Yosunlar enerji sektörünün umudu oldu

Fosil yakıt kullanımını azaltmak için en son kullanılan yöntem bio-yakıtlar oldu. Bunun da bir sonucu olarak son çalışmalarda yosunlardan enerji elde edilmeye çalışılıyor.

Dünyadaki enerji sorununun çözümünü sudan sağlamak isteyen bir grup, Avrupa Birliği projesi kapsamında yosunlardan bio-yakıt elde etmeye çalışıyor. Proje sorumlusu Julie Maguire, yosunlar için gübreleme gerekmediğini, minimum ölçüde de bir alana ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Yosunların çok çabuk geliştiğini ifade eden Maguire, şöyle devam ediyor: “6 ayda en gelişkin hale geliyorlar. Yosunların işlenmesiyle en verimli topraktan dahi en az 7 ila 31 kat daha fazla yağ üretebiliyor. Daha gidilecek çok yol var fakat düşünün on yıl önce yosundan benzin yapıp arabada kullanacağız desek herhalde alay edilirdi.”

YOSUNDAN BENZİN ÜRETMEK

Bir kısım yosundan bio-dizel yakıt üretiminin mümkün olduğunu vurgulayan İrlandalı araştırmacılar da çalışmalrını bunlar üzerine yoğunlaştırıyor. Araştırma ekibi yağ sağlayabilecek tek hücrelilerle ilgili araştırmalar yapıyor ki bu bilimadamları için en zor görünen olay. Araştırmacı Fiona Moejes, yosunları makro ve mikro ölçekte büyütmenin kolay ancak yağ elde edilme aşamsının karışık ve zor olduğunu vurguluyor. Bunun için de en düşükmaliyetli ve en az kaynak kullanan yöntemi bulmaları gerekiyor.

BİNALARA YOSUNLU ENERJİ

Fransa’da bulunan Ennesys de Nanterre mühendislerinin gelecek hayali, bir binanın atık suyunun, ısıtma ve elektrik üretiminin mikro yosulardan elde edilmesini sağlamak. Bunu ise binanın atık sularından karşılayacaklar. Nedeni ise kullanılmış suyun organik elementler içermesi ve bu elementlerin mikro yosunlar için gübre görevi olmasıyla açıklanıyor.

Ennesys Genel Direktör’ü, Jean-Louıs Kindler, proje aşamasını şöyle anlatıyor: “Binanın atık suyunu topluyoruz. Sonra bu suyu seyrelterek mikro yosunlar için uygun ortamın oluşmasını sağlıyoruz. Mikro yosunlar atık suda bulunan organik elementlerle besleniyor. Böylece filizleniyorlar. Daha sonra bu yosunlardan yağ ve bitkisel biyokütle elde ediyoruz. Elde edilen yağ yakıt olarak kullanılabilir. Mesela burada bir lamba için kullandık. Böylece elektrik ya da ısınma için enerji üretebiliriz.”

IŞIK YARIDMIYLA ÜRETİLECEK

Çatılarda bulunan foto biyoreaktörler sayesinde üretilecek olan doğal yakıt, transparan borular ile binanın her yerine taşınacak. Önceden santrifüjler tarafından sağlanan ayrıştırmalar aşırı enerji tüketimine sahip olduğu için bu yöntem geliştirilmiş. Üretilen yakıt kömürle eşdeğerde ve yağur suyuyla aynı kalitede.

HER YERDE BÜYÜYORLAR

Yosunlar, yeterli güneş, su ve ve karbondioksidin bulunduğu her yerde büyüyebiliyor. Balıklar için zararlı olabilecek bazı maddeler için de süzgeç görevi görüyorlar.Yosunlar gelecekte fosil yakıtlardan vazgeçmek isteyen insanlık için önemli bir alternatif oluşturabilecek.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Samsun’dan 62,4 Milyon dolar ve 18 Milyon Euroluk Hayvansal Ürün İhracatı
Şehit Mustafa Emanetoğlu'nun Adını Deniz Polisi Teknesinde Yaşatılacak
Tüpraş İzmit Rafineride Patlama: 8 Yaralı
DFDS’ten Stratejik Atılım: İtalya ve Mısır Arasında Yeni Hat Açıldı
ERKPORT, Yalova Limanı’nda 8000 Araçlık Otomotiv Terminali ve PDI Merkezi Kurdu