Yat limanı, yılan hikayesine döndü

Muğla'nın Dalaman İlçesi'ne yapılmak istenen yat limanı için yeni bir aşamaya gelindi.

Muğla'nın Dalaman İlçesi'ne yapılmak istenen yat limanı için yeni bir aşamaya gelindi. Yapımı yılan hikayesine dönen yat limanı için Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK), yeni bir imar revizyon planı hazırlayarak SİT Kurulu'na gönderdi. Kurulun görüşünden sonra planlar onaylanarak limanın yapımına başlanacak.

Dalaman'daki İncebel Tatil Köyü Sitesi arkasındaki alanda hayata geçirilmesi planlanan yat limanı projesinin ihalesi 1995 yılında yapıldı. Projenin hayata geçirilmesi, bölgenin ÖÇKK kapsamında ve 1'inci derece doğal SİT olması nedeniyle İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun 6 Kasım 1998 tarihli kararı ve deniz kaplumbağaları (Caretta caretta) üreme bölgesi olduğu gerekçesiyle durduruldu. Dalaman Belediye Başkanlığı, kararın iptali için Aydın Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Dava süresince karşılıklı itirazlar 2008 yılına kadar devam etti. Bazı bilim adamları bölgede Caretta caretta olmadığı raporu verse de marina inşaatına, yer teslimi yapılmadığından yine başlanamadı. Son olarak dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın talimatıyla bölgenin hem doğal SİT alanı olarak korunması hem de yat limanı yapılacak şekilde projelendirilmesi için çalışmalara başlandı.

İlgili kurumlara gönderilen raporlar ve yapılan incelemeler sonunda, 16 Aralık 2010 tarihindeki Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu toplantısında ele alınan projeyle ilgili koruma amaçlı imar planı için onay çıktı. Karar ÖÇKK onayını da almasına rağmen itirazlar devam etti. Yat limanının yapımıyla kumsalın diğer bölümlerinde Caretta caretta'ların yuvalama yapmak için dışarıya çıkmalarının kum ve çakıl betonlaşmasıyla mümkün olmayacağı ve bu nedenle de limanın yapılmaması gerektiği görüşü başka bilim adamlarınca savunulunca, yapım yine durdu. Bunun üzerine ÖÇKK yat limanı projesinde revizyona gitti.

ÖÇKK Başkanı Ahmet Özyanık, limanın proje aşamasında bazı önlemler alacaklarını söyledi. Firmayı arayarak, yat limanın deniz tarafındaki çakıllık bölgesinin yeniden Caretta caretta'ların üreme ve yumurtlama alanı olarak kullanılabilecek hale getirilmesi için bir rehabilitasyon çalışması istediklerin kaydeden Özyanık, "Dalaman kumsalının doğu kısmına halihazırda çakılların betonlaşması nedeniyle kaplumbağalar çıkamıyor. Yeni dönemde orayı doğa restorasyonu çalışmasıyla bunu sağlayacak konuma getireceğiz"dedi.

Projenin, 'yap-işlet-devret' modeliyle 1995 yılında ihale edildiğini kaydeden Ahmet Özyanık, "Çeşitli nedenlerle uzun süre bekledi. Fethiye ve Göcek Körfezi'nde yaptığımız biyolojik çeşitlilik araştırması ve gerekse bölgedeki kaplumbağa izleme ve koruma faaliyetlerimizin verilerine baktığımız zaman burada böyle bir yatırımın yapılmasına engel bir hususun olmadığını tespit ettik. Bunun üzerine bizler daha önce planlı olan bu alanın planlarının yeniden gözden geçirilerek iyileştirilmesi konusunda çalışmayı tamamlayıp SİT Kurulu'nun görüşüne sunduk. Kuruldan görüş geldikten sonra planlar onaylanıp proje aşamasına geçilecek. Burası ülkemiz açısından stratejik alana sahip bir liman olacak" diye konuştu.

Sondakika
 

LİMAN Haberleri

Bodrum Cruise Port, 2024 Sezonunu Rekor Yolcu Sayısıyla Kapattı
Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyon TEU’nun Üzerine Ulaştı
Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı
Evyapport'tan Limandaki Kazaya İlişkin İlk Açıklama
Asyaport’un Yükünü Kadınlar Taşıyor