"Zarar vermezler"

Muğla’nın Ortaca ilçesinde Dalyan beldesinde bulunan Sulungur Gölü’nde son günlerde denizanası popülasyonunda gözle görülür bir artış yaşanıyor.

Uzmanlar, denizde yaşayan bu canlıların bir şekilde göle girdiğini ancak daha sonra tekrar denize dönemedikleri için gölde yaşamlarını sürdürdüklerini belirtiyorlar. Deniz anaları kısa südre üreyerek çoğalabildikleri bu canlılar gölde bulunan diğer canlılara zarar vermedikleri sadece insan tenine temaslarında alerjik bir durum yarattıkları öğrenildi.

Konu ile ilgili olarak bir açıklamada bulunan DEKAMER yetkilisi Doç. Dr.Yakup Kaska, "Bu canlılar normalde denizde yaşarlar, bir şekilde göle girmişler ve buradan tekrar denize geçememişler. Burada üreyen bu canlılar gölde yaşayan diğer canlılara zarar vermezler ama insan teni ile temas ettikleri zaman deride alerjik durum belirtileri oluşur. Konu hakkında biz bir araştırma yapacağız" dedi.

Deniz Kaplumbağalarının başlıca besin kaynakları arasında deniz analarının bulunduğunu belirten Doç.Dr.Yakup Kaska, "Deniz kaplumbağaları deniz anası ile beslenirler, çok sevdikleri bir yiyecek olan deniz analarını onlar için tutabiliriz. Ayrıca insanlarda naylon poşetleri deniz ve göle atıyorlar, bunların görüntüleri de deniz anasına benzediğinden kaplumbağalar yanılarak poşetleri yiyorlar, bir çok kaplumbağanın ölümü de bundan dolayı oluyor. Bu konuda da halkımızın biraz daha duyarlı olmalarını istiyoruz" diye konuştu.

haberciniz.biz

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı