İMEAK Deniz Ticaret Odası, Türk Armatörler Birliği ve Armatörler Kooperatifi tarafından Büyük Kulüp'de düzenlenen iftar yemeğine Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yardımcısı Yahya Baş, MHP İstanbul Milletvekili D. Ali Torlak, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Deniz ve İç sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak, Deniz Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Azman, İstanbul Liman Başkanı H. Gani Aygün, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türk Armatörler Birliği Başkanı Şadan Kalkavan, Gemi Armatörler ve Motorcular Kooperatifi Başkanı Gündüz Kaptanoğlu, DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, GESAD Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökalp, DTO şube başkanları, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve sektör temsilcileri katıldı.
“Sektörün sorunlarını yakından takip ediyoruz”
Dünya ticaretinin yüzde 75’inin denizcilik taşımacılığı ile gerçekleştirildiği belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı “Dünya’da 104 bin deniz taşıma aracı var. Türk bayrağı taşıyan ise bin 360. Özellikle son birkaç yıldır denizcilik sektörünün, 2008 dünya ekonomik krizine bağlı olarak yaşadığı bir süreç var. Ama her halükarda hükümetimiz imkanlar ölçüsünde diğer sektörlerde olduğu gibi denizcilik sektörüne de destek vermektedir. Yani bu destek sınırlı çünkü desteği sağladığımız kaynak millete aittir. O kaynakla bunları sürdüreceğiz. Ama eminim ki sektörü temsil eden mesleki örgütlerimiz sektör paydaşlarının sorunlarını birebir olmasa dahi toptancı bir biçiminde çözümleyecek çalışmalar yapıyor. Biz de bu çalışmalarda bakanlığımız görevi itibariyle bulunuyor ve yakından takip ediyoruz." Yakın zamanda denizcilik sektörünün bazı sorunlarını çözüme kavuşturduklarını hatırlatan Yazıcı, "Denizcilik sektörünün dile getirdiği çok önemli birkaç sorunu, 5607 sayılı kaçakçılık kanununda, 4458 sayılı gümrük kanununda çözüme kavuşturduk. Yine sınırlarımız içerisinde, bir limandan diğer limana taşımacılıkta ulusal bayraklar itibariyle yaşanan sorunu da inşallah çözüme kavuşturmak üzereyiz" şeklinde konuştu.
Adalet var mı?
Dünyada milyarlarca insanın temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiğini belirten Hayati Yazıcı “İşte Ramazan, oruç etraftan başlayarak halka halka tüm dünyada yaşayan insanların, hiçbir ayrım yapmadan, muhasebesini insana yaptıran önemli bir ibadet. Dünyada 1 milyar insan günlük 1 doların altında bir parayla geçinmek zorunda. Fakir sayılmanın ölçüsü günlük 2,15 dolar, yine 7 milyarlık dünyada 1,2 milyar insan bu rakamın altında bir parayla geçinmek zorunda. Bunun yanında 1 milyar insan temiz su kaynaklarına erişimden yoksun. 2 milyar dolayında insan sağlık hizmeti alma noktasında imkansızlık içerisinde. Böyle bir dünyada yaşıyoruz.. Hak, adalet, demokrasi gibi kavramlar, değerler var. Bu kavramları göz önünde bulundurup bu tabloyu alın irdeleyin. Burada adalet var mı?” diye konuştu.
Bakan Hayati Yazıcı, hükümet olarak dünya ve Türkiye’de yaşanan haksızlıklara karşı dik bir duruş sergilediklerini dile getirerek “Bizim hem Türkiye hem Türkiye dışındaki coğrafyalarda meydana gelen haksızlıklara karşı duruşumuzun temelinde bu hassasiyetimiz yatıyor. Olaylara, meselelere insan odaklı yaklaşımımız. Ayrım yapmadan hak ve özgürlükler odağında ele alıyoruz. Dolayısıyla özellikle yakın coğrafyada olup bitenlere ilişkin duruşumuz ve bu duruşa ilişkin anlatımlarımızın temelinde bu değerler yatıyor” dedi.
Ayrıca İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu denizcilik sektörünün bir arada bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken Ramazan ayının birlik ve beraberlik anlamında önemli olduğunu vurguladı.
virahaber.com