Gemi, Şarköy Mürefte'de 9 Ağustos 1912 tarihinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin kaynağı olarak belirlenen Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu olarak bilinen Ganos fayının devamındaki oluşumları araştıracak. Saros Körfezi'nden başlayarak İzmir'e doğru devam edecek çalışmalara faydaki son gelişmeleri belirlecek olan geminin, 5 bin metre derine inebilen araştırma denizaltıları bulunuyor.
İzmit Körfezi'ndeki depremden sonra kırıldığı ve faal hale geldiği iddia edilen Ganos fayı ve uzantılarını inceleme çalışmaları bugün başlıyor. Urania fayların durumunu, fay kırıklarından çıkan gaz ve suyu gözlemleyecek.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Uluğ başkanlığındaki Türk bilimadamlarından oluşan bir ekibin de gözlemci olarak katılacağı çalışmalar sekiz gün sürecek. Önceki gün İtalya'nın Messina Limanı'ndan yola çıkan gemi, bu sabah Çanakkale'nin Saros Körfezi'nde çalışmaya başlayacak.
Konuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Uluğ, söz konusu çalışmaları daha önce üniversiteye ait K.Piri Reis sismik araştırma gemisiyle yaptıklarını belirterek, “Kuzey Anadolu fayının Ege'deki uzantılarının bulunduğu bu bölge ciddi anlamda kritik. Denizin 3 ile 5 bin metre derinliğine inebilen denizaltılarla yüzey taraması da yapılacak. İzmir açıklarına kadar götürülecek incelemeye, oradan sonra belki Yunanlar devam edebilir. Elde edeceğimiz bilgiler ve sefer raporları, çalışmalarımızda bize ciddi katkı sağlayacaktır.” dedi.
denizhaber.com.tr