Yeşil hat, ihracatımızı kolaylaştıracak

BGH sistemi, Rusya'ya yapılan ihracatta gümrük prosedürlerinin hafifletilmesi, referans fiyat uygulaması ile eşyanın fiziki muayenesine ilişkin muafiyet gibi birçok avantajlar sağlıyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi arasında yapılan protokolle oluşturulan, "yeşil hat" olarak tabir edilen BGH sistemi, Rusya'ya yapılan ihracatta gümrük prosedürlerinin hafifletilmesi, referans fiyat uygulaması ile eşyanın fiziki muayenesine ilişkin muafiyet gibi birçok avantajlar sağlıyor.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, birlik olarak ısrarla önerdikleri "yeşil hat" olarak tabir edilen BGH sisteminin Tupase Liman Gümrüğü ile Kazbegi-Verhni Yukarı Lars Karayolu sınır kapısında kurulduğunu belirtti.

Yakın zamanda gerekli yazılım alt yapılarının kurulması ile işlemeye başlayacak sistemin ihracatçılara sağlayacağı bir çok faydanın yanında, Doğu Karadeniz ve Trabzon'a da büyük katkısı olacağını ifade eden Gürdoğan, "Trabzon, önceki yıllarda olduğu gibi Rusya Federasyonu'na yapılan ihracatta avantajlı konuma yüksecek, tarifeli gemi ve Ro-Ro seferleri eskiden olduğu gibi yine Trabzon'dan yapılacak" dedi.

Gürdoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve bürokratlarına ihracatçılar adına şükranlarını sunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"İhracatçılarımız, Rusya'nın bölgemize yakın bu liman ve kapılarında BGH'nin kurulması ile gümrük işlemlerinin daha düşük maliyet ve hızla gerçekleşecek olmasından dolayı önemli rekabet imkanı kazanacak. Sistem, ülkemizin ve bölgemizin Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatına büyük katkı yaparak, ihracatımızın daha üst rakamlara ulaşmasını sağlayacak. Sistem ile ticarette karşılıklı güven ortamının da tesis edilmiş olmasından dolayı ihracatçılarımızın bugün için Rusya piyasasında yaşadığı bir çok mağduriyetinde önüne geçilmiş olacak."

Ahmet Hamdi Gürdoğan, sistemin, Rusya'ya karayolu ile gelen eşya için Ukrayna sınırındaki Triyebortniye Sınır Kapısı'nın yanı sıra denizyolu ile gelen eşya için de Rusya'nın Karadeniz kıyısında bulunan Tuapse Limanı Gümrük İdaresi'nde 15 Ekim 2013 itibariyle uygulamaya geçtiğini belirterek, sistemin Gürcistan sınırındaki Türkiye'ye en yakın karayolu kapısı olan Yukarı Lars Kara Sınır Kapısı'nda ise 1 Ocak 2014'te uygulanacağını söyledi.

BGH'nin önemine vurgu yapan Gürdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Sistem, iki ülke arasında yapılan ticaretin güvenli, sürdürülebilir, rekabetçi, önceden bilenebilen maliyet hesaplamalarıyla belirlenen sürede, risksiz yapılması ve bunun yanı sıra kayıtlı bir dış ticaretin oluşması için gereklidir. Sistem, sunulan bilgi türüne göre farklılık gösteren kolaylıklar öngörmektedir. Sisteme dahil olan ve 'form A belgesi'ni doldurarak, ön bilgi değişimi çerçevesinde fatura kıymeti ve tarife kodu da dahil olmak üzere güvenilir bilgi sunan ihracatçılar, birçok kolaylıktan yararlanacak."

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Bozcaada ve Gökçeada'ya Yarınki Tüm Feribot Seferleri İptal Edildi
Karadeniz’e Göç: Tekirdağlı Balıkçıların Umut Rotası
Denizci Hastalığı Türkiye’ye Geliyor
Milli Savaş Gemileri ve Mini İHA’lar Pakistan’da Sahne Alacak
Çanakkale'de Kaçak Avcılığa Geçit Yok