Dünyanın en zorlu tekli yelken yarışı Vendée Globe’da nefesler tutuldu Fransa’da cumartesi günü Les Sables d’Olonne’dan start alan 7’inci Vendée Glob’a 20 tekne katılıyor. 2008’de düzenlenen son Vendée Globe’a 30 tekne katılmış ve ancak 11’i bitirebilmişti.
Yelkenciler yarıştan aylar önce kondisyon çalışmalarına başladı. Fransız kaptan Jan Pierre Dick zorlu yarış hakkındaki şu açıklamaları yaptı: “Teknede gerçekten çok zor anlar yaşanacak. Bazen inanılmaz bir fizik gücüne ihtiyaç duyacaksınız. Dizlerinizin ve bacaklarınızın çok güçlü olması lazım. O yüzden biz buradakaslarımızı daha güçlü bir hale getirmek istiyoruz”
Yarışta her bir teknenin 100 kilo kadar yiyecek ve içecek depolama hakkı var. Tekne güvenliği ve yarış rekabeti için daha fazla yiyecek alınmasına izin verilmiyor. Tek kişilik mürettabatliıteknelerle yapılan bu yarışta beslenme de önemli bir sorun. Kaptan Luis Burton da yarış sırasında beslenmenin zorluğuna işaret etti:
“Yiyeceğinizi çok idareli kullanmak zorundasınız. Yarışta enerji kaybettiğiniz anda yiyeceklere saldıracaksınız ancak burada limitinizi bilmeniz lazım. Çok kilo kaybederseniz hayatınızı da riske atarsınız”
Tekneler önce güney okyanusuna “kükreyen kırklar” olarak anılan 40. enlem dairesine inecek. Sonrasında ise hiç durmadan, dinlenmeden, karaya ayak basmadan, dış destek almadan dünyanın çevresini dolaşacaklar. Vendée Globe yarışında tehlikeli hava şartları yüzünden geçmiş yıllarda bir çok ölüm vakalarına rastlanmıştı.
DEV BUZDAĞI ALARMI
Öte yandan alınan güvenlik önlemlerine de sürekli yeni maddeler ekleniyor. Bunlardan sonuncusu, Güney kutbundan kopan ve şu anda 13-14 deniz miline ulaşan hızıyla kuzeye doğru hareket eden dev bir buz kütlesiyle ilgili.
Küresel ısınmanın sonucunda eriyen ve başıboş bir şekilde Güney Okyanusu'nda dolaşan buzullar, ticaret gemileri kadar Vendee Globe filosunu da yakından ilgilendiriyor. Ancak bunlardan biri özellikle büyük tehdit oluşturuyor.Yapılan tahminlere göre Güney Okyanusu’ndaki minik bir kara parçası olan Gough Adası’na doğru ilerleyen buz kütlesi 40 gün sonra filonun rotasına girecek.
Radarlarda algılanmadığı için “göz temasının önemine” dikkat çekilen Collecte Localisation Satellite (CLS) yetkilisi Louis Mesnier, kütlenin hareketini uydu görüntülerinden izlediklerini ve skipperları günlük raporlarla bilgilendireceklerini söyledi.
KRİZ MASASI KURULDU
Yarışın rotasının da buz kütlelerinin hareketlerine bağlı olarak sınırlandırıldığı öğrenildi. Buna göre yarışçılar daha elverişli rüzgara ulaşabilmek amacıyla sınırlanan bölgelerin dışına çıkamayacak.
Fransa Dışişleri Bakanlığı’nda ise Vendee Globe için bir “kriz masası” oluşturdu. Kriz masasındaki görevliler, tüm iletişim kanallarından yarışı izleyecek ve herhangi bir kaza durumunda yardımın en hızlı şekilde ulaştırılabilmesi için ülkeler arasında koordinasyonu sağlayacak.
MÜCADELEYE 20 SKIPPER KATILACAK
Yaklaşık 100 gün sürecek dünya çevresi yarışı Vendee Globe 2012-13’e 20 skipper katılıyor. Bunlardan 13’ü Fransız, biri de Fransa ve İtalya ortak vatandaşı. 3'ü İngiliz, 2'si İsviçreli. Aralarında bir de Rus var. Mücadelenin tek kadın yarışçısı ise İngiliz Samantha Davies.
virahaber.com