Halen 6 yüzer santrale sahip olan Karadeniz Holding, inşaası sürenlerle birlikte yüzer santral sayısını 11'e, bu alandaki toplam kurulu gücünü ise 1800 megawatt'a (MW) çıkarıyor.
Tuzla Çayırova yakınlarına bir konteynır limanı kurmaya hazırlanan şirket ayrıca, altın başta olmak üzere kıymetli maden arama faaliyetleri de yürütmeye başladı. Karadeniz Holding'in Ticari Operasyonlar Grup Başkanı Nuray Atacık ve Stratejik İş Destek Grup Başkanı Selma Akdoğan, Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği'nin (EGAD) üyelerine Holding Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Şirket'in faaliyetleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Nuray Atacık, Karadeniz Holding'in Şırnak Silopi'de 192 MW (KARKEY) ve İzmir Kemalpaşa'da 44 MW (KAREGE) fuel oile dayalı termik santrallerinin yanı sıra Malatya Keklicek'teki 9 MW'lik kanal tipi Karmavi hidroelektrik santralini işlettiğini belirtti.
Yeni HES'ler yolda Karacık'ın verdiği bilgilere göre Karadeniz Holding, Aydın Umurlu'daki 24 MW'lik tesis başta olmak üzere toplam 125 MW kurulu güce sahip jeotermale dayalı elektrik üretim tesisleri kurma çalışmalarını sürdürüyor. Malatya, Sivas, Erzurum ve Ardahan başta olmak üzere Türkiye genelinde muhtelif bölgelerde de toplam 42 MW'lik kurulu güce sahip yeni HES projelerinin inşasını sürdürüyor. Jeotermal ve akarsu alanlarındaki çalışmaları tamamlayıcı nitelikteki inşası sürecindeki rüzgar santrali projelerinin kurulu gücü ise 5 MW. Karadeniz Holding ayrıca doğalgaza dayalı termik üretim kapasitesini artırmak amacıyla Türkiye genelinde çeşitli projeler üzerinde çalışıyor.
Son yıllarda kurup hizmete sunduğu yüzer santrallerle öne çıkan Karadeniz Holding'in tamamlanmış ve hizmete sunulmuş santrallerinden 3'ü Irak'ta hizmet sunuyor. Pakistan'a elektrik sağlayan ve bir süre hizmet veren iki gemi ise çıkan hukuki anlaşmazlık nedeniyle şu anda bu ülke karasularında sorunun çözülmesini bekliyor.
İnşası tamamlanan son yüzer santral ise Lübnan'da hizmet vermeye hazırlanıyor. Yüzer kurulu güç hedefi 1800 MW Tamamlanmış 6 yüzer santralin toplam kurulu gücü yaklaşık 800 MW. Karadeniz Holding, inşa sürecindeki 5 yüzer santralin tamamlanmasıyla bu alanda yaklaşık 1800 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor. Nuray Atacık, yüzer santral alanındaki tecrübelerini her geçen gün geliştirdiklerini, her yeni projenin öncekilerden daha verimli ve daha kullanışlı olarak dizayn edildiğini ifade etti.
Nuray Atacık'ın verdiği bilgiye göre Karadeniz Holding, madencilik alanında da çalışmalar yürütüyor. Altın başta olmak üzere kıymetli maden yatırımlarıyla ilgilenen şirket, özellikle altın madeni araması yapıyor. Bu konuda Güney Afrikalı bir danışmanlık firmasıyla çalışan Karadeniz Holding'in elde ettiği veriler, çalışmaların devam ettirilmesini sağlayacak ölçüde olumlu çıktı. Pakistan ile ilgili tahkim süreci başladı Nuray Atacık, Karadeniz Holding'in Pakistan'daki iki yüzer gemisinin yerel otoritelerce alıkonulduğunu hatırlatırken, 5 yıllık sözleşmelerinin feshedilmesinden kaynaklanan zararlarının tazmini ve gemilerin serbest bırakılması talebiyle tahkim süreci başlattıklarını anlattı.
ICSID'e yaptıkları başvurunun 8 Şubat'ta kabul edildiğini anlatan Atacık, "Burada 600 milyon dolar civarında bir tazminat talebimiz var. Ve zararımız her geçen gün artıyor. Arnold & Porter Hukuk Bürosu ile anlaştık. Bu tür davaların 2 ile 4 yıl arasında sürdüğü belirtiliyor. Ancak biz mahkemenin ara bir karar vermesini ve en azından gemilerimizin serbest kalmasını bekliyoruz" diye konuştu. Çayırova'da liman yapacak Karadeniz Holding Stratejik İş Destek Grup Başkanı Selma Akdoğan, İstanbul Anadolu Yakasında Tuzla'nın doğusunda, Çayırova yakınlarında sahip oldukları 260 dönüme yakın arazi üzerinde bir konteynır limanı kurmayı planladıklarını söyledi. Akdoğan, ilk etapta 400 bin TEU, daha sonra da 900 bin TEU kapasiteye ulaşmasını planladıkları yatırım için izin aldıktan sonra liman işletmeciliği tecrübesi bir firmayla ortaklığa gitmek istediklerini anlattı.
virahaber.com / DTO