Fethiye’de bundan 10 yıl önce oldukça zengin bir su altı dünyası bulunurken zıpkınla balık avcılığının artması yüzünden bu zenginliğin kaybolduğu, 25 dalış merkezinin büyük bir bölümünün koruma altına alınıp bir de batık bırakılması gerektiği bildirildi. Fethiye’de 25 dalış merkezinde Dalyan Koyu, Anfora, Dalyan Rife, Büyük Rif, Küçük Rif, Af Kule, Üç Tüneller, Türk Hamamı, Sarıyerler, Karıdes Mağarası, Akvaryum koylarına yurt içi ve yurt dışından dalış için gelen yerli ve yabancı turistleri götüren dalış okulları son 10 yıldır turist sayısında yaşanan düşüşün önüne geçmek için öncelikle Kaş Kaymakamlığı’nın Dalış Merkezlerini Koruma Alanı ilanının Fethiye’de de yapılması isteniyor.
Turist sayısı 50’den 10 bine düştü
20 yıllık turizmci Dalış Okulu sahibi (Dıvers Delıght Dalış Okulu) Yaşar Yılmaz “Bundan 10 yıl önce Fethiye’deki şirketler olarak yılda 50 bin yerli ve yabancı turiste dalış eğitimi verirken bu yıl bu rakam 10 bine düştü. Bunun sebebi dalış alanlarının koruma kapsamı altında olmaması ve zıpkınla avlanmanın önüne geçilememesidir. 2000 yılına kadar Fethiye’ye yurt dışından düzenli dalışa gelen turistler olurdu. Ancak o yıldan buyana periyodik bir düşüş yaşanıyor. O yılki turistin onda birini getiremiyoruz. Bölgemizden bazı dalış noktaları koruma altına alınmalıdır.
Mutlaka bir batık bırakılmalıdır. Böylece deniz altı dünyası balıklarla ve bitkilerle canlandırılmalıdır” diye konuştu.
Bir kaç yıla eski seviyeye çıkabilir
Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan da “Dalış turizmi yapılan yerler koruma altına alınırsa dalış turizmi birkaç yılda eski seviyesine çıkabilir. 2000’li yıllarda Fethiye dalış merkezleri yoğun dalış sezonu geçirmeleri nedeniyle ödül alırlardı.
Dalış için dernek kuruldu
Dalış sporunu geliştirmek için dernek kuruldu, birde batık projesi geliştirildi. Şahin Burnu ile iblis burnu arasına batırılması planlanıyor. Dalış sporu için avcılık için dalışa yasak getirilip, belirli bölgeler geçici olarak koruma kapsamı altına alınmalıdır” dedi.
Star