Bildiğiniz üzere Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 90’u deniz yoluyla yapılmaktadır. Deniz ticaretinin ülke ekonomisindeki payı tartışılmaz bir gerçektir. Ülkemizin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlayabilmesi, küresel rekabette yerini alabilmesi adına denizcilik alanında A’dan Z’ye tüm kaynaklarımızı daha etkin ve verimli kullanmalıyız.
Bu kaynakların başında da nitelikli insan gücü gelmektedir. İnsan kaynağı, denizcilik sektörünün en önemli unsurudur ve dünya genelinde iyi eğitim almış gemi adamlarına talep her geçen gün artmaktadır.
Türkiye’nin nitelikli insan gücü ihtiyacı düşünüldüğünde de, mesleki ve teknik eğitimin önemi daha belirgin olmaktadır.
“PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ BİZİM GÖZBEBEĞİMİZ”
Denizcilik eğitimi disiplin gerektiren, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) belirlediği uluslararası standartları olan ve bunlara uyulmasının zorunlu olduğu bir eğitim dalıdır.
Bu standartları sağlamak ve denizcilik eğitiminde kaliteyi yakalamak için başta Deniz Ticaret Odası olmak üzere denizcilik camiasının maddi ve manevi katkı ve de gayretleri ile denizcilik ihtisas üniversitesi olan Piri Reis Üniversitesi’ni kurduk. Dünya kalitesi ve standartlarında eğitim ve öğretim veren, Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda çağdaş eğitim programları uygulayan, dünyanın her yerinde çalışabilecek nitelikte öğrenciler yetiştiren bu okulumuz bizim gözbebeğimizdir.
Piri Reis Üniversitesi’ne ek olarak devletimiz son dönemde denizcilik eğitimine çok önemli okullar kazandırmış ve ciddi yatırımlar yapmıştır. Bu hususta kendi sorumluluk bölgemizden örnek vermek istiyorum; benim de öğretim üyesi olarak görev yaptığım Bülent Ecevit Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu ciddi çalışma ve yatırımlarla Denizcilik Fakültesi’ne dönüştürülmüştür.
Hızla gelişen ülkemizde ve dünyada denizcilik eğitiminin önemi artacak. Eğitimde yeni eğilimler ve uygulamalar ile dünya pazarında Türkiye liderliğe oynayacak ve meslekî eğitimin kalitesinin arttırılmasına yönelik olarak geliştirilecek stratejiler ve politikalar sayesinde Türkiye denizci eğitiminde dünyada öne çıkarak markalaşacaktır.
Deniz Ticaret Odası Batı Karadeniz Bölgesi Şubesi olarak bu yöndeki çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Dünyadaki en büyük günahın bilgi saklamak olduğuna inanmaktayım. Başta engin bilgi ve tecrübelerini paylaşan, nitelikli denizciler yetiştiren öğretmenlerimize, denizcilik sektörünü her yönüyle destekleyen kamu kurum ve kuruluşlarımıza ve de bir kaynak niteliği taşıyan bu çalışmayı hazırlamada emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
ViraHaber.com