Ukrayna, Kırım’daki tersanelere yaptırım istedi

Ukraynalı uzmanlar, Rusya’ya yönelik yaptırım listesine Rus işgali altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen “More” ve “Zaliv” adlı iki tersanenin Rusya Federasyonu Karadeniz Filosu için gemi inşa etmesinden ötürü dahil edilmesini istedi.

AB’den Kırım’ın işgalinden dolayı Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırımların genişletilmesi istenildi.

Ukrayna’da faaliyet gösteren Dışişleri Meydanı, Karadeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü ve BlackSeaNews uzmanları bugün, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’ye seslenerek Rusya’ya uygulanan yaptırımların genişletilmesi teklifinde bulundu.

TERSANELERE YÖNELİK YAPTIRIM TALEBİ

Ukraynalı uzmanlar, Rusya’ya yönelik yaptırım listesine Rus işgali altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen “More” (Deniz) ve “Zaliv” (Bay) adlı iki tersanenin Rusya Federasyonu Karadeniz Filosu için gemi inşa etmesinden ötürü dahil edilmesini istedi. Söz konusu kurumların “Pella Leningrad Tersanesi” ve “Gorkiy Zelenodolsk Fabrikası” olduğu ifade edildi.

LİMAN VE UÇAKLARA YAPTIRIM UYGULANMASI İSTENİLDİ

Bunun dışında uzmanlar, ayrıca Kerç Boğazı’nda Rusya kıyısında bulunan Kafkasya (Kavkaz) limanına yönelik yaptırım uygulanması gerektiğini vurguladı. Bunun yanı sıra Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a uçuş gerçekleştiren 9 havayolu şirketinin uçaklarına da yaptırım uygulanması istendi.

Daha önce Avrupa Birliği ülkeleri büyükelçilerinin, Rus işgali altındaki Kırım'a karşı yaptırımları uzatma kararı aldığı bildirilmişti.

Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı işgal etmesinden ve Ukrayna’nın doğu bölgelerine saldırmasından sonra AB, ABD ve başka birçok ülke Rusya’ya ve Kırım’a karşı yaptırım uygulama kararlarını kabul etti. Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a yönelik uygulanan yaptırımlara göre, Kırım ve Sivastopol’de üretilen ürünlerin AB’ye ithalatını yapmak, Avrupa şirketlerinin Kırım ve Sivastopol’e yatırım yapmak, Kırım’dan şirket ve gayrimenkul satın almak, Kırım'daki şirketleri finanse etmek ve onlara hizmet vermek, Kırım ve Sivastopol’de (Akyar) turizm hizmetleri vermek yasak. Ayrıca Kırım’da ulaştırma, telekomünikasyon, enerji, petrol ve gaz alanlarında kullanılmak üzere bununla ilgili ürün ve teknolojilerin ihracatı da menediliyor.

Vira Haber

IMO & AB Haberleri

IBIA, CII Uygulamasında Değişiklik Talep Ediyor
IMO MEPC 81. Dönem Toplantısında Yeni Kararlar Alındı
'Imo Denizcilikte Karbon Salınımını Azaltma Stratejilerini Güncelledi'
Deniz Emniyet Komitesinin 107. Dönem Toplantısı Yapıldı
‘Uluslararası Denizcilik Kadınları Günü’ Tarihi Belli Oldu