Uzuner, dünyanın en büyük kampanya platformlarından Change.org sitesinde başlattığı imza kampanyasıyla, 28 Mayıs'ta mühürlenen Kaş Yunus Parkı'nın tamamen kapatılmasını ve bir daha açılmamasını talep ediyor.
Romanları sekiz farklı dile çevrilen ve “Cumhuriyetin 75 Başarılı Kadını”ndan biri olarak anılan yazar Buket Uzuner, dünya çapında değişimi hedefleyen Change.org sitesinde “Yunuslara Özgürlük” mesajıyla imza kampanyası başlattı. Kampanyanın hedefinde, yunusları ticari çıkarları doğrultusunda deniz kafesinde tutan, geçtiğimiz yıldan bu yana türlü hukuksuzluklara rağmen ruhsat alma süreci iptal edilmeyen Kaş Yunus Parkı var.
Kaş Yunus Parkı kapatılsın!
www.change.org/yunuslar adresinden ulaşılabilen imza kampanyası, “Yunus parkları, yunuslar için birer işkence kampıdır ve kapatılmalıdır; kesinlikle yenileri açılmamalıdır” mesajıyla başlıyor. Yunus parklarının neden açılmaması gerektiğine kısaca değinen Uzuner, aynı zamanda Kaş Yunus Parkı'nın usulsüzlüklerini gözler önüne sererek Başbakanlık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin başta olmak üzere yetkili makamlara sesleniyor. Kampanya metninde, “Doğal güzelliği ve kültürel zenginliğiyle çok sevdiğim bir Akdeniz mucizesi olan Kaş'ın, yunuslara eziyet eden bir yunus parkıyla anılmasını istemiyorum” diyen Buket Uzuner, hem Kaş'ın hem de özgür yunusların korunması, esaret altındakilerin de bir an önce kurtarılması için tüm Türkiye'ye sesleniyor: “Kaş, sadece Kaşlıların değil: Türkiye'nin ve dünyanın pek çok yerinden fahri hemşerileri olan, bu yüzden gözden kaçırılmaması gereken önemli bir Akdeniz beldesidir. Bizim kültürümüzün de bir sembolü olan yunusları intihara sürükleyen bu esareti sona erdirmek için başlattığım imza kampanyasını destekleyeceğinizi umuyorum. Kendini tabiatın efendisi sanarak hayvanlara eziyet edenlere 'DUR!' demek, yunus parkında yaşanan bu zalim uygulamanın sona erdirilmesini sağlamak için sen de bir imza verebilirsin.”
Yunus parkı yerine rehabilitasyon merkezi
Yunuslara Özgürlük Platformu sözcülerinden Derya Özkan ise, Buket Uzuner'in başlattığı kampanyanın, farkındalık oluşturma açısından çok önemli olduğunu söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Hayvanların eziyet gördüğü, doğal yaşam ortamlarından koparılarak hapsedildiği ve türlü kazalara, hastalıklara zemin oluşturduğu bilimsel verilerle kanıtlanan bu tür ilkel eğlence anlayışının hakim olduğu tesislere Türkiye çapında yasal olarak izin verilmemelidir. Kaş Yunus Parkı tamamen kapatıldığı takdirde, yeterli kaynak ve yetkin uzmanlara ulaşılarak doğaya geri dönemeyen yunusların, başka parklara yine ticari bir meta gibi satılmadan, ömürlerini tamamlayana dek çalıştırılmadan ve komut-yemek döngüsü ile robotlaştırılmadan, mümkün olan en iyi şekilde bakılmaları sağlanmalıdır. Bu da yetkili kurumların yapıcı ve örnek bir adım atarak, ülkemizde bir örneği olduğu gibi 'içkili lokanta' ruhsatlarıyla açılabilen usulsüz yunus parkları yerine, karaya vuran veya yunus parklarından kurtarılan deniz memelileri için Türkiye'de bir rehabilitasyon merkezinin açılmasıyla mümkündür.”
Dünya istemiyor, yetkili kurumlar dinlemiyor
Tutsak gösteri yunuslarının Kaş'a getirildiği Aralık 2011 tarihinden itibaren Türkiye'de ve dünyada tepki toplayan Kaş Yunus Parkı, ruhsatlandırma süreci boyunca birçok sivil toplum kuruluşu ve duyarlı vatandaş tarafından yazılı başvurularla ve ilçede düzenlenen etkili bir eylemle protesto edilmiş, kamuoyunda farkındalık yaratılması amacıyla Yunuslara Özgürlük Platformu ve yerel STK'lar tarafından Kaş okullarında bilgilendirme seminerleri düzenlenmişti. Oscar ödüllü The Cove belgeselinin yaratıcısı ve Flipper'ın eski eğitmeni dünyaca ünlü aktivist Richard O'Barry ise, dünya çapında verdiği mücadelenin benzerini Kaş için vermiş, ilk etapta Kaş'taki yunus parkıyla birlikte Türkiye'deki tüm yunus parklarının kapatılmasını ve yenilerinin açılmamasını talep eden ortak bir uluslararası imza kampanyasıyla Yunuslara Özgürlük Platformu'yla beraber çalışmıştı.
virahaber.com