Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, yapımı tamamlanan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında gazetecilerle test sürüşüne katıldı.
"TÜRKLER ÇOK FAZLA SEYAHAT ETMİYOR"
Avrupa’da seyahat katsayısı 200 iken, Türkiye’de bu rakamın 20 olduğunu ifade eden Karaman, Türk insanının çok fazla seyahat etmediğini söyledi. Karaman, hızlı tren sefere başladıktan sonra seyahat oranlarının arttığını vurguladı.
Demiryollarına yönelik çalışmalarda güvenliği ön plana aldıklarını belirten Karaman, Türkiye’nin 2023’te çok daha yaygın ve modern bir demiryolu ağına sahip olacağını söyledi.
Karaman, tüm bu çalışmaların sonucunda yolcu taşımacılığında demiryollarının payını yüzde 10'a çıkarmayı hedeflediklerini ifade ederek, şu anda bu oranın yüzde 2 düzeyinde olduğunu kaydetti.
ANKARA-İSTANBUL YHT HATTINDAKİ ÇALIŞMALAR
Karaman, Ankara-İstanbul YHT hattındaki çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Hattın yapımı sırasında en zorlandıkları bölümlerden birinin Eskişehir geçişi olduğunu ifade eden Karaman, "İlk defa demiryolu hattı bir şehrin altından geçti. Dünyada da bir Cordoba’da böyle. Bundan sonra bir daha böyle bir geçiş olsun istemiyoruz" diye konuştu.
Eskişehir Gar’ı konusunda belediye ile anlaşmazlık yaşadıklarını anlatan Karaman, gara ilişkin planların tamamlandığını kısa bir süre içerisinde ihalesine çıkılacağını bildirdi.
BİLET KAÇ PARA OLACAK
Hat açıldıktan sonra Ankara-İstansul arası seyahat süresi 3,5 saate düşeceğini belirten Karaman, “İlk etapta günlük 16 sefer düzenlenecek. Marmaray’a bağlandıktan sonra her 15 dakika ya da yarım saatte bir sefer gerçekleşecek. Bilet ücretleriyle ilgili de bir anket çalışması yaptık. Vatandaşa, ‘Kaç lira olursa YHT’yi tercih edersin’ diye sorduk. 50 lira olursa hepsi ‘bineriz’ diyor. 80 lira olursa yüzde 80’i YHT’yi tercih edeceğini belirtiyor. Bunları değerlendirip bilet fiyatını belirleyeceğiz.
Hattın 2015’te Marmaray’a bağlanacağını ve Halkalı’ya kadar ulaşacağını kaydeden Karaman, "Şimdi testlerini gerçekleştiriyoruz. Testler bittikten sonra yolcu taşımaya başlayacağız, 29 Mayıs olabilir. ‘Martta açarız’ dedik ama olmadı. Önemli olan tam anlamıyla güvenli bir şekilde hizmete girmesi." dedi.
"ESKİŞEHİR GEÇİŞİ MARMARAY'DAN ZOR OLDU"
Karaman, hattın hizmete girmesinin gecikmesinde, yapım sırasında hırsızlar ve kötü niyetli kişilerce 25 kez tellerin kesilmesi, tünellerin bir kez daha kontrol edilmesi, sinyal sisteminde çıkan birtakım sorunlar gibi nedenlerin etkili olduğunu söyledi. Karaman, özellikle Eskişehir geçişinin Marmaray’dan daha zor olduğunu ifade etti.
Hattın 4 milyar dolara mal olacağını belirten Karaman, bunun 2 milyar dolarını kredi olduğunu vurguladı.
Karaman, Ankara-İzmir YHT hattında ise Ankara-Afyonkarahisar arasında yapım çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Hatların geçtiği yerlerde alt ve üst geçitlerin de kendileri tarafından yapıldığını anlatan Karaman, söz konusu iş için bu yıl bütçeden 50 milyon lira kaynak ayrıldığını kaydetti.
virahaber.com