Yapay Resif Projesi Tanıtıldı

Erdemli'de Yapay Resif Projesi Tanıtıldı

Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Orhan Sarı, 'Yapay Resif Uygulaması ve Sosyal Kalkınma Projesi'nin hayata geçirilmesiyle, yörenin sahip olduğu balıkçılık ve turizm potansiyelinin gelişeceğini, projenin sosyal kalkınmaya büyük katkı sağlayacağını söyledi

Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Orhan Sarı, 'Yapay Resif Uygulaması ve Sosyal Kalkınma Projesi'nin hayata geçirilmesiyle, yörenin sahip olduğu balıkçılık ve turizm potansiyelinin gelişeceğini, projenin sosyal kalkınmaya büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan Çukurova Kalkınma Ajansı'nın 2009 yılı Sosyal kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenen 'Erdemli İlçesi Yapay Resif Uygulaması ve Sosyal Kalkınma Projesi' tanıtım toplantısı ETSO Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıda bir konuşma yapan Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Orhan Sarı, bölgede balıkçılığın geliştirilmesi adına bir adım atılması gerektiğinden yola çıkarak projeyi ÇKA'ya sunduklarını ve projenin kabul gördüğünü belirterek, "Burada amacımız ilçemiz sahillerinde balık popülasyonu arttırılarak balıkçılık sektörü geliştirilmesi ve ilçemizde turizm amaçlı sportif balıkçılık ve aletli dalış için cazibe merkezi haline getirilmesidir. Bu proje, Erdemlimizin ve yörenin sahip olduğu balıkçılık ve turizm potansiyelini geliştirerek sosyal kalkınmaya katkı sağlayacak gelir getirici faaliyetlerin bölge içerisinde sosyal ve coğrafi olarak yaygınlaştırılmasına katkıda bulunacaktır" dedi.

250 bin TL'lik projede gereksiz harcamaların çıkarılarak, 20 adet anti trol resif in yanında 100 olan resif sayısını 220 ye çıkardıklarını ifade eden Sarı, "Dolayısıyla büyük faydalar sağlayacak proje tereddütsüz kabul gördü. Böylelikle proje kapsamında denize 220 adet yapay resif, 20 adet anti trol resif bırakılacaktır, proje üyesi olduğumuz Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından desteklenecek ve proje bütçesinin yüzde 85'i ÇKA, yüzde 15'i ise odamız tarafından sağlanacaktır" diye konuştu.

Erdemli'nin sahip olduğu doğal zenginlikler, flora ve fauna varlığı ile balıkçılık, dalış turizmi ve doğa turizmi potansiyeli bakımından essiz özelliklere sahip olduğunu anlatan Sarı, "Bölgemizde her şeye rağmen bölgemizde aşırı avlanma nedeniyle oluşan balık popülasyonlarında azalma ve kaybolan bir habitat gözlenmektedir. Bölge halkının büyük bir kısmı geçimini tarım, hayvancılık, turizm ve kıyı balıkçılığı ile sağlamaktadırlar, bunların yanında amatör olarak olta balıkçılığı ile uğraşan çok sayıda insan bulunmaktadır. Bölgenin yüksek bir potansiyeli olmasına rağmen deniz, doğa ve dalış turizmi konusunda bu potansiyel tam olarak kullanılamamaktadır" şeklinde konuştu.

Sarı konuşmasında şunları kaydetti:

"Proje Erdemli koyunda doğal dengeye ve balık popülasyonuna zarar veren trol avcılığını önlemek ve bölgede sportif balıkçılık ve dalış turizmini başlatmak için yapay resif uygulamalarını içermektedir. Projede yapay resif atılacak yerlerin zemin karakteri, akıntı sistemi ve tür özellikleri önceden belirlenmiştir. Odamız tarafından bölgeye uzman balık adamlar getirilmiş olup, su altı video kameralar ile deniz dibinde görüntüler alınmış ve balık varlığına rastlanmamış ve balıkların yaşayabileceği ortamları kalmadığı denizin adeta çölleştiği gözlemlenmiştir. Bu projenin amacı; Kaçak trol balıkçılığının önlenmesi, bölgenin doğal zenginliğinin korunması, balıkçılar için yeni av sahaları yaratılması, bölgede sportif balıkçılığın geliştirilmesi, bölgede dalış turizminin başlatılması, restoran, pansiyon işletmeciliği gibi gelir getirici faaliyetlerin bölgede yıl boyunca arttırılarak devamının sağlanması, yöre halkının ekonomik gelirlerinin artmasına katkıda bulunulması şeklinde sıralanabilir."

Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe de projenin güzel bir çalışma olduğunu ve hazırlanan güzel broşürle de konu ve proje amacının ayrıntılı olarak anlatıldığını ifade etti.

İlçenin her açıdan büyük bir potansiyele sahip olduğunu anlatan Özefe, "İlçemizin deniz kıyısında olması en büyük avantajlardan birisi. Bu avantajdan özellikle balıkçılık ve deniz turizmi, deniz sporlarından yeterince istifade edemiyoruz. Hatta balıkçılık yok denecek düzeyde. 30 ton dil balığı oda tek türde, bir bu kadar da karides üretimi gerçekleştiriliyor. Tabi bunu kırmak açısından hem balıkçılarımızın geçim kaynaklarını genişletmek, hem su sporlarını amatör balıkçılığı yaygınlaştırmak açısından Erdemlimizin, ilçemiz kıyılarının bu bakımdan merkez olması için önemli bir proje" dedi.

S.S. Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın ise, Çölde nasıl ki hiçbir şey yaşamıyorsa bizim bölgemizdeki denizlerde de durum böyle, balıklar kalacakları korunacakları, yuvalayacakları bir ortam bulamadıkları için açık denizlere gitmek zorunda kalıyorlar" dedi.

Resif bölgesine gırgır ve trol'ün girememesinden dolayı balıklarını kısa sürede çoğalacağın kendilerini sevindirdiğini ifade eden Sakın, "Bölgemizde en kıymetli balıklar lagos, mercan gibi balıklarımız artık üreyebilecek, çoğalabilecek. Bu durum balıkçılarımıza artı olarak mutlaka yansıyacak, balıkçılarımızın yüzü gülecek" diye konuştu.
Proje tanıtım toplantısına daire amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve balıkçılar katıldı.

GÜNCEL Haberleri

Türkiye'nin Göz Bebeği TCG Büyükada, Yeni Yılda Nöbette
Samsun Terme Çayı Islah Ediliyor
Karadeniz'in Unutulan 'Taka'sı Yeniden Hayat Buldu
Samsun'da Kasım Ayında 114 Milyon Dolarlık İhracat
Çanakkale'de 45 Kaçak Göçmen Yakalandı