İlk “Vira” mezgitle geldi
1 Eylül’de kalkan av yasağı Sarıyer Kireçburnu’nda, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tunca Sagun’un ev sahipliği yaptığı etkinlikle kutlandı. Tuncay Sagun 2 adlı gemide basın mensuplarını ağırlayan balıkçılar, Marmara ve Karadeniz’deki kötü hava koşulları nedeniyle sezonun ilk “Vira”sını demek için İstanbul Boğazı’na ağlarını bıraktı. Gece yarısı yasağın kalkmasıyla beraber çekilen ilk ağlarda, yüksek miktarda palamut beklentisinde olan balıkçılar az sayıda mezgit ve lüfer sürpriziyle karşılaştı.
Etkinlikte konuşan Tuncay Sagun çekilen ağların dolu olmamasının insanları yanıltmaması gerektiğini, atılan ağların basın mensuplarına göstermelik olduğunun uyarısını yaparak yeni sezon için beklentilerini sıraladı.
“Sezon için çok umutluyuz”
Her geçen yıl balıkçılık sektörünün gelişmesiyle ihracat hedeflerinin üstünde bir ivme yakalandığını belirten Ahmet Tuncay Sagun “Sektörümüz çok hızlı gelişmekte. Bugün Avrupa’ya, Rusya’ya,Amerika’ya ve Japonya’ya ihracat yapmaktayız. Son üç yılda ihracat artışımız yüzde 30 arttı. Rusya’daki karışıklıklar nedeniyle de ihracatımızın yüzde 30’ların üzerine çıkacağını düşünüyoruz. Bu yıl ki hedefimiz su ürünlerinde 650 milyon dolar ihracat. Sektörümüze belirlenen 2023’te 2 buçuk milyon dolar ihracat hedefini daha önce yakalayacağımıza inancımız tam. İnsanlar artık beyaz et tüketiminin bilincinde. Artık Avrupa’da yenen üç balıktan biri Türk balığı. Bu da bizim gurur kaynağımız.” dedi.
“Denizleri herkesten fazla önemsiyoruz”
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sektöre getirdiği sınırlamalara da değinen Sagun "Son yıllarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının av yasağı konusunda çok ciddi uygulamaları var. Bu sektörümüzün geleceği açısından çok önemli. Çünkü tüm yatırımlarımız denize yönelik yatırımlar. Onun için av yasaklarına bizler de sektör olarak itaat ediyoruz. Etmek zorundayız çünkü biz ekmeğimizi denizden yiyoruz. Bu nedenle ilgi ve alakasından ötürü Bakanlığa da teşekkürlerimi sunuyorum. Her gelişen sektörde olduğu gibi balıkçılık sektöründe de sorunlar var. Biz kendi alanımız olan balıkçılık sektörüne sahip çıkmalıyız. Çünkü ekmeğimizi denizden kazanıyoruz ve çok ciddi yatırımlar yapıyoruz bu alana. Bu yatırımların dönüşü de sadece denizden olacak. Biz denizi herkesten çok daha önemsiyoruz. “ şeklinde konuştu.
“Kültür balıkçılığını da destekliyoruz”
Sektörde bazı tartışmalara sebebiyet veren Kültür balıkçılığı konusunda da Vira Dergisi’nin sorusunu yanıtlayan Tuncay Sagun, “Kültür balıkçılığının gelişmesini destekliyorum. Çünkü iç sularda avladığımız balıkların fiyatı yüksek olmakla birlikte yeterli gelmiyor insanlara. İhraç ettiğimiz balığın yüzde 100 katma değeri ülkemize ait. Turizmden sonra en hızlı büyüyen sektör kültür balıkçılığıdır. Bu yüzden desteklenmesi lazım” dedi.
virahaber.com