1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. SGK cezalarında geri adım
SGK cezalarında geri adım

SGK cezalarında geri adım

Türk personel için gemi başına 300 bin TL'lik cezalara maruz kalan armatörler isyan bayrağını çekti.

A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yaklaşık 5 ay önce çıkan kanunla yabancı bayraklı gemi çalıştıran armatörlere çalıştırdığı Türk personel için SGK primi ödeme zorunluluğu getirdi. Bu primi ödemeyen armatörlere ise gemi başına 300 bin TL'ye yakın ceza kesildiği belirtiliyor. Personel için gerekli tüm sigorta primlerini taşıdıkları bayrağın bağlı bulunduğu ülkeye ödemekle yükümlü olduklarını savunan armatörler, yeni yasaya tepkili. Sıkıntıyı Ankara'ya taşıyan armatörlere bakanlıktan olumlu yanıt geldi. TOBB Denizcilik Meclis Başkanı ve Armatörler Birliği Başkan Vekili Erol Yücel, geçtiğimiz hafta Ankara'da yapılan toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in bu uygulamanın ve cezaların kaldırılmasına yönelik yeni bir genelge yayınlanması için talimat verdiğini açıkladı. 

Tek firmaya 900 bin TL ceza

Yoğun katılımın olduğu toplantının gündemlerinden biri de yabancı bayrakta gemi işleten armatörlere kesilen ağır cezalar oldu. Gemilerini Türk bayrağında çalıştırmak isteyen ancak, yüklü miktardaki vergiler ve SGK primleri nedeniyle yabancı bayrağı tercih eden armatörler, yeni çıkan kanunla bu kez de ağır cezalara maruz kaldı. Denizciler Türk personel çalıştırdıkları ve SGK'ya prim ödemedikleri için her bir gemi için 300 bin TL ceza ödemek durumunda kaldıklarını ifade etti. Geçtiğimiz hafta Türkiye'nin önde gelen armatörlük şirketlerinden birine yabancı bayrakta çalıştırdığı gemiler için toplam 900 bin TL ceza kesildiği dile getirildi. Haksız bir uygulama ile karşı karşı karşıya olduklarını vurgulayan sektör temsilcileri, yeni cezalar kesilmeden uygulamanın en kısa zamanda çözülmesini istiyor.

Sektör temsilcilerinin ardından söz alan Armatörler Birliği Başkan Vekili Erol Yücel, konuyla ilgili yeni bir gelişmeyi katılımcılarla paylaştı. Yücel, geçtiğimiz hafta Ankara'da ilgili bakanlıkla yapılan görüşmeden yabancı bayraktaki Türk armatöre kesilen cezaların dile getirildiğini ve bu konuda bakanlığın geri adım atacağını açıkladı.

Yücel, şöyle konuştu: "Son çıkan torba kanunda yabancı bayraklı gemi çalıştıran armatörlerin personellerinin sigorta primleri ile ilgili bir madde var. Geçtiğimiz hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile TBMM'deki komisyon odasında bu konuyu görüştük. Sayın Bakanımız, teftiş kurulu başkanını ve ilgili müdürleri çağırarak bu konunun ayrıntılarını sordu. Türk personel çalıştırdığı için bu cezaların kesildiğini belirten yetkililere Sayın Bakanımız 'başka bir bayrakta çalışıyorsa gemi, personelin sigortasından bayrağın bağlı bulunduğu ülke sorumlu olmalı' diyerek yetkililere hemen yeni bir genelge çıkarılarak ilgili kanunda gerekli düzenlemenin yapılması ve ceza kesilmemesi talimatı verdi."

Karar sektörde sevinçle karşılanırken Türk bayraklı gemi sahibi armatörler ise yüksek miktarda SSK primi ödedikleri için rekabette zorlandıklarını dile getirerek, bu primlerin makul seviyelere çekilmesini talep ediyor.

'2015 büyük tonaj için çok zor geçecek'

Marvel Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Levent Karaçelik, toplantıda bir sunum yaparak navlun piyasalarıyla ilgili 2015 beklentilerini değerlendirdi. 2015 yılının koster dışında kalan büyük gemi armatörleri için çok zor bir yıl olacağını dile getiren Karaçelik, "2015- 2016'da filoya gemi girişi çok fazla. Büyük tonajdaki gemiler çok eski olmadığı için hurdaya gidişler ise çok az. Arz fazlası büyük sıkıntı yaratmaya devam edecek. Navlun piysalarını gösteren endeksler sürekli düşüşte. Tonaj arzındaki fazlalığın yanı sıra dünya ticaretinde yavaşlama var. Gidişat kötü" diye konuştu.

275 gemi Türk filosundan çıktı

Deniz Ticaret Müdürlüğü Denizcilik Uzmanı Bülent Sönmez, toplantıda 'Türk Deniz Ticaret Filosunun Mevcut Durumu' başlıklı bir sunum yaptı. 2014-2015 arasında Türk deniz ticaret filosunda 2.3 milyon DWT’lik düşüş yaşandığına dikkat çekerek, bunun nedeninin 275 geminin Türk sahibinden çıkması olduğunu belirten Sönmez, gemilerin satış nedenlerini ise şöyle sıraladı: "Yatırımların yeterince geri dönüşünün olmaması; bankaların ipotekli gemileri satışa çıkarması; navlunların çok yüksek olduğu 2005-2008 döneminde maliyetini karşılayan gemilerin satılması; navlunların bir süre daha düşük kalacağı beklentisi ile yeni kredi imkanlarının maliyetli olmaması; işletme ve operasyon maliyetlerinin yükseltilmesi; hurda fiyatının ikinci el gemi fiyatına yaklaşması."

 

 

 

 

 

Dünya

Bu haber toplam 1265 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.