Tuzla’daki Ada Tersanesi’nde, Norveç’li armatör için inşa edilen petrol platform destek gemisi için düzenlenen törene; başta Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz olmak üzere MHP İstanbul Milletveki Ali Torlak, Milli Savunma Bakan Yardımcısı, Kemal Yardımcı, Eski Denizcilik Müsteşarı, Ulaştırma Denizcilik, Haberleşme Bakanlığı Bakan Müşaviri Hasan Naiboğlu, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Tuzla Kaymakamı Mümin Heybet, GİSBİR Başkanı Murat Kıran, GİSBİR Genel Sekreteri Süheyl Demirtaş, enizcilik sektörünün önde gelen temsilcileri ve basın mensupları katıldılar.
Törene geminin inşasında emeği bulunan işçi ve mühendisler de aileleri ile birlikte katıldılar. Törenden önce katılımcılara bir de kokteyl verildi. Gemi indirme töreninin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’na denk gelmesi de hem heyecanı artırdı, hem de törenin daha da coşkulu kutlanmasına vesile oldu.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın tören alanına gelmesinin ardından tören başladı. Açılış konuşmasını Ada Tersanesi adına ADA Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Adil Erkoç yaptı. Adil Erkoç başta işçi ve mühendisler olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti. Özellikle zor bir süreçte işi başarıyla tamamlayan Tersanenin genel müdürü Murat Erzaim ve ailesine, bu zor günlerde kendisi ile birlikte olan ailesine ve gemide emeği geçen herkese teşekkür eden Adil Erkoç, Ada Tersanesi’nin ilk aldığı dönemlerde Denizcilik Müsteşarı olan ve kendisine bu konuda destek veren şu andaki Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a da özel bir teşekkür konuşması yaptı.
Erkoç’un ardından HellosoyVerft A.Ş armatörlük firması adına firma sahibi Thorleif Hellesoy da bir konuşma yaptı ve Ada tersanesi çalışanları ve yöneticilerine teşekkür etti.
GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran da konuşmasında Norveçli firmaya teşekkür etti. Bu spesifik gemi inşasında Türk tersane ve işçilerine güvenlerinden dolayı teşekkür eden Kıran, Türkiye’nin gemi inşa alanında pek çok şeyi başarabilecek kabiliyette olduğuna dikkat çekti ve bu projenin de bunun bir göstergesi olduğunu vurguladı. Geminin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda inecek olmasının önemine de değinen Kıran, herkesin Denizcilik Bayramını kutladı.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da konuşmasında, Norveçli firmanın Türk tersanesini tercih etmesinin önemini vurguladı ve konuşmasının bir bölümünü İngilizce yaparak HellosoyVerft A.Ş armatörlük firması adına firma sahibi Thorleif Hellesoy’a hitaben yaptı. Yılmaz, Türk denizciliğinin ve tersaneciliğinin geldiği noktaya vurgu yaptığı konuşmasında ileride daha güzel işlerin başarılacağına inandığını ifade etti. Her ne kadar kriz sebebiyle bir 2007 yılı rakamlarının gerisinde kalsalar da aslında 2002 yılındaki rakamlardan şu anda bile daha ileride olduklarını vurguladı. Bir Türk şirketine olan güvenlerinden dolayı da Hellesoy’a teşekkür eden Yılmaz, Türkiye’ye ve Türk mühendislerine olan inançlarından vazgeçmemeleri için de çağrıda bulundu. Böyle bir günde böyle bir özel geminin inme töreninde bulunmaktan gurur duyduğunu belirten İsmet Yılmaz, bütün denizcilerin ve denize gönül verenlerin Denizcilik ve Kabotaj Bayramlarını kutladı.
Milli Savunma Bakanı’nın konuşmasının ardından bir plaket töreni gerçekleştirildi. Sonra da gemi inmeden önce Kur’anı Kerim okundu ve dua edildi. Ardından gemi denize indirildi.
385 kadrolu çalışanı ile taşeronsuz sistemi başlatan Ada Tersanesi 8 ay gibi kısa bir sürede tamamladığı gemide, elektrik donanımını ve bağlı ekipmanları hariç tüm donatım işleri Türk mühendisler tarafından yapıldı.
PLATFORM DESTEK GEMİSİ’NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Gemi 86 metre boyunda, genişliği 20 metre. Kuzey Denizi’ndeki ağır deniz ve hava şartlarında, yüzer petrol platformlarına lojistijik hizmet vermek için dizayn edilen gemi Dynamic Positioning System adı verilen Dinamik Pozisyon Sabitleme sistemi ile gemi pozisyonunu sabitleyerek platforma vinçler, hortumlar ve iletim köprüleriyle lojistik destek veriyor. Gemide çeşitli çaplarda borulardan oluşan 32 farklı boru sistemi var. 88 yük ve akışkan tankını yaklaşık 7800 metre boru ve binlerce valf ile birbirine bağlıyor.
Son teknoloji ile dizayn edilen gemi yakıt sarfiyatında %20 ye varan tasarruf sağlıyor. Yeni jenerasyon geminin inşaatında yüksek teknolojinin kullanılması Türkiye’nin gemi inşaat sektöründe klasman atlayarak daha yüksek bilgi birikimi gerektiren alanlarda da kuvvetli bir oyuncu olduğunu kanıtlıyor.
Bizde vira ailesi olarak Vestland Insula’nın Allah başını karadan, kıçını borandan korusun diyoruz. Allah selamet versin…
Haber-Fotoğraf: Ayşe Olcay-Virahaber.com