Ürdün ile gemiadamları mutabakat zaptı imzalanacak

Ürdün ile ulaştırma heyetleri arasında yapılan görüşmelerde Türk ve Ürdün bayraklı gemilerde daha çok iki ülke uyruklu vatandaşın istihdam edilmesine imkan verecek mutabakat zaptının imzalanmasına karar veridi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye ve Ürdün teknik heyetlerinin, ülkeler arasındaki ulaştırma iş birliklerini derinleştirmek ve kolaylaştırmak amacıyla gerçekleştirdikleri müzakerelerden, iki ülkenin ortak çıkarlarına hizmet edecek sonuçlar çıktığını bildirdi.

Arslan, Bakanlık'ta Ürdün Ulaştırma Bakanı Cemil Ali Mücahid ile Türkiye-Ürdün Ulaştırma Karma Komisyon Toplantısı'na başkanlık etti.

Toplantı öncesinde açıklamalarda bulunan Arslan, görevinde 4. ayını geride bırakan Mücahid ile bu süreçte üçüncü kez görüştüklerini söyledi.

Temmuzda gerçekleştirilen görüşmelerde iki ülke arasında Ulaştırma Karma Komisyonu kurulması ve ilk toplantının Türkiye'de yapılmasının kararlaştırıldığına işaret eden Arslan, verilen sözün yerine getirilmesi dolayısıyla memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Arslan, iki gün boyunca iki ülkenin teknik heyetlerinin müzakerelerde bulunduklarını, ulaştırma alanında iş birliğini derinleştirmek ve kolaylaştırmak adına bu toplantıların gerçekleştirildiğini ifade etti.

Karayolu, demiryolu, denizyolu ve kombine taşımacılıkla sivil havacılık çalışma gruplarının iki günlük müzakerelerinde ülkelerin ortak çıkarlarına hizmet edecek sonuçların elde edildiğini vurgulayan Arslan, sonuçların Türkiye-Ürdün Ulaştırma Karma Komisyonu 1. Toplantı Protokolü'nde de yer aldığını kaydetti.

Arslan, komisyon vesilesiyle Türkiye ile Ürdün arasındaki ulaştırma ilişkilerine ivme kazandıracak gelişmelerin kaydedildiğini ve bazı konularda iki tarafı da memnun edecek çözümlerin geliştirildiğini anlatan Arslan, ulaştırma ilişkilerine katkı sağlayacak gelişmelerden birinin de 1978 tarihli Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları Hakkında Uluslararası Sözleşme uyarınca Gemiadamları Belgelerinin Karşılıklı Tanınmasına İlişkin Mutabakat Zaptı'nın imzalanması olacağını bildirdi.

Arslan, söz konusu zaptın Türk ve Ürdün bayraklı gemilerde daha çok iki ülke uyruklu vatandaşın istihdam edilmesine imkan vereceğine dikkati çekerek, bunun denizcilik açısından önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Taşımaları artıracak çalışma ve müzakerelere devam edeceklerini dile getiren Arslan, şöyle devam etti:

"Heyetlerimiz, 2018 yılının ilk çeyreğinde ülkemizde gerçekleştirilmesi öngörülen Kara Ulaştırması Karma Komisyonu Toplantısı, 2018 yılı ikinci çeyreğinde de Ürdün'de gerçekleştirilmesi önerilen Denizcilik İstişareleri 1. Toplantısı'nı düzenleyecek. Ayrıca sivil alanında da uluslararası etkinlikler kapsamında ICAN 2017'nin aralık ayı toplantısında arkadaşlarımız bir araya gelecekler, müzakelerde bulunacaklar, çözüm üretmenin ve iş birliğini geliştirmenin yollarını aramaya devam edecekler."

Arslan, dünyanın, zaman ve kaynak tasarrufuyla çevrenin korunması amacıyla intermodal taşımacılığa yaklaştığını, böyle bir dönemde ülkeler arasında bunu destekleyecek Kombine Taşımacılık Anlaşması imzalanması yönünde de heyetlerin görüşme yapacağını kaydetti.

"Akabe seferleri martta başlıyor"

Sivil havacılık alanında Türk Hava Yolları'nın (THY) Akabe seferlerini başlatması konusunda gerekli çalışmaların yapıldığına değinen Arslan, mart ayı itibarıyla haftada 3 frekans olmak üzere uçuşların yeniden başlayacağını bildirdi.

THY ve Royal Jordan Hava Yolları arasında imzalanan Kod Paylaşımı Anlaşması'nın da ülkeler arasındaki havacılık ilişkilerini geliştirmeye hizmet edeceğinin altını çizen Arslan, "Dünyanın en değerli toprakları olan bölgemizin içinden geçmekte olduğu zor bir dönemi yaşıyoruz. Ülkelerimiz tarafından ortaklaşa atılacak her adım, sadece bizim için değil, aynı zamanda bölgemiz için de anlam ifade ediyor." diye konuştu.

Arslan, Ürdün ile dost ve kardeşlik ilişkilerinin yanı sıra gönül bağı bulunduğunu vurgulayarak, "Kudüs ve Harem-i Şerif tüm İslam dünyası için çok önemli, bizim için de aynı derecede önemli ve hassasiyetimizin olduğu bir konu. Haşimi Hanedanlığının Kudüs ve Harem-i Şerif'in kutsiyetinin muhafazasında oynadığı rolü destekliyoruz ve çok önem veriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlar Arslan ve Mücahid, konuşmaların ardından Türkiye-Ürdün Ulaştırma Karma Komisyonu Toplantısı Protokolü'nü imzaladı.

Vira Haber

GÜNCEL Haberleri

Türk Loydu, IACS Üyeliğiyle Küresel Denizcilik Sektöründe Güçleniyor
Eğirdir Gölü'nde Yasak Avcılara Büyük Darbe 200 Kilo Kerevit Kurtarıldı
Balıkçılara Fırtına Uyarısı
Ege Denizi’nde Fırtına Uyarısı
Denizci Fenerbahçeliler Yeni Yıl Coşkusunda Buluştu