Yıkım Tartışması yine gündemde

İzmir'de 7 yıl önce ortaya çıkan 'seyir terasları' krizi, genel seçimler öncesinde yeniden başladı.

İzmir'de 7 yıl önce ortaya çıkan 'seyir terasları' krizi, genel seçimler öncesinde yeniden başladı. Maliye Bakanlığı Muhakemat Müdürlüğü'nün başlattığı icra işlemi üzerine 13'üncü İcra Müdürlüğü, Pasaport sahilinde yer alan ahşap seyir teraslarını yıkması için Büyükşehir Belediyesi'ne bir yıl aradan sonra ikinci kez tebligatta bulundu.

İzmir'de 2002 yılında Büyükşehir Belediyesi eski başkanı merhum Ahmet Piriştina döneminde, Konak Pier ile Pasaport İskelesi kıyı bandı düzenlemesi kapsamında seyir terasları yapıldı. Kısa sürede kentin simgelerinden birine dönüşen, turistik film ve broşürlere giren Pasaport İskelesi sahilinde yer alan seyir teraslarını, İzmirliler de benimsedi. Teraslar, kentin en ilgi çeken yaşam alanlarından birine dönüştü.

MAHKEME YIKIM KARARI VERDİ
Ancak Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Liman Başkanlığı, limanı daralttığı, gemilerin bağlama yerlerine zarar verdiği gerekçesiyle seyir teraslarının yıkılması için 2004 yılında dava açtı. İzmir 8'inci Asliye Hukuk Mahkemesi de, 2006 yılında 'Büyükşehir Belediyesi'nin el atmasının önlenmesine, yapılan seyir teraslarının yıktırılmasına ve Pasaport'ta seyir teraslarının bulunduğu alanın eski hale getirilmesine' karar verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise yapılan seyir teraslarının temelsiz ve demontabl nitelikte olduğu, halkın acil ve haklı istekleri ile yapıldığı savunması yaptı. Yargıtay, karara yapılan itirazı reddetti. Yıkım kararı onandı. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı Muhakemat Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi'ne karşı icra işlemi başlattı. İzmir 13'üncü İcra Müdürlüğü'nden Büyükşehir Belediyesi'ne Şubat 2010 tarihinde gönderilen icra emrinde Konak Pier Alışveriş Merkezi ile Cumhuriyet Meydanı arasında, Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen seyir teraslarının yıkılması istendi. Tebligatta seyir teraslarının öngörülen sürede Büyükşehir Belediyesi tarafından yıktırılmaması durumunda icra muhalefeti ile yıktırılacağı ve yıkım giderlerinin Büyükşehir Belediyesi'nden tahsiline gidileceği belirtildi.

KOCAOĞLU YIKMADI
Yıkım kararının kesinleşmesi sürecinde İzmir kamuoyu büyük tepki verdi. Siyasetçiler de bu tepkiden etkilendi. Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım devreye girdi. Terasların plana işlenmesiyle uzlaşma formülü arandı. Ancak, bu gerçekleşmedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise "Seyir teraslarını yıkan başkan olmam. Kim yıkarsa yıksın" açılaması yaptı. Tebligatta, yıkılıp bedelinin Büyükşehir Belediyesi'nden alınacağı açıkça yazılmasına karşın Maliye Bakanlığı da terasları yıkmadı.

YİNE 'YIKIN' TEBLİGATI
Seyir teraslarının yıkımıyla ilgili karar unutulurken, İzmir 13'üncü İcra Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı avukatının isteği üzerine bir yıl sonra Mart 2011'de Büyükşehir Belediyesi'ne yine yıkım tebligatı gönderdi. Genel seçimler öncesi yapılan tebligat Büyükşehir Belediyesi'ne ulaştı. Ancak, daha önce aynı tebligata rağmen yıkım yapmayan Büyükşehir Belediyesi'nin yine seyir teraslarını yıkmayacağı kaydedildi. Buna karşın Maliye Bakanlığı'nın da terasları yıkıp yıkmayacağı belli değil. Yetkililer, hukuki ve bürokratik sürecin sürdüğünü belirti. Yıkım konusunda yorum yapmadı.

Sondakika

GÜNCEL Haberleri

Büyükçekmece'de Lodos Etkisi: Dalgalar Arasında Sörf Yaptı
Sanmar Denizcilik’ten Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne 2 Yeni Römorkör
DEFMED Yeni Yıla Gala Yemeğiyle "Merhaba" Dedi
İki Kardeşi Arama Çalışmaları İstanbul Boğazı'nda Sürdü
Sahil Güvenlik Komutanlığı, Tıbbi Tahliye Eğitimi Faaliyetlerini Sürdürüyor