Adana'nın Yumurtalık İlçesi'nde balık türü popülasyonunu artırmak ve denizdeki ekolojik hayatı canlandırmak amacıyla 2 yıl önce 1 mil açıkta oluşturulan yapay resif, yüz güldürdü. 3.4 metreküp hacminde, 2 ton ağırlığında 100 kübik beton blokun deniz dibine 1 kilometre uzunluğunda bırakılarak oluşturulan yapay resif alanı 27 familyadan 56 tür balık ve deniz canlısına yuva oldu.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi, ÇÜ Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Gökhan Gökçe, Doğu Akdeniz'de ilk kez gerçekleştirilen projeyle resif bölgesinde lahos (lagos), barbun, mırmır, akya, sarıkulak, mercan gibi ekonomik değeri yüksek balıkların sayılarında önemli artış gözlendiğini belirtip, "2 yıllık süreçte lahos türünde 8 kat artış olduğunu saptadık" dedi.
Doç. Dr. Gökçe, balıkçılık istatistiklerine bakıldığında Akdeniz'in toplam balık üretimindeki payının yaklaşık yüzde 7 olduğunu belirtti. Doç. Dr. Gökçe, "Balıkçılık gelirleri açısından baktığımızda Akdeniz'in payı yüzde 20 civarındadır. Ülkemizin balıkçılık gelirlerinde hamsi çıkarıldığında en çok balık avlayan Karadeniz'in gelirler içerisindeki payı yüzde 33.8 olurken Akdeniz yüzde 25,4 ile en çok gelir getiren ikinci bölge olmaktadır. Bu durum bölgeler içerisinde barbun, lahos, mırmır, karides, kalamar, akya, sarıkulak, mercan gibi ekonomik değeri yüksek balıkların en çok Akdeniz'de avlanmasından kaynaklanmaktadır" diye konuştu.
Doç. Dr. Gökçe, projenin devamı olarak kasım ayı sonunda Yumurtalık ve Karataş ilçelerinde balıkçılık amaçlı olarak 3.3 metreküp hacminde, 2 ton ağırlığında toplam 200 beton bloğun daha denize bırakılacağını bildirdi.
RESİF NEDİR?
Resif, balık ve diğer deniz canlılarının bir arada bulundukları ve çeşitli canlıların birlikte yaşadığı habitatlarıdır. Mercanlardan ve deniz bitkilerinden oluşan büyük yaşam alanıdır.
virahaber.com