YDÜ “Denizcilik Müzesi” açmaya hazırlanıyor

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından oluşturulmaya başlanan Denizcilik Müzesinin hazırlık çalışmaları, Yakın Doğu Enstitüsü koordinatörlüğünde devam ediyor.

Denizcilik Müzesi’nin, öncelikle Yakın Doğu Üniversitesi bünyesindeki müze binası dahilinde oluşturulacağı, Denizcilik Müzesi için ayrı bina inşa edileceği bildirildi. Bu çalışmanın iki senelik bir süreyi kapsayacağı ve müzenin aşamalı olarak 2015 yılı sonuna kadar tamamlanacağı açıklandı.

Müzenin kuratörlüğünü Türkiye’de birçok müze projesine imza atmış olan ve halen Müzecilik Meslek Kuruluşu Derneği Başkan Yardımcılığı ile Uluslararası Deniz Tarihçileri Birliği (International Association of Maritime Studies- IAMS) Genel Sekreterliği görevlerini sürdüren İstanbul Deniz Müzesi eski Müdürü ve deniz tarihçisi Ali Rıza İşipek yapıyor.
Müzenin kurucu küratörlüğünü üstlenen İşipek, toplumdaki değeri her gün başka bir boyutla karşımıza çıkan müzelerin, geçmişi koruyup, bugünü yaşatarak geleceği de hazırladığını belirtti.

Yakın Doğu Üniversitesi’nin de bu olgudan yola çıkarak özellikle gelecek nesillere denizcilik kültürünün aktarılması, asırlardır dünyanın en eski ve önemli deniz ticaret yolu üzerinde bulunan Kıbrıs’ın tarihinin öğretilmesi, denizlerin insanlık için sağlamış olduğu imkanların tanıtılması ve denizcilik alanındaki teknolojik gelişmelerin gösterilmesi misyonuyla projeyi hayata geçirmekte olduğunun altını çizen İşipek, Denizcilik Müzesi’nin kurulmasının ülkemiz turizmi açısından da büyük eksikliği gidereceğini belirtti.

İşipek, Denizcilik Müzesi’nin çekirdek koleksiyonunu oluşturacak olan eserlerin toplanmasına başlandığını ifade etti.

İnteraktif sistemler olacak

Müzede modern müzecilik anlayışı kapsamında gereken mesajları iletebilmek ve kalıcı olabilmesini sağlamak maksadıyla, en uygun teknolojik ve interaktif sistemler, yöntemler kullanılacağının altını çizen İşipek,  özellikle genç nesillerin ilgisinin canlı tutulabilmesi için müzede sadece kelimelerden ziyade canlandırma ve üç duyuya hitap eden sunumların bulunacağını vurguladı.

Sergi düzenlemeleriyle ilgili olarak örnekler de veren Denizcilik Müzesi küratörü İşipek,  gemi inşa tarihi temasından seyir ve gemicilik malzemeleri temasına kadar birçok düzenleme konusundaki çalışmaların bilimsel veriler ışığında tüm hızıyla devam ettiğini belirtti.
Müze için özellikle tercih edilen ana temaların önemini vurgulamak için seçilen ve sergide yer alacak olan eserlerin müze çekirdek envanterini oluşturacağını söyleyen İşipek, şöyle devam etti:

“Bir Denizcilik Müzesi kapsamında işlenecek olan konuları ele aldığımızda, karşımıza çok geniş bir spektruma yayılmış ve muhakkak sergilenmesi gereken oldukça fazla konu çıkmaktadır. Müzede, klasik bir tarih anlatışı olmayacak, üzerinde yaşadığımız topraklarda bizden önce yaşamış insanların dilinden Kıbrıs ve denizcilik kültürü anlatılacak, esas unsur insan olacaktır.  Bu bölgede eskiden yaşayan ve aynı bizler gibi, yiyen, içen, sevinen ve korkan insanların özlemleri, çabaları, endişeleri, maceraları, başarıları ve yenilgileri hikayelerle anlatılacak ve üç boyutlu olarak canlandırılacaktır”.

Dijital teknoloji kullanılacak

Bu doğrultuda Denizcilik Müzesi’nde genel konsept olarak statik sergilemenin yanı sıra özellikle gençler için dinamik müzecilik uygulamaları ve dijital teknoloji de yoğun olarak kullanılacak.

Ziyaretçiler gereksinim duydukları her türlü bilgiye tüm salonlarda bulunacak olan LCD ekranlar ve kiosklardan ulaşabilecek. Müze bünyesinde bir salon,  sanat galerisi ve geçici sergi salonu olarak kullanılacak şekilde tanzim edilecek.

Çok maksatlı bu salonda sanatçıların sergileri açılabilecek. Müzeye yeni kazandırılan eserler yeni sergiler vasıtasıyla sürekli yerini alacak, müze ziyaretçi bağının kopmaması ve ilgisinin sürekli olması sağlanacak.  Eserler tematik ve kronolojik olarak farklı düzenlemeler dahilinde sergilenecek.

Denizcilik Müzesi, özelde Kıbrıs, genelde ise dünya denizcilik mirası ve kültürüyle ilgili eserleri; toplamayı, korumayı ve paylaşmayı amaçlıyor. Bu amacı gerçekleştirmek için yerel, ulusal ve uluslararası tüm kişi, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak projeler üretilmesini sağlamak, böylece denizcilik alanında ortak kültürel bir üretim merkezi haline gelmeyi ve sürekli geliştirmeyi hedeflemekte olduklarını belirten Denizcilik Müzesi küratörü İşipek, amaçlarının müzenin sadece ziyaret edilerek gezilen statik bir müze değil, yaşayan ve dinamik bir müze oluşturmak olduğunu ifade etti.

Tarihsel ve kültürel değerlerini koruyamayan ve yaşatamayan toplumların çağın gerisinde kalacağı ve geleceğe güvenle bakamayacağı gerçeğinin altını çizen İşipek,  asırlık bir derinliğe sahip tarihin yaratmış olduğu zengin kültürel birikimin geleceğe taşınmasında en önemli işlevin açılacak olan Denizcilik Müzesi tarafından yerine getirilecek olmasının da, Yakın Doğu Üniversitesi için önemli bir gurur kaynağı olacağını vurguladı.

virahaber.com

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı