rağmen usta dalgıcın cesedi, aynı derinlikte 1-2 saat sonra bulunabildi. Evli ve bir çocuk babası olan Tan’ın ölümü, zıpkın avcıları arasında büyük üzüntüye neden oldu.

10 METREDE ÖLDÜREN TEHLİKE
Sığ su bayılması genellikle yüzeye çıkışta son metrelerde görülüyor (0-10 m). Oksijen açlığı çeken akciğerler yüzeye yaklaştıkça daha hızlı genişliyor. Kanda az miktarda kalan oksijen akciğerlere çok hızlı transfer olunca kanda çok ani bir oksijen yetersizliği doğuyor. Merkez sinir sistemi (MSS) ise bu durumda acil durum nedeniyle oksijen tüketimini azaltıyor. Dalgıç için kritik an burada başlarken bilinç kayboluyor. Dalgıç bu sırada nefes almak için mücadeleye başladığında boğulabiliyor. Sığ su bayılmasının ölümcül sonuçlarla sonuçlanmasının asıl sebebi ise çok ani ve hızlı gelişmesi. Dalgıç ne olduğunu anlamadan ani bir baş dönmesinin ardından (1-2 saniye) bilincini kaybediyor. Sığ su bayılmasının önüne geçmek için yüzeyde hipervantilasyon (hızlı ve derin nefes alma) yapılmaması ve fazla ağırlık alınmaması gerekiyor. (Kaynak: Milliyet)

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1062 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.