Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin deniz ülkesi olmasına rağmen, denizci bir ülke olamadığını, bunu kullanamadıklarını söyledi.
Zeybekci, Bakanlık binasında İstanbul, Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz (İMEAK) Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti.
İhracatçı kökenden gelen birisi olarak, denizcilik sektörünün müşterisi olduğunu söyleyen Zeybekci, deniz yolunun taşımacılıkta büyük avantaj sağladığına dikkati çekti.
Geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Singapur'a gittiklerini hatırlatan Zeybekci, Singapur'un bir liman şehri olduğunu vurgulayarak, söz konusu limanın dünyanın ilk 2 limanından biri olduğunu söyledi. Zeybekci, "Singapur dünyanın bir köşesinde. Türkiye, orta yerde. Bütün deniz ve karayolları ile alanların orta yerinde. Allah bize bu konularda oldukça cömert bir coğrafya bahşetmiş. Ama deniz ülkesi olmamıza rağmen, denizci bir ülke değiliz. Bunu kullanamıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Zeybekci, Başbakan Erdoğan'ın Singapur ziyaretinde bu konuda gerekli talimatları verdiğine işaret etti.
Dünyanın ilk 10 büyük ülkesinden biri olmak ve milli geliri 25 bin dolara arttırmak için denizciliğin büyük önem taşıdığını ifade eden Zeybekci, "Dünyanın rekabette en güçlü ülkeleri hammade, enerji ve dağıtım pazarlarını kontrol eden ülkelerdir. Bunları kontrol edebildiğiniz zaman dünyada çok büyük bir rekabet gücü elde etmiş oluyorsunuz. Bu alanla ilgili çok cesur adımlar atacağız" şeklinde konuştu. Zeybekci, birçok kişinin düşünüp hükumetin uyguladığı bir yöntemi belirlediklerini de dile getirdi.
Bakan Zeybekci, denizcilerin ihracat kredilerinin kullanmasıyla ilgili taahhüt konusunun Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını ve ifade etti.
Denizcilik sektörü son dönemlerde büyük aşama kaydetti
İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu da "Türkiye'de denizcilik sektörü son dönemlerde büyük aşama kaydetti. Ben bir denizci çocuğuyum. Son 10 senede denizcilik sektörünün geldiği yeri rüyamda görsem inanmazdım" dedi.
Türkiye'de deniz ticaret filosunda büyük oranda artış kaydedildiğini vurgulayan Kaptanoğlu, "Bunu muhafaza etmek lazım. Bunun için de destek lazım" değerlendirmesinde bulundu.
Limancılığın özelleştirmelerle geliştiğine dikkati çeken Kaptanoğlu, "Türkiye 2002-2013 arasındaki dönemde belki 30-40 senelik iş yapıldı" ifadesini kullandı.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan da "Filomuz büyümeye devam ediyor. Bu sevindirici bir olay. Cari açıkta, özellikle döviz tarafında çok önemli katkı sağlayabileceğimiz bir alandayız. Bu açıdan da çok önemli istihdam alanıyız. Henüz tam denizci bir ülke olamadık ama çok ciddi bir çalışmalarımız var" dedi.
Denizcilik sektörünü "krizlerden ilk etkilenen ancak en son toparlanan sektör" olarak nitelendiren Kalkavan, "Dünya finansal krizinden çok ağır yaralar almış bir sektörüz. Şu anda toparlanma sürecinde. Dünya ekonomisi toparlandıkça biz de pozitife doğru dönüyoruz. İhtiyacımız olan şey zaman" değerlendirmesinde bulundu.
virahaber.com