Yeşilyurt Liman İşletmesi Müdürü Ali Arif Aytaç, rıhtımı 150 metre uzatarak 27 metre derinliğe kavuştuklarını bununda ağır yük gemilerinin Samsun'a rahatlıkla yük boşaltabilmelerini sağladığını ifade etti.
Aytaç, " 2013 yılında taşıdığımız 3 milyon 500 bin ton yükü 2014 yılında 4 milyon tona çıkartmış olarak yılı kapatacağız. Eskiden bu 4 milyon ton yük Samsun'a gelmiyordu. Yeşilyurt Liman İşletmesi faaliyete girmesi ile ağır yük gemilerinin de yanaşabileceği bir liman kazandırılmış oldu. Geçmişte fiziki şartların elverişsizliği yüzünden 50 – 60 bin tonluk gemiler Samsun Limanı’nda yükleme ve boşaltma yapamıyorlardı. Yeşilyurt Liman İşletmesi’nin faaliyete girmesiyle, 60 bin ton kapasiteli gemiler Samsun'a yük getirebiliyorlar. Hizmete başladığımız 1 Ocak 2006’dan bu yana mevcut kapasitemizi yüzde yüz oranında artırarak ekipmanlarımızı da hem yeniledik hem de sayılarını arttırdık." dedi.
Mevcut alt yapı itibari ile Samsun ve hinterlandındaki tüm yükü elleçleyebilecekleri bir imkana sahip olduklarını dile getiren Aytaç, Samsun ve hinterlandının yük potansiyelinin az olduğunu dile getiriyor.
Aytaç mevcut sorunun nedenini ise büyük sanayi kuruluşlarının bölgede olmayışına bağlıyor; "Dünya ticaretinin yüzde 60'ı denizyolu ile yapılıyor. Samsun ve hinterlandındaki potansiyeli bizim kapasitemiz tek başına karşılayabilecek alt yapıya sahip. Ancak bu denli bir yük yok tabi halihazırda. Şuan limanımız üzerinden geçen yükün yüzde 10-15 kadarı ihracat yükü. Ağırlıklı olarak Rusya'dan kömür ithalatında limanımız kullanılıyor. Elleçlediğimiz 4 milyon ton yükün 1 milyon 200 bin tonu Rusya'dan ithal edilen kömür. Son yıllarda özellikle buğday ithal edip un ihraç ediyoruz." şeklinde konuştu.
virahaber.com