Yerli sismik gemi, Mart'ta suya iniyor

MTA’nın ihale ettiği ve tamamı yerli üretim olan ve Tuzla’da inşa edilen sismik arama gemisi mart ayında denize inecek.

Denizlerde petrol aramacılığında atağa kalkan Türkiye mart ayında ilk yerli sismik gemiyi denize indirecek. Tuzla’da  tamamı yerli olarak inşa edilecek sismik arama gemisinin de mart ayında denize ineceğini belirten Yıldız, geminin eylül-ekimde ise tamamen denize açılacağını söyledi. Yıldız, "Bundan sonraki hedefimiz ise sondaj platformunu Türkiye'de yapmak olacak. Tuzla'da 1 milyar dolar civarı rakamla sondaj platformu gerçekleştirmek istiyoruz" diye konuştu.

Denizlerde üç boyutlu olarak araştırma yapacak olan ve yaklaşık 86 metre uzunluğa sahip olacak olan Türkiye’nin yeni sismik araştırma gemisi, modern sevk ve manevra sistemleriyle birlikte, jeofizik (2 ve 3 boyutlu sismik ve gravite-manyetik) sistemler ve deniz tabanı ayrıntılı görüntüleme/haritalama sistemleri, uzaktan kumandalı robot araç (ROV) yanı sıra su kolonu ve deniz tabanından jeolojik örnekleme yapabilecek ekipmanla donatılacak olan  gemide ayrıca, veri-işlem, analiz ve değerlendirme laboratuarlarının yanı sıra uluslararası standartlarda bir de helikopter pisti bulunacak.

Kendine ait derin (deniz tabanından itibaren yaklaşık 10–15 bin m. derinlikte) sismik araştırmalar yapabilecek veri toplama ve enerji kaynağı kapasitesine sahip bir gemisi olmadığı için bu tür gemileri yurt dışından kiralayan Türkiye, yerli sismik geminin denizle buluşmasının ardından  bu alandaki dışa bağımlılığından kurtulmuş olacak.

86 metre uzunluğunda 22 metre genişliğindeki gemi, okyanuslarda bile üç boyutlu sismik arama yapabilecek yeterlilikte olacak.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Gemi & Yat İnşa Haberleri

Veventures Bir Yılda İkinci Konteyner Gemisini Filoya Ekledi
Pearl Naval Filosunu Genişletme Kararı Aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yalova’da TCG Derya’nın Teslim Törenine Katılacak
Antalya Serbest Bölge, 24 Yılda 694 Lüks Yatı Suya İndirdi
Tersan Tersanesi Yeni Zelandalı Aurora Fisheries İle Kontrat İmzaladı