Türkiye’ye gelen en büyük gemilerin yanaştığı liman özelliğini, yaptığı yeni yatırımlarla sağlayan Evyapport, demiryolu bağlantısı ile farklı bir kulvarda hedeflerine ulaşmaya çalışıyor. Sektörün bu dinamik yapısını Evyap Holding CEO’su ve Evyapport Genel Müdürü Sıtkı Tankurt ile konuştuk. Bugün 455 metrelik rıhtımla 365 metrelik Super Post Panamax gemileri karşılayabilecek potansiyeli oluşturduklarını ve hizmet vermeye başladıklarını belirten Tankut, “Bugün 455 metrelik rıhtımımız ile 365 metrelik Super Post Panamax gemileri karşılayabilecek potansiyeli oluşturduk ve hizmet vermeye başladık. Ayrıca parmak iskelemizi uzatıp genişleterek aynı anda iki büyük konteyner gemisini limana alabileceğimiz yatırımımıza haziran ayında başladık ve hızla ilerliyoruz” diyor.
2023 yılı ihracat hedefleri doğrultusunda, konteyner pazarında ve Türk Limancılığında son gelişmeleri özetleyebilir misiniz?
2023 yılı ihracat hedeflerimiz dikkate alındığında mevcut limanların kapasite artışlarını şimdiden planlaması çok önemlidir. Evyapport Limanı olarak yatırımlarımızı bu doğrultuda yapmaya devam etmekteyiz. Türkiye’nin parlayan liman bölgesi, Türk sanayisine yakınlığı ve elleçlediği tonaj ile Kuzey Doğu Marmara Bölgesi’dir. Ticaretiniz büyüdükçe buna paralel olarak ülkenize gelen gemilerin boyu da hacmi de artıyor. Bu doğrultuda da yaptığımız yatırımlara yön vermekteyiz. Ancak gemilerin boyutlarının artışına paralel olarak Çanakkale Boğazı geçişinde gemi uzunlukları, Boğaz köprüleri geçişlerinde ise gemilerin yükselliğinden dolayı sorun yaşanmaktadır. Bunun yanında yeni yapılacak olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü’nde de durum farklı değil. Bu açıdan bakarsanız uzun vadede bu gemilerin Kuzey Doğu Marmara’ya gelememe olasılığı bizleri endişelendirdiği kadar son kullanıcı müşterilerimiz olan ihracatçıları ve ithalatçıları da endişelendirmektedir çünkü yapılan çalışmalar konteyner gemileri büyüdükçe deniz navlunlarının da aynı oranda düştüğünü göstermektedir.
Bahsettiğiniz bu büyüklükteki gemiler limanlarımıza geliyorlar mı?
Super Post Panamax tipi gemiler uzunluk olarak 367 metre ve üzeridir ve şu anda ana ticaret merkezleri arasında çalışmaktalar. Ağırlıklı olarak Batı Avrupa ile Uzakdoğu, Çin arasında hizmet vermekteler. Türkiye ise gelişen bir pazar ve bu gelişen pazarı dikkate alan ticari yapılar artan hacmi karşılama adına bu büyük gemilerinin rotalarını yavaş yavaş limanlarımıza çeviriyorlar. Ticaret hacmimiz büyüdükçe büyük gemilerin limanlarımıza uğrak yapma olasılıkları artacaktır.
Evyapport son yıllarda daha iyi hizmet sunabilmek için nasıl yatırımlar yaptı, önümüzdeki yıllar için neler planlanıyor?
Bölgedeki tüm limanlar şu anda kendilerini 2023 yılına göre hazırlıyor. Tüm yatırımlar bu yönde ilerliyor. Biz de rıhtımımızı 455 metreye çıkardık, arka sahamızı güçlendirmek için yatırımlarımız devam ediyor. 25 bin metrekarelik ek arka saha çalışmamızı tamamladık. Bugün 455 metrelik rıhtımımız ile 365 metrelik Super Post Panamax gemileri karşılayabilecek potansiyeli oluşturduk ve hizmet vermeye başladık. Ayrıca parmak iskelemizi uzatıp genişleterek aynı anda iki büyük konteyner gemisini limana alabileceğimiz yatırımımıza haziran ayında başladık ve hızla ilerliyoruz. 2013 yılının sonuna doğru da limanda yaptığımız çalışmalar ve sonuçlarını göreceğiz. 2011 yılında elleçlediğimiz toplam hacim 284.319 TEU iken 2012 yılında bu rakam 400.169 olarak gerçekleşti. Gateway dediğimiz; ithalat ihracat konteyner adetleri dikkate alındığında Kuzeydoğu Marmara’nın hacim olarak birincisi konumundayız. Türkiye’de tüm limanlar arasında da dördüncü sıradayız.
Önümüzdeki süreçte de Türkiye’nin ve özellikle Karadeniz Bölgesi ülkelerinin ekonomik olarak büyümesi bekleniliyor. Bu açıdan bölgemiz artan bir potansiyele sahip. Burada limanların üstüne düşen görev öncelikle arka saha alanını ve ekipman parkını bu artan ihtiyaca cevap verecek şekilde hazır bulundurmaktır. Bu anlamda arka saha yatırımlarımıza ve ekipman adetlerimizi de arttırmaya devam ediyoruz. Terminal tırı sayımızı 25’e çıkarttık, RTG sayımız da 2013 Haziran sonuna kadar 18’e çıkacak. 2014 birinci çeyrek sonunda ise ek iki adet SSG’mizi teslim alarak ana rıhtımda toplam 4 SSG ile müşterilerimize hizmet veriyor olacağız.
Analiz ettiğinizde deniz ticaretinde hatların en büyük giderleri tükettikleri yakıttır. Gemilerin yakıt tüketiminin azalması için gemiler limana yanaştıktan sonra liman işletmecisinin olduğunca hızlı hareket etmesi gerekiyor. Kısacası liman kalış süresini kısaltmaları gerekiyor. Bir geminin zamanında yanaşıp kalkması, aynı zamanda o gemi üzerinde yükü olan müşterilerin de tedarik zincirlerini planlaması üretimlerini ayarlaması açısından çok önemli.
Evyapport yükselen pazarlara dönük lojistikte ne kadar aktif, geleceğe dönük stratejilerinizde yükselen pazarlar nasıl bir yer tutuyor?
Bugün Türkiye’nin birçok bölgesinde limancılık faaliyetleri artıyor, artmak zorunda. Limancılık sektörünün gelişmesi devlet, sanayici, taşıyıcı ve liman İşletmecilerinin ortak çalışma ve sinerji yaratmasına bağlı. Bildiğiniz üzre son kullanıcı dediğimiz sanayicilerin önemli bir kısmı bölgemizde faaliyet göstermektedir. Yine bu bölgede birçok otomotiv ve demir çelik sektörünün fabrikaları bulunmaktadır. Buradaki sanayiciler fabrikalarına en yakın limandan çıkış yapmak istemektedir. Artık limanlardan beklenti sadece deniz kapısı olarak hizmet vermesi değil aynı zamanda lojistik zincirinde çözümler üretmesi yönündedir. Örnek vermek gerekirse ürünleri depolamak ve yüklemek için geniş antrepolara, liman ve depolar arası servis edecek araçlarla birlikte tam bir lojistik paket sunmak önümüzde ki günlerde limanların yapması gereken yatırımlar arasındadır. Evyapport olarak bu yatırımlarımızı şekillendiriyor ve hızlı bir şekilde kararlarımızı veriyoruz.
Diğer önemli bir hususta lojistikte demiryolu bağlantısıdır. Bölgemizdeki limanların en büyük avantajı ise trene yakın olmasıdır. Evyapport Limanı’nın tren yoluna bağlantısı bulunuyor ve bugün bizim limanımızdan raylı sistem ile tüm Anadolu’ya ve özellikle Ankara veya Bilecik’e kadar gidilebiliyor.
Aktardığınız bu yapı geliştikçe Türkiye’den Ortadoğu’ya, Türki Cumhuriyet’lere, Balkanlara veya Afrika’ya ticaret Türkiye üzerinden yapılabilir mi?
Tren yolu bağlantısı ile limanımızdan Türki Cumhuriyetlere proje yükleri taşınmakta. Ayrıca Afrika pazarına ulaşmaya çalışan İç Anadolu’da yer alan orta ve küçük ölçekli işletmeler içinde demiryolu bağlantısı güzel bir alternatif.
Burada ayrıca lojistik merkezlerinden de bahsetmemiz gerekiyor. Devletimizinde bu yönde çalışmaları mevcuttur. Bu tip oluşumların ülke ekonomisine büyük katkıları vardır. Türkiye’nin artık lojistik merkezleriyle, yapılan altyapı çalışmalarıyla, bulunduğu konum ve hinterland ile transit konteyner pazarı dahil global bir lojistik ülkesi olarak markalaşma zamanı gelmiştir. Bu konuda ortak hedefe en kısa sürede ulaşacağımızı düşünüyorum.
virahaber.com