Kendi makine dairesi ile hareket ederek istediği yere giden deniz evlerinden birisi Kadıköy’e demirledi. Ege’nin çeşitli koylarında demirlediği için kamuoyunun tepkisiyle “denizkondu” adı takılan My Fantasy’den farklı olarak “denize elverişli belgesi” alan araç, Haydarpaşa Gar önlerinde vapur yolculuğu yapanların ilgisini çekiyor.
Avrupa ve ABD’de çok yaygın olarak göl ve nehirlerde bile kullanılan deniz evlerinden birisi Kadıköy’de demirledi. Muğla’nın Göcek, Bodrum ve Marmaris koyları arasında demirleyerek tepkilere neden olan Kahraman Sadıkoğlu’nun My Fantasy adlı aracından farklı olan deniz evinin Tuzla tersanesinde yapımının ardından tanıtım için denize açıldığı öğrenildi. Yüzme havuzu, sauna, spor salonu bulunan tek ve dubleks daire şeklinde deniz evleri üreten Zeren Denizcilik’e ait deniz aracının, Tuzla’daki tersaneden kendi motorları ile 1,5 saatte Kadıköy’e kadar getirildiği öğrenildi. Denizkondunun aksine ‘Denize Elverişlilik Belgesi’ bulunduğu için tüm izinleri alınarak Kadıköy’e demirlediği öğrenilen küçük deniz evi, Kadıköy’den vapurla Avrupa Yakası’na giden vatandaşların ilgisini çekiyor. 1 katlı 30 M2 alana sahip deniz evinde 3 oda kamara yer alırken, küçük bir deposu ve güvertesinde kaptan köşkü bulunuyor. Konvansiyonel pervane ile hareket eden deniz evinin 235 beygir gücündeki motoruyla istenilen her yere gidebildiği ve yüksek dalgalarla bile devrilmeyecek şekilde dizayn edildiği öğrenilirken, seyir halindeyken kullananın amatör kaptanlık belgesine(Amatör Denizcilik Belgesi) sahip olması gerektiği vurgulandı.
Denizcilik Müsteşarlığı’na bağlı Liman Başkanlığı’ndan alınması gereken ADB ile hareket ettirilebilen deniz evinin sahibi gemi mühendisi Harun Alkan, yasal izinlerin alınarak Kadıköy’de demirlediklerini vurguladı. Alkan, “Deniz kültürünü yayarken çevreyi kirletmeden dünyaya örnek olacak projemizi Kadıköy’de tanıtmak istedik. Bu küçük deniz evi balast(denge suyu) ya da kanalizasyonu denize basmadan önce filtre ediyor. Güneş enerjisi ile sıcak su ve enerji ihtiyacını karşılıyor. Hatta rüzgar enerjisini bile kullanacak bir makine geliştirdik. Liman başkanlığı’ndan “Denize elverişlidir” belgesini aldık. Kahraman Bey’in aracı dubalar üzerinde seyir kabiliyeti olan bir araçtı. Deniz evi ise denizkondu değil, kendi motoruyla hareket eden yüzerliliğini kendi sağlayan doğayla dost bir gemidir” diye konuştu.
Gökhan Karakaş