‘Ulusal Gemi İnşa Sanayi Stratejisi’ Çalıştayı gerçekleştirildi

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nın düzenlediği Ulusal Gemi İnşa Sanayi Stratejisi Çalıştayı, sektör paydaşlarının gösterdiği yoğun katılımla gerçekleştirildi.

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nın düzenlediği Ulusal Gemi İnşa Sanayi Stratejisi Çalıştayı, sektör paydaşlarının gösterdiği yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Türk Loydu Vakfı Prof. Dr. Teoman Özalp Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştayda, ulusal gemi inşa sanayinde kısa ve orta vadeli hedefler ve stratejiler oluşturuldu. Sektör sorunlarının değerlendirilip masaya yatırıldığı çalıştaya; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızırreis Deniz, TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO) Yönetim Kurulu Başkanı Sinem Dedetaş, İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran,  Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Zorlu, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Üyesi Alev Tunç ile gemi inşa sanayi ve denizcilik sektörünün önde gelen temsilcileri katıldı.

“GEMİ İNŞAYA YOL HARİTASI ÇİZMEMİZ GEREKİYOR"

‘Ulusal Gemi İnşa Sanayi Stratejisi’ Çalıştayı’nın açılış konuşmasını gerçekleştiren TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO) Başkanı Sinem Dedetaş konuşmasına, “Deniz ülkesi olmak denizci ülke olmakla aynı şey midir? Bu kadar uzun kıyılara sahip olmamız denizci ülke olduğumuz anlamına geliyor mu?" diyerek başladı ve şunları söyledi: "Benim şahsi düşüncem, denizci ülke olamadığımız. Bugün düzenlediğimiz çalıştayın da çıkış noktası, bu soruya cevap bulmak. Gemi inşa sanayimizin stratejik değerini araştırdık ve bulamadık. Çok tecrübeli paydaşların bir arada bulunduğu bir sektör olarak gemi inşaa sanayimize bir strateji belirlememiz gerekiyor. Geminin her parçası önemliyse, sektördeki küçük büyük tüm paydaşlar önemli. Bunun için de sektördeki tüm temsilcilerle bir  araya gelip gemi inşaya bir yol haritası çizmemiz gerekiyor“.

“DEVLETTEN TALEPLERİMİZ, HEDEFE YÖNELİK OLMALI”

Düzenlenen çalıştaydan hareketle gemi inşa sanayinin Türkiye ekonomisindeki yerinin iyi belirlenmesi gerektiğini söyleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızırreis Deniz, konuşmasında; “Söylediklerimizin eyleme dönüşmesi gemi inşanın asli görevi. 2008 krizi öncesi işler çok iyiydi ve kendi rolümüzü iyi oynamıştık. Ama kriz kapıya dayandığında doğru bir strateji geliştiremedik. Gemi inşa finans ve sermyenin yoğun olduğu bir sektör. Gemi inşanın ülke ekonomisindeki yerini iyi ortaya koymalıyız. Gemi inşanın  yarattığı iş gücünü, ülkeye sağladığı ekonomik katkıyı, katma değeri iyi anlatmalıyız. Finans, sermaye ve devlet desteğinin olmadığı gemi inşa sektörünü bir yere taşıma şansımız yok. Öncelikle bu çalıştayda gemi inşanın Türkiye için ne anlam ifade ettiğini belirlememiz lazım. Ama gemi inşada toplu bir şekilde birlik olup hareket etmek en büyük sorunumuz. Devlete yönelik taleplerimiz tek ve hedefe yönelik olmalı. Biz gemii inşa sanayi temsilcileri olarak kendimizi çok değerli görüyoruz ama bu değeri anlatabimemiz lazım” ifadelerine yer verdi.

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO) Genel Sekreteri Burak Acar, uluslararası pazara erişim konularında gemi inşa sektörünün sıkıntıları olduğunu söyleyerek, “Gemi inşa sanayi, stratejik sektör olarak yeralmıyor. Bunun yanında gemi inşa ihtisas komisyonunun kurulmasını hedefliyoruz. Şu anda birçok tersane yurtdışına gemi yapıyor. Özellikle offshore gemilerinde büyük bir ivme var. Fakat burada katma değerimizin ne olduğunu bilmiyoruz. Ayrıca yerli gemi inşa sanayinde ihracat payımızın durumunu da gözden geçirmemiz lazım. Türkiye’yi savunma sanayi projelerinde bir üs haline getirebiliriz diye düşünüyoruz. 2007’den 2013’e kadar dünyadaki krize bağlı olarak gerçekleşen dramatik düşüşleri gördük. İhracatımızın 3 milyar dolardan 1 milyar dolara gerilediğini görüyoruz. Tersane alanlarımızın mülkiyet sorunları var, alanların yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Fiyat rekabetinde çok farklar oluşuyor Uzakdoğu ile Türkiye arasında. Gelin gemi inşayı stratejik bir sektör haline getirelim” dedi.

“YARATTIĞIMIZ KATMA DEĞERİ İSPATLAYACAĞIZ”

Gemi inşa sanayi veri tabanı programıyla gemi inşa sanayinin sağladığı katma değeri kanıtlyacaklarını belirten GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran “Tersane sürelerimizin makul seviyelere çıkarılması, özellikle 2000’den sonra yapılan yatırımlarla yabancı yatırımcıların Türkiye’ye gelerek beraberlerinde know-how’larını getirmesi, tersanelerimizin önünü açar. Gemi inşanın Türkiye ekonomisindeki yerinin belirlenmesi GİSBİR’İn öncelikli işlerinden birisidir. Gemi inşa sanayi veri tabanı denilen bir programımız var. Bu işin başında Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan yeralıyor. Çok yakın zamanda Hazine’ye artık gemi inşa sanayi olarak ne kadar katma değer sağladığımızı kanıtlar hale geleceğiz. Bundan sonra tersanelerden de devamlı bilgi akışı almak zorundayız. Bu da bize çok yardımcı olacak. Biz şu anda elektronik cihazlar hariç bir geminin ihtiyacı olan her şeyi üretebiliyoruz. Vinci, saçı, boyasını burada üretebiliyoruz. Belli tonaja kadar yüzde 100’ünü yapıyoruz. Bu sektöre yatırılan her şey katma değer olarak geri gelecektir.” şeklinde konuştu.

Krizin gemi inşa sanayide açtığı yaranın savunma sanayi ve offshore alanlarına yönelik yapılacak işlerle düzeleceğini ifade eden Kıran konuşmasına “2008 kriziyle birlikte nasıl olursa iş gelir mantığı artık bitti. Sanayicimiz farklı alanlara yönelmek zorunda kaldı. Benim kendi adıma üzerinde önemle durduğum konu, offshore. Gemi İnşanın geleceği offshore olacak. Bakanımız Taner Yıldız’ın verdiği sözle birlikte, Ege,Akdeniz Karadeniz’de verimli alanlar bulunduğu taktirde öncelikli siparişler Türkiye’ye verilecek. Biz bu işleri yapmaya hazırız. 2023 hedeflerini yakalayabilmemiz için savunma sanayi ve offshore alanlarında yapacağımız işler, bizi daha iyiye taşıyacaktır” şeklinde devam etti.

Ayrıca Kıran, Resmi Gazete’de yayımlanan Hazine taşınmazlarının tersane tekne imal çekek yeri yatırımlara tashihine ilişkin yönetmeliğin kendilerini çok mutlu ettiğini belirterek, “18 Nisan 2013 tarihinde kanun çıktı. Yaklaşık 15 ay sonra yönetmeliğimize kavuştuk. Bu yönetmeliğin çıkmasında emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum” dedi.

“HER YIL YÜZDE 35 BÜYÜMEMİZ GEREKİYOR”

10 milyar dolarlık ihracat hedefinin ciddi bir rakam olduğunu ve bu hedef için her yıl yüzde 35’lik büyümenin gerçekleştirilemsi gerektiğinin altını çizen Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği (GYİB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak “10 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduk. Bunu yakalayabiliriz ama bir şeyler yapmamız lazım. Yılın ilk 5 ayında ihracat artışımız sadece 2 milyon dolar. Her yıl yüzde 35 büyümemiz lazım ki 10 milyar dolarlık rakamları yakalayabilelim. Finansal problemlerimizi çözmemiz lazım. Devletin bu konuda birtakım argümanlar üretmesi gerekiyor. Tersaneler teminat gösteremiyorlar, teminat sorunu var. Verimlilikte sorunlarımız var. İşgücü açığımız var. Sektöre işgücü kazandıracak çalışmalar yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“ENVANTERSİZ SEKTÖR SİLAHSIZ ASKERE BENZER”

Gemi inşa sektöründe en büyük sıkıntılardan birinin envanter eksikliği olduğunu, strateji uzmanlarının da bu konuya dahil edilmesi gerektiğini belirten Vira Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Şen “Sektörün en büyük problemi elinde gei inşayla ilgili bir envanterinin bulunmaması. Envantersiz sektör silahsız askere benzer. Devlet bunun için, gemi inşayı stratejik sektör olarak kabul etmiyor. Devlet gemi inşaya, elinde bir envanter olmadan neye göre teşvik verebilir? Elimizde doğru bir dümen olursa gemi inşa bu sıkıntıdan kolaylıkla çıkacaktır.On yıl sonra nasıl bir gemi yapılması gerekiyor ki dünyayla rekbet edebilelim? Tüm bunların cevabını eldeki envanterle verebilirsiniz. Kurulacak olan strateji merkezi bu yönde çalışmalı ve strateji uzmanlarının da bu işin içine dahil edilmesi gerekiyor” dedi.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri