40 Yıl Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde karakol gemisi olarak görev yapan Yarhisar gemisi müze gemi olarak hizmet vermeye başladığı 2006 yılından bu yana 135 bin kişi tarafından ziyaret edildi.
1964 yılında ABD inşaa edilen,1965 yılında Türk sancağı çekilerek donanmada kırk yıl süresince" Keşif- Karakol Gemisi" olarak görev yapan ve 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatının Ege safhasına katılmış gazi bir gemi olan Yarhisar, 2005 yılında hizmet dışı kalarak müze gemi kararı alındı.
Gölcük Belediyesi, Donanma komutanlığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin ortak girişimiyle Kavaklı sahilinde,karaya yerleştirilen Gölcük Belediyesi Yarhisar Müze Gemisi ikinci yaşamında da başarılara imza atmaya devam ediyor. Yaklaşık beş yıldır hizmet veren Yarhisar, bu süre içerisinde Kocaeli ve çevresi ile yurt içi ve yurt dışından 135 bin 89 kişiye ev sahipliği yaptı.
1980-85 yılları arasında Yarhisar'da görev yapmış olan emekli astsubay, müze müdürü İlhan Akbulut, "Donanma kenti Gölcük'ü simgeleyen bir su üstü savaş gemisi müzemizin Gölcükte bulunması çok önemli. Savaş gemilerinde görev yapan askeri personelin eş ve yakınları müzemizi gezerek savaş gemisi hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar. Bunun dışında yerli ve yabancı misafirlerimiz de zaman zaman müzemizi ziyaret ediyorlar. Bugüne kadar il dışından toplam 25 bin .528 kişi, yurt dışından gelen Türk misafirlerimiz 870 kişi ve yine yurt dışından gelen yabancı misafilerimizin sayısı da 549'dur. Özellikle yaz aylarında ziyaretçi sayımız fazlalaşmaktadır.Temizlik ve bakım günleri olan Pazartesi ve Salı günleri hariç diğer beş gün 11:00 ile 19:00 saatleri arasında hizmet vermekteyiz. İçerisinde, üzerine üniforma ve günlük kıyafet giydirilmiş cansız mankenlerle; Osmanlı ve Türk donanmasını simgeleyen çeşitli objeler, resim ve fotoğrafların yanında, geminin yaşam alanları orijinalliği bozulmadan sergileniyor. Geminin, müze yapılırken arka tarafından açılan kapıdan girilerek önce alt bölmeler; cephanelik, makine dairesi, kamaralar, yatakhane ve er mangasından geçilerek, geminin baş tarafından, güverteye, telsiz kamarası, dümen evi ve köprü üstüne geçiliyor. Silahlar,radar, pusulalar ve tüm sistem bir rehber eşliğinde,ortalama yirmi dakikalık bir gezi ile anlatılıyor. Fotoğraf ve kamera çekimine ücretsiz izin verdiğimiz müzemize her yarım saatte bir gurup alarak misafirlerimizin emniyetle gezdirilmesini tecrübeli rehberlerimizle sağlıyoruz" dedi.
ulasimonline