Karadeniz ve Akdeniz açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine hız veren Türkiye, bulunması muhtemel petrolü çıkarmak amacıyla milli bir petrol platformu için düğmeye bastı. Alanında dünyanın en etkili deniz araçlarından olan Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisi Karadeniz ve Akdeniz açıklarında durmaksızın petrol ve gaz arıyor. Enerji Bakanlığı özellikle Antalya açıklarında Shell ile ortaklaşa yapılan aramalarda umutların en yüksek seviyeye çıkması üzerine, bu petrolü çıkaracak yerli bir petrol platformu kurulması ya da satın alınması için harekât planı hazırlamaya başladı.
DENİZDE İLK SONDAJ
Türkiye'nin Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN)'e ortak üyeliği anlaşmasına nezaret etmek üzere İsviçre'nin Cenevre şehrini ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, burada gazetecilere petrol, Kuzey Irak ve İran konularında da açıklamalarda bulundu.
Türkiye topraklarında halen 23 sondaj ile günde 50 bin varil petrol üretildiğini belirten Yıldız,denizde petrol bulunması ihtimaline hazırlık amacıyla 1,5 milyar dolar değerinde bir milli petrol platformu üzerinde çalıştıklarını söyledi.
BİR YILDA PROGRAMA ALINIR
Denizden petrol çıkarabilmek için petrol çıkarılmaya değer süreçlerin tamamlanması gerektiğini ifade eden Yıldız, 'Deniz sahamız 302 bin kilometre kare. Hedefimiz 2023 yılındadenizlerimizde ve karamızda jeolojisi çıkarılmamış yer bırakmamak. Türkiye envanteri eksik bir ülke. Akdeniz'de çok ümitli olduğumuz yer var. Shell'le çalışıyoruz Antalya açıklarında. Eğer bir yıl içerisinde petrol ve doğalgaz bulursak deniz platformunu programa alacağız. Madden onu alabilecek durumdayız.' dedi.
Maden Tetkik Arama'nın (MTA) petrol aramalarında kullanmak üzere 90 milyon dolar değerindeyerli bir sismik gemisi inşa ettirme sürecinde olduğunu kaydeden Taner Yıldız, yerli aramagemisinin iki yıl içerisinde devreye gireceğini bildirdi.
virahaber.com