Yıl “Dev Projeler Yılı”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, “Dev Projeler Yılı” ilan ettiği 2013’te 102 projeyi başlatacak, 111 projeyi hizmete açacak ve 434 proje üzerinde de çalışmaya devam edecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDH), Dünyadaki en önemli örnekler arasında yer alan ve "Asrın Projesi" olarak gösterilen Marmaray başta olmak üzere Ankara-İstanbul YHT ve Ankara Metrosu projelerini tamamlarken 3'üncü Köprü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi içinde ilk somut adım atacak. Aylık ulaşım ve iş dergisi UNIBUSINESS'te yayımlanan habere göre; Türkiye'deki tüm karayolu ulaşım ağını "Otoyol" standardına çıkarmayı hedefleyen bakanlık 2013te 3 bin 844 kilometre sıcak kaplama asfalt ve en az bin kilometre bölünmüş yol yapacak. Ayrıca, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, kısa bir süre askıya alınan liman özelleştirmelerine yeniden hız verecek.

TÜRKİYE İNŞAAT SAHASI

Ocak ayında bakanlığının 2012 yılı faaliyetleri ve 2013 yılı hedefleri hakkında açıklamalarda bulunan UDH Bakanı Binali Yıldırım, son 10 yılda ulaşım ve erişim altyapısına 140 milyar lira yatırım yaptıklarını belirterek, yeni limanlar, hava alanları, bölünmüş yollar, demiryolları yapmak, fiber optik ağları döşemek adına Türkiye'yi bir baştan bir başa inşaat sahası haline getirdiklerini söyledi. Son 10 yılda 10 binin üzerinde projeyi tamamlayarak hizmete verdiklerini dile getiren Bakan Yıldırım, 2023 yılı hedeflerine ulaşma heyecanı ile sürekli projeler ürettiklerini ve bu projelerin temelini attıklarını ifade ederek, öte yandan daha önce temelini attıkları projeleri de hizmete açtıklarını ve bu yıl da çok büyük projeleri başlatacaklarını söyledi.

ALT YAPI ÇALIŞMALARI ARTARAK DEVAM EDİYOR

Bakanlığın bugün 3 bin 377 şantiyede 125 ile 175 bin arasında kişi istihdam ettiğine ve yeni düzenleme ve yatırımlarla ilave istihdamın 281 bin kişiyi aştığına dikkat çeken Bakan Yıldırım, bakanlığın altyapı çalışmaları ile ilgili şu bilgileri verdi, "2012 yılında bin kilometreye yakın yeni bölünmüş yol yaptık. Otoyolumuz 2 bin 236 kilometreye ulaştı. 2003- 2012 yılları arasında toplam 13 bin 834 kilometre sıcak kaplama asfalt yapımı ve onarımı gerçekleştirdik. 2013 yollarda sıcak asfalt yılı olacak, 3 bin 844 kilometre sıcak asfalt dökmeyi planlıyoruz. Tüm yollar otoyol gibi olacak. Yine 2012'de Türkiye'nin yıllardır beklediği Ovit, Cankurtaran, Kop, Salmankaş, Ilgaz Dağı gibi ülkemizin en uzun tünellerinin temellerini attık. Yollarımızı daha akıllı hale getirdik. KGS dönemini kapatacak olan Hızlı Geçiş Sistemini devreye aldık. Son 10 yılda yaptığımız bölünmüş yollardan sağlanan zaman ve yakıt tasarrufu 14,4 milyar lirayı aştı. Gelişmişlik göstergelerinin ana faktörlerinden olan, ancak 2003 yılına kadar ihmal edilen demir yolu modumuzda son 10 senede gerçekleştirilen çalışmalarla ülkemizin demiryolu ağı ana hat uzunluğu 9 bin 931 kilometreye çıktı. Bununla birlikte ülkemiz yüksek hızlı tren konforu ile tanıştı. 2011 yılında da Konya-Ankara YHT hattını açarak vatandaşlarımızın hizmetine verdik.''

HAVAALANI SAYISI 56'YA ULAŞACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, kara yolu ve demir yollarının yanı sıra Türkiye'nin hava yollarında da büyük bir değişim içine girdiğini vurgulayarak hava yolu kullanımının 2003'e göre yüzde 241 oranında artış sağlandığını ifade etti. Yıldırım, yapımı ve proje çalışmaları devam eden 7 hava limanının da tamamlanmasıyla yakın zamanda Türkiye'nin hava alanı sayısının 56'ya ulaşacağı bilgisini verdi.

3'ÜNCÜ KÖPRÜDE ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR

Bakan Yıldırım, Kuzey Marmara Otoyolu ve 3'üncü Boğaz Köprüsü ihalesinin yapıldığını ve bu projede de 2013 yılı içinde yer teslimini yaparak, bir an önce çalışmaları başlatmayı hedeflediklerini bildirdi. 7 kesim olarak projelendirilen Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin ilk etapta, Üçüncü Köprü'nün de dâhil olduğu, yaklaşık 95 km uzunluğundaki Odayeri–Paşaköy olarak belirlenen 3'üncü kesiminin ihalesi geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilmişti ve ihaleyi İçtaş-Astaldi ortaklığı kazanmıştı. 4 milyar 446 milyon TL yatırım bedeline sahip olan projenin yapım-işletme süresi 10 yıl 2 ay 20 gün. Projenin hayata geçirilmesiyle; önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlanarak yaklaşık 1.450 milyar doları enerji, 335 milyon doları işgücü kaybı olmak üzere toplam 1.785 milyar dolar ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor. Kuzey Marmara Otoyolunun 3. Boğaz Köprüsünü de içine alan Odayeri-Paşaköy Kesimi; 60 km uzunluğundaki 2x4 şeritli otoyol kesimi ile 22 km 2x3 şeritli; 13 km 2x4 şeritli otoyol bağlantı yolunu kapsıyor. Proje kapsamında toplam uzunluğu yaklaşık 1875 m olan, 2x4 şeritli otoyol ve 2x1 şeritli demiryolu geçişi aynı platformda olacak şekilde bir asma köprü yapılması da öngörülüyor. Toplam uzunluğu yaklaşık 19.000 m olan 56 adet viyadük, toplam uzunluğu yaklaşık 8.500 m olan 17 adet tünel ve güzergah üzerinde bağlantı yolları da dahil olmak üzere 15 adet kavşak da yine proje kapsamında yer alıyor. 3'üncü Köprü ile 2015 yılı sonunda hizmete verileceğini ve yaklaşık 2,5 Milyar Dolara mal olacağını söyleyen Yıldırım, Üçüncü köprü, üzerinde raylı sistemi bulunduran dünyanın en uzun asma köprüsü olacağını, 8 otoyol, 2 de raylı sistem olmak üzere 10 şeritten oluşacak 3. köprüde, rayların daha sonradan döşeneceğini söyledi. Türkiye'nin en büyük Yap-İşle-Devret Projesi olan İstanbul-İzmir Otoyolu'nun da yapımına her iki yönden devam edildiğini ifade eden Yıldırım, devraldıkları Ankara Metrosu'nda birkaç ay içinde çok büyük yol kat ettiklerini, 2 yılda bitirilemez denilen ve sözleşmeye göre 2014 yılının ikinci ayında bitirilecek olan Kızılay-Çayyolu ile Batıkent-Sincan hatlarını, 29 Ekim 2013 tarihinde açmayı planladıklarını söyledi.

ÇANDARLI DÜNYANIN EN BÜYÜK 10'UNCU LİMANI OLACAK

Türkiye'nin denizcilikte, son 10 yılda dünya filo sıralamasında dört basamak birden atlayarak 15'inci sıraya yükseldiğini vurgulayan Bakan Binali Yıldırım, şunları söyledi: "Denizcilik sektöründe çok büyük yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Bunların büyük bir kısmı da devletin kasasından kuruş para çıkmadan dünyada Türk modeli olarak bilinen Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılıyor. Yapımı tamamlanınca dünyanın en büyük 10'uncu limanı, Türkiye'nin en büyük limanı olacak Çandarlı Limanı'nın altyapı işlerini 2013 içinde tamamlamayı ve üst yapı işlerine başlamayı planlıyoruz." Yüzde 70 oranında fiziki gerçekleşmesi sağlanan Çandarlı Limanı için 900 metre boyunda dalgakıran yapıldı. 200 bin tonun üzerindeki gemilerin yanaşabileceği bir liman olma özelliğini taşıyacak limana ilk geminin bu yıl içerisinde yanaşması planlanıyor. 15 bin kişiye istihdam sağlaması planlanan liman, İzmir'e yıllık 700 milyon lira gelir getirecek. UDH Bakanı Yıldırım ayrıca Filyos Limanı'nın da bu yıl içerisinde ihalesine çıkmayı planladıklarını, imar planının onaylandığını dile getirdi. Yıldırım, Akdeniz'e açılan kapımız Mersin Konteyner Limanı ise TINA Türkiye çalışması Türkiye çalışması çerçevesinde öncelikli proje olarak kabul edildi, bu kapsamda çalışmalara başladık" diye konuştu.

ULAŞTIRMA YATIRIMLARINDA İZMİR'İN AĞIRLIĞI ARTIYOR

Bakanlığı'nın 2013 yılı yatırım projeler içinde İzmir'in ağırlığı dikkat çekiyor. Bakanlığın, 2013 Yılı Stratejik Planlama ve Performans Programı'na göre bakanlığın bu yıl başlatmayı ve devam edenlerden bitirmeyi hedeflediği öncelikli projeler listesinde 'İzmir-Körfez Karayolu Tüp Tünel Geçişi' ve 'Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi' de bulunuyor. İzmir Vecihi Hürkuş (Kaklıç) ve Çeşme-Alaçatı Havaalanları inşaatları, Menemen-Aliağa Çift Hatlı Demiryolu İnşaatı, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Demiryolu Bağlantı Hattı ve Lojistik Merkezi, Egeray, Çandarlı Limanı İnşaatı, Karaburun Yolcu İskelesi, Çeşme-Fenerburnu Balıkçı Barınağı, Güzelbahçe Yat Limanı ve Doğanbey-Payamlı Balıkçı Barınağı. Bakanlık bu projeler dışında 535 kilometrelik Ankara-İzmir Otoyolu da birinci öncelikli karayolu projeleri arasında yer alıyor. Doğu ile batı arasında bir köprü niteliğinde olan Türkiye'nin kalkınması açısından önem taşıdığına dikkat çekilen '2013 Yılı Stratejik Planlama ve Performans Programı"n da İzmir'de gerçekleştirilecek projelerle ilgili şu bilgiler bulunuyor. İzmir-Körfez Karayolu Tüp Tünel Geçişi, İzmir'in artan trafik sorununa çözüm getirmek ve ölümcül kazaları ortadan kaldırmak amacıyla yap- işlet devret modeliyle yapılması planlanıyor. Yatırım programında yer alan tüp tünel bağlantısı ile Körfezin iki yakası arasındaki seyir mesafesi kısalacak ve süreklilik sağlanacak.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİ'NİN 'LİMAN PAKETİ'

Liman özelleştirmelerini hızlandıran Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, daha önce satışı gerçekleştiremeyen limanlar için yeni bir satış modeli geliştirdi. ÖİB, 8 limanı bir pakete koydu.Limanlardan 4'ü yat limanına dönüştürülme şartıyla özelleşecek. Özelleştirilecek limanlardan 4'ü olan Derince, İzmir Kruvaziyer, İzmir Yük ve Tekirdağ Limanları yine yük ve yolcu limanları olarak hizmet verecek. Güllük, Çanakkale Kabatepe ve Gökçeada Kuzu limanları ve Pasaport İskelesi ise yat limanına dönüştürülmek şartıyla özelleştirilecek. İdare,liman varlıkları içinde en yüksek değere sahip olan Galataport'u ise bu paketlere dahil etmedi. İzmir Limanı ise İzmir Kruvaziyer Limanı ile İzmir Yük limanı olarak ikiye ayrıldı ve ayrı ayrı özelleştirilecek. Derince Limanı,İzmir Kruvaziyer Limanı, İzmir Yük Limanı,Tekirdağ Limanı, yat limanı olarak Güllük, Pasaport İskelesi ,Çanakkale Kabatepe ve Gökçeada Kuzu limanlarının işletme devri yapılacak.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

TURSSA'da Yeni Dönem: Zihni Memişoğlu Güven Tazeledi
Yeni Karabiga Limanı 10 Bin Tonluk Gemilere Hizmet Verecek
Didim Taşburun Balıkçı Barınağı Görenleri Şaşırtıyor
EKODOSD Başkanı Sürücü: “Yunusların Yaşatılması İçin Havuz Projesi Önerimiz Var”
Gökçeada ve Bozcaada'ya Bazı Feribot Seferleri İptal Edildi