Hurda gemiyi çeken "Uranus" adlı geminin Aliağa açıklarına demirliği öğrenilirken, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) basın açıklaması yaptı. Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi sözcüsü Prof. Dr. Ertuğrul Barka, "Gemi ile ilgili 2013 yılında düzenlenen bir raporda, yoğun radyoaktif ve tehlikeli atık ile petrol atığı içerdiğine ilişkin bilgiler var. Bu tür gemilerin ülke karasularına sokulup ülke topraklarında sökümünün yapılması için uluslararası akredite olmuş bağımsız kuruluşlar tarafından denetlenmesini istiyoruz" diye konuştu.
İzmir Tabip Odası'nda, EGEÇEP, bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri, radyoaktif atık yüklü olduğunu ileri süren "Kuito" adlı geminin İzmir Aliağa İlçesi'ndeki Gemi Söküm Tesisleri'ne getirilmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi sözcüsü Ertuğrul Barka, geminin temiz olduğuna dair verilen raporların sağlıklı olmayabileceğini savundu.
Aynı zamanda kimya mühendisi de olan Prof. Dr. Barka, "Kuito adlı radyoaktif ve tehlikeli atık taşıdığı söylenen geminin Aliağa açıklarına geldiği bilgisine ulaştık. Gemi ile ilgili 2013 yılında düzenlenen bir raporda, yoğun radyoaktif ve tehlikeli atık ile petrol atığı içerdiğine ilişkin bilgiler var. Tüm bu iddialara karşı, Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (Gemisander) karşılık olarak yasal tüm izinlerin alındığını ileri süren bir açıklama yaptı. Bu açıklamada, radyoaktif ve tehlikeli atık analizlerinin kimler tarafından yapıldığı bilgisi, uzman akredite şirketinden rapor alınıp alınmadığı, alındı ise sonuçları ve raporlarda esas alınan uluslararası değerler belirtilmiyor. Bu bilgilerin kamuoyu ile acilen paylaşılarak, tüm kaygılarının giderilmesi bir zorunluluktur" dedi.
Otopan örneği
Hollanda gemisi olan "Otopan" adlı gemiyle ilgili yaşananları örnek veren Prof.Dr. Barka, "Türkiye karasularına girmeden önce bildirilenden fazla asbest içerdiği bilgilerinin paylaşılması üzerine, meslek odaları ve demokratik kitle örgütlerinin içinde yer aldığı kitlesel bir karşı çıkış gelişmiş, bunun sonrasında, gemide 1 ton olduğu söylenen asbestin bildirilenden 77 kat fazla olduğu açıklanmıştı. Kuito için de benzer şeyler olabilir. Asbest yönünden geminin incelenip incelenmediği belli değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir tane asbest uzmanını ibraz etsin, biz itirazımızı geri alalım. Böyle bir uzmanları yok ve böyle bir inceleme yapılmadı.
Gaziemir İlçesi'ndeki nükleer bulaşıklı atıkları bertaraf etmek için hükümetin ve yetkili kurumların atıkların üzerini toprakla örtmenin ötesinde bir varlık gösteremediği ilkellik ve acizliğinin üzerine Aliağa'da sökülecek gemiden çıkacak atıkların ne şekilde bertaraf edileceğini ve yüz yüze kalacağımız tehlikenin boyutlarını tahmin etmek çok zor olmasa gerek. Tehlikeli atık içeren Kuito gemisinin Türkiye karasularına alınmaması için yetkililere seslenmiştik. Geminin radyoaktivite, asbest, diğer tehlikeli ve tehlikesiz atık içerip içermediğinin bağımsız girişimlerle bir kurum tarafından tespit edilerek raporla saptanması için yetkililerin derhal gerekli girişimlerde bulunmalarını istiyoruz. Çevre ve halk sağlığı açısından yüksek derecede risk taşıyan Kuito adlı geminin Aliağa'da bulunduğu süre içinde doğacak tüm kirlenme ve zararlardan izin veren kamu görevlileri sorumlu olacaktır" diye konuştu.
İhbarda bulunuldu
Avukat Arif Ali Cangı ise konuyu hukuki açıdan değerlendirdi. Cangı, "Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve İzmir Valiliği'ni göreve çağırıyoruz. Taleplerimizle ilgili adı geçen kurumlara yazılı başvuruda bulunduk. Başvurumuzun ihbar kabul edilmesini ve başvurumuz üzerine yapılacak işlemlerin tarafımıza bildirilmesini istedik" dedi.
Bu arada, 'Uranus' adlı gemi tarafından çekilen 'Kuito' adlı geminin Aliağa açıklarında bulunduğu öğrenildi.
virahaber.com