Yolcu gemisi ihalesi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yolcu gemisi ihalesini firmaların taleplerini değerlendirerek, 26 Aralık'ta yapmaya karar verdiklerini, İzmir'de, hem ihaleye girme yeterliliği olan hem de bu gemileri üretebilecek firmanın da, teknolojinin

Kocaoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni gemi alınması için 5 yıla yakın bir zamandır çalıştıklarını hatırlattı. 

Vapur modellerine ilişkin uzun süreli araştırmalar yaptıklarını anlatan Kocaoğlu, şu bilgileri verdi:

"Katamaran tipi, kompozit olarak düşünülen vapurların 13 tanesi iç körfezde çalışacak sürat ve motor gücünde. 2 tanesi de orta ve dış körfezde çalışacak motor ve süratte. 15 tane katamaran tipi yolcu vapurunun ihalesine çıktık. 6 Aralık olarak ihale tarihi kesinleşmişti ancak geçen hafta katılımcı firmalardan süre uzatımı yönünde talep geldi. Biz de arkadaşlarla değerlendirdik. İhalenin 20 gün sonra yani 26 Aralık Pazartesi günü yapılmasına karar verdik ve bunu da duyurduk."

Belli kişi ve kurumlar tarafından malzeme ve tip seçiminin eleştirildiğini ifade eden Kocaoğlu, "Bu arkadaşları, İzmir Gemi Mühendisleri Odası ve Türk Loydu dahil olmak üzere toplantıya çağırdık. Neden karşı çıktıklarını benim de başkanlık yaptığım bir toplantıda anlattılar. Arkadaşların görüşlerinin bu gemileri almakta mahsur yaratmayacağı yönünde karar verdik. Bu kararı ben verdim, sorumluluğu üstleniyorum. Hem malzeme hem motor seçimi açısından en son teknolojiyi seçip süre kazanmak istiyoruz. 3-5 yılda yenilenebilecek bir şey olsa, arkadaşların dediği gibi başka model seçilir ama burada öyle bir durum yok. Yolcu vapuru 40-50 sene kullanılır" dedi.

Kocaoğlu, bir soru üzerine, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Binali Yıldırım'a ihaleyle ilgili şartnameyi gönderdiklerini açıkladı.

Bakan Yıldırım'ın şartnameyi değerlendirip bu konudaki fikrini söylemesini beklediklerini anlatan Kocaoğlu, "Bu arada kendisiyle yan yana gelme, karşılaşma durumumuz olmadı" diye konuştu.

İhaleye sadece yabancı firmaların girmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Kocaoğlu, "Yerli firmaların bu ihaleyi alması ve yerli gemi sanayine taze kan gelmesini biz de her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi isteriz. Yerli üretimi destekleyen bir yapının insanıyız. Bunu da zaten İzmir'de 7,5 senedir yaşıyoruz" dedi.

Kocaoğlu, ihaleye girme yeterliliği olan her firmanın, ihaleye katılabileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İzmir'de, hem ihaleye girme yeterliliği olan hem de bu gemileri üretebilecek firma da, teknoloji de var. Buraya yerli firma giremeyecek diye bir şey söz konusu değil. Yerli firmalar rahatlıkla bu ihaleye girebilir, ihaleyi alabilir, üretebilir. İsteyen yerli firma konsorsiyum bile kurabilir. Şu anda askeri gemilerde, hücumbotlarda kullanılan bir malzeme bu."

Körfez taramada kullanmak üzere bir adet kazıcı, bir adet de onu taşıyacak gemi ihalesine çıkıldığını, orada da "yerli firma yok" söylentilerinin dile getirildiğini anlatan Kocaoğlu, "Buna rağmen o iki ihaleyi de yerli firma aldı ve işe başladı. 'Türkiye'de bu teknoloji yok' gibi ya da 'yerli firma giremez' gibi görüşlere katılmam mümkün değil" diye konuştu.

A.A. 

GÜNCEL Haberleri

Mavi Vatan-2025 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü Nefes Kesti
Yalova'da Yasa Dışı Midye Avcılığı Yapan 7 Kişiye 653 Bin Lira Ceza
Dalga Nedeniyle Denize Düşen Balıkçıyı Kurtarma Operasyonu Kamerada
Mersin'de Deniz ve Kumsal Satışa Çıkarıldı
Beykoz Halkı Anadolu Kavağı Deniz Dolmuş Seferlerinden Rahatsız