Yeni Nusrat Gemisi Yolda

Tarsus Belediyesi tarafından sahip çıkılarak kentin girişinde bulunan alanda yaptırılan Çanakkale Zafer Parkına yerleştirilen tarihi Nusrat mayın gemisi ziyaretçilerin akınına uğruyor.

İstanbul'da, 1982 yılında Taşkızak Tersanesi Komutanlığı'nda inşa edildikten sonra Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı'na bağlı Çimenlik Kalesi içinde sergilenmeye başlanan Nusrat'ın maketi oksijen kaynağı ile kesilerek parçalar halinde hurdaya ayrıldı. 1915 yılı 7 Mart gecesi boğaza döşediği mayınlarla Çanakkale Deniz Savaşları'nın kaderini değiştiren Nusrat'ın, aslına uygun olarak Gölcük Tersane Komutanlığı'nda yapılan yeni maketinin, Çimenlik Kalesi içinde düzenleme çalışması yapılan iskeleye yanaşacak ve burada sengileneceği belirtildi. Yaklaşık 40 metre uzunluğunda, 6 metre eninde, 180 ton ağırlığında ve 12 knot hız yapabilen yeni Nusrat mayın gemisinin, özel günlerde Çanakkale Savaşları sırasında izlediği rotayı takip edip, ziyaretçilere o tarihi anları yeniden yaşatacağı da bildirildi.

 

NUSRAT MAYIN GEMİSİ

Nusrat Mayın Gemisi'nin orijinali 1912 yılında Almanya Kiel'de inşa edilerek, 1913 yılında Osmanlı Donanmasına katıldı. Gemi, Çanakkale Deniz Savaşları sırasında, 7-8 Mart 1915'te Karanlık Liman'a döktüğü sahile paralel 26 mayınla, 18 Mart 1915 Deniz Zaferi'nin kazanılmasında büyük rol oynadı. 1955 yılına kadar kesintili olarak Türk donanmasına hizmet verdikten sonra görevden ayrılan gemi, 1962 yılında sivil bahriyeye satıldı, 1990 yılında Mersin Limanı'nda battı. Mersin Limanı'nda çürümeye ve jilet olmaya terkedilmişken Tarsus Belediyesi tarafından sahip çıkılarak kentin girişinde bulunan alanda yaptırılan Çanakkale Zafer Parkına yerleştirilen tarihi Nusrat mayın gemisi ziyaretçilerin akınına uğruyor.

 

Türknet

GÜNCEL Haberleri

Marmara Denizi’nde Müsilajı Önlemek İçin 700 Tesis İnceleme Altına Alındı
Kaptan Saim Oğuzülgen: “Kanal İstanbul Denizcilik Değil İnşaat Projesidir”
Expomaritt Exposhipping İstanbul 2025’e 11 Ülke Katılıyor
İDO İstanbul Deniz Otobüsleri Ege Adalarına Yaptığı Seferlerine Bir Yenisini Daha Ekledi
Türk Denizcilerinin Başarısı: Ukrayna Tahıl Koridorunda Büyük Etki