"Yüzde 4.4 sektör için memnun edici"

2013 yılı Türkiye ekonomisi 2. çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran "Yüzde 4.4 oranındaki büyüme sektörümüz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır." dedi.

2013 yılı Türkiye ekonomisi 2. çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran "Yüzde 4.4 oranındaki büyüme sektörümüz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır." dedi.

GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran büyüme rakamlarıyla ilgili açıklamasında, "Büyümenin itici gücünün bu dönemde kamu harcamaları, özel tüketim harcamaları ve inşaat sektörü ağırlıklı oluşu dikkat çekicidir.Bunun yanısıra, büyümede esas lokomotif olmasını arzu ettiğimiz imalat sanayiindeki %3,3’lük gerçekleşmenin de yaşanılmış olan sıkıntılı konjonktüre rağmen ümit verici düzeyde olduğunu belirtmek isterim.

İkinci çeyrek büyümesine ilişkin olarak dikkat çekici bir durum da yeniden cari açıktaki artma eğilimi ile oluşan paralelliktir. Türkiye ekonomisinde uzun dönemli ortalama olan %’5’in asgari düzeyde sağlanması başarılırken, cari açık sendromundan kurtulabilmemizin de önem arz ettiğini değerlendirmekteyiz.Bu anlamda, başta üretime dayalı başlıca faktörlerin yanısıra kur politikasının da destekleyici olması zaruridir." ifadelerine yer verdi. 

İhracat 134 milyon dolar

Kıran büyümeyle ilgili değerlendirmesinin devamında "Gemi inşa sanayimiz ithalattan ziyade ihracat potansiyeli çok öne çıkan, dolayısıyla bir yanda ekonomik büyümeye destek sağlarken, diğer yanda cari açığı azaltıcı etkide olan ve katma değeri yüksek bir sektördür. Bu anlamda, global gemi inşa sanayinde yaşanılan sorunlu sürece karşın, Türk gemi inşa sanayi ihracatı bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki döneme göre %40,5 artışla 230, 44 milyon dolara ulaşmıştır. Takip eden Temmuz ve Ağustos aylarında da aynı ivme ile ihracatımız artmış ve sırasıyla aylık bazda 121,1 milyon dolar ve 134 milyon dolar gerçekleşmiştir. 2008-2012 dönemindeki gemi inşa arz ve talep dengesinin özellikle yüksek arz nedeniyle bozulması ana gemi sınıflarındaki piyasalarda olumsuz etkilerini sürdürmektedir.

Türkiye olarak sektörümüzde kazanılan teknoloji ve know-how sayesinde daha esnek bir üretim anlayışına kavuşulması sayesinde sektörümüz; Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik için devam etmekte olan gemi inşaları, römorkörler, platform destek gemileri ve balıkçı gemileri gibi niş market gemi inşası ve köprü inşası vb.alternatif piyasaların yanısıra Avrupa’nın bakım-onarım üssü olması sayesinde geleceğe daha da ümitle bakmaktadır." şeklinde konuştu.

virahaber.com
 

GÜNCEL Haberleri

Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri
Marmara Denizi’nde Müsilajın Nedeni Belli Oldu