Japonya'da Fukişima Nükleer Santrali'ndeki reaktörler şimdilik kontrol altına alındı. Ancak santralden atmosfere yayılan radyasyon dünyayı tehdit ediyor!
Japonya 8 bin 133 kişinin ölümüne neden olan 11 Mart depreminin ve tsunaminin ardından, soğutma sistemi hasar gören Fukuşima nükleer enerji santralinin yol açtığı krizi sona erdirmek için var gücüyle çalışıyor. Son olarak santralin 2 nolu reaktöründe elektrik arızasının giderildiği bildirildi.
Japon Kyodo haber ajansı, Tokyo Elektrik Enerji Şirketi'nin (TEPCO,) 2 nolu reaktöre kablo ile bağlı olan 1 nolu reaktördeki kontrol odası, ışıklandırma ve soğutma işlevlerini yeniden çalışır hale getirmeyi amaçladığını belirtti.
Japonya hükümet sözcüsü Yukio Edano, Fukuşima Daiichi nükleer enerji santralinin, aşırı ısınan reaktörlerinde kontrol sağlandıktan sonra kapatılacağını açıkladı. Ancak Fukişima'nın kontrol altına alınması tehlikenin geçtiği anlamına gelmiyor. Önceki gün Tokyo'daki şehir suyunda radyasyon tespit edilmesinin ardından başlatılan çalışmalarda radyasyon sızıntısının insanları öldürecek kadar ciddi boyutta olduğu açıklandı. Fukuşima nükleer enerji santralinin yakınındaki bölgelerden alınan ıspanak ve süt örneklerinde de radyasyon seviyeleri güvenlik sınırlarının üstünde çıktı. Tayvan'a ihraç edilen bakla tohumunda da radyasyona rastlanması, endişeyi arttırdı.
KAĞITTAN YÜK GEMİSİ
Deprem ve tsunamiyi art arda yaşayan Japonya'da, felaketin boyutları gün geçtikçe gözler önüne seriliyor. Kamaishi kentinde karaya çekilen bu dev yük gemisi, tsunaminin etkisiyle büyük darbe aldı. Dev dalgalar arasında kalan 175 bin tonluk Asia Symphony, son anda batmaktan kurtarıldı.
FELAKETİN 9. GÜNÜNDE MUCİZE
Felaketle başa çıkmaya çalışan Japonya'dan ilk kez yüzleri güldürecek bir haber geldi. Depremin üzerinden dokuz gün geçtikten sonra Işinomaki kentinde 80 yaşındaki bir kadın ile 16 yaşındaki bir erkeğin enkazdan canlı olarak çıkarıldı. Büyükanne ve torun oldukları öğrenilen iki depremzede, helikopterle hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
Takvim