Denizlerin korunması amacıyla, deniz araçlarından kaynaklanan atıkların kontrolü, toplanması ve bertarafını amaçlayan ‘Mavi Kart’ ve ‘Gemi Atık Takip Sistemi (GATS)’ pilot bölge seçilen Muğla kıyıları olan Fethiye, Göcek ve Marmaris'te uygulanmaya başlandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gemi kaynaklı deniz kirliliğinin önlenmesi ve deniz çevresinin korunması için hazırladığı Mavi Kart ve GATS uygulamalarında sona gelindi.
Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği uygulamaları çerçevesinde etkin bir atık alım ve takip sisteminin kurulmasını amaçlayan çalışma Türkiye’de ilk defa Muğla’nın denize kıyısı olan üç ilçesinde uygulanıyor. Proje kapsamında ildeki tüm yat limanı ve balıkçı barınaklarında atık alım ve sistem alt yapısı oluşturuldu. Projenin tüm kıyı illerinde, sistem alt yapılarının oluşturulmasının ardından 2 yıl içerisinde yaygınlaştırılması öngörülüyor.
Mavi Kart projesi kapsamında, tekne sahiplerine, teknelere ait kimlik bilgileri, son 20 atık takip ve atık verme geçmişi gibi bilgileri barındıran kartlar verildi. Tekne sahiplerinin marinalar ve belediyelerden ücretsiz olarak temin edebildiği Mavi Kart sayesinde atık alım tesislerine yaptıkları işlemler buradan takip edilebilecek.
Uygulamaya geçirilen bir diğer proje olan GATS ile gemi atıklarının daha etkin kontrolü hedefleniyor. Projeyle, gemi atık bildirimleri ile limanlarca gemi atıklarının alınması ve bertarafı aşamasında kullanılan atık transfer ve Ulusal Atık Taşıma (UATF) bilgileri elektronik ortama taşınacak. Bu sistem sayesinde gemilerin illegal deşarjları kontrol altına alınacak ve gemi atıkları envanteri otomatik olarak sistemde tutulacak.
GATS SİSTEMİNİ KULLANACAK PERSONELE EĞİTİM VERİLDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından GATS sistemini kullanacak olan kamu kurumlarında çalışan personele yönelik eğitim çalışması gerçekleştirildi. Bu eğitimler ile deniz kirliliği denetimde görev alan Denizcilik Müsteşarlığı Liman Başkanlıkları, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlıkları denetim personeli eğitildi.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI: UYGULAMALAR BÜROKRASİYİ AZALTACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yayınladığı yazılı açıklama ile resmen uygulanmaya başlandığını duyurduğu; Mavi Kart ve Gemi Atık Takip Sistemi’nin getirdiği yeniliklere dikkat çekti. Yapılan açıklamada, Mavi Kart Sistemi ile kâğıt ortamında formlarla yapılan atık kayıt ve takip uygulamalarının internet ortamına aktarılacağı ve bürokrasinin azaltılacağına dikkat çekildi. Bu şekilde deniz araçlarından bırakılan atığın türü, miktarı, veriliş tarihi gibi envanter bilgileri otomatik olarak tutulacağı ifade edildi.
ATIK ALIM NOKTALARI
Muğla kıyılarının tamamında zorunlu hale gelecek Mavi Kart uygulamasında sıvı atık alım noktaları şöyle belirlendi: Fethiye Körfezi’nde; Göcek Belediye Başkanlığı, Ölüdeniz Belediye Başkanlığı, Ecesaray Yat Limanı, Göcek Marin Türk Yat Limanı Göcek, Port Göcek Yat Limanı, Göcek Skopae Yat Limanı, Göcek Club Marina Yat Limanı. Gökova Körfezi’nde; Akyaka Belediye Başkanlığı, Marmaris’te; Martı Marina Orhaniye köyü, Martı Marina Karacasöğüt. İçmeler Belediye Başkanlığı; Marmaris Liman İşletmesi (Cruise Port), Yat Marin Yat Limanı Yalancıboğaz, Albatros Yat Limanı, Netsel Yat Limanı. Bodrum’da; Yolcu Limanı, Milta Yat Limanı, D-Marin Yat Limanı Turgutreis, Port Yalıkavak Yat Limanı, Torba Balıkçı Barınağı, Göltürkbükü Balıkçı Barınağı, Türkbükü İskelesi, Gündoğan İskelesi. Köyceğiz’de; Dalyan Belediye Başkanlığı, Ekincik My Marina Yat Limanı, Ekincik Deniz Taşıyıcıları Kooperatifi. Milas’ta; Güllük Liman İşletmesi.
Stargündem