UDHB DTO'da kosterciliği masaya yatırdı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Kostercilik Sektörünün Mevcut Durumu” konulu seminer düzenlendi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Kostercilik Sektörünün Mevcut Durumu” konulu seminer düzenlendi.

Deniz Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Azman tarafında koster taşımacılığı ile ilgili çeşitli istatistiki veriler sektör temsilcileri ile paylaşıldı. Toplantıya Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İstanbul Liman Başkan H. Gani Aygün başta olmak üzere Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Alev Tunç, İSTFİX Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır ve sektör temsilcileri katıldı.

Akdeniz ve Karadeniz çanağında faaliyet gösteren Türk sahipli koster filosunun yaş dağılımı, bayrağa göre ve klasa göre dağılımı gibi çeşitli veriler üzerine değişik paylaşımların interaktif şekilde değerlendirildiği seminerde 30 yaş üstü gemilerin hurdaya ayrılmasıyla gemi yaş ortalamasının düşeceği ifade edildi.

Türk denizciliğinin bel kemiği küçük tonaj

Küçük tonaj deniz ticaret filosunun Türk denizciliğinin önemli bir kısmını oluşturduğunu ifade eden Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Azman, “Küçük tonaj taşımacılık, kostercilik Türk denizciliğinin omurgasıdır. Büyük tonaj gemi sahiplerimiz kesinlikle alınmasın, gücenmesin. Yaptıkları işi asla küçümsemiyorum. Ama kostercilik Türk denizciliğinin bel kemiğidir. Oluşturduğu istihdam ve katma değer bu bel kemiği olma özelliğini destekliyor” dedi.

Kostercilikte yaşanan başlıca nedenlerin ele alındığı seminerde sıkıntılar; Piyasaların daralması, İşletme giderlerinin artması, Gemi yaş ortalamasının yüksek olması, Kaynak ve krediye ulaşmanın zorlaşması, İşletme ve gemi idaresinin yol açtığı sorunlar olarak göze çarptı.

Gemilerin yaş ortalamasının yüksek olmasından dolayı sigorta işlemlerinde çeşitli zorluklar yaşadıklarını ifade eden Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Alev Tunç, Türk sigortaların gemilerin yaşından dolayı sigorta işleminden kaçındığını ve armatörü yurt dışı sigorta kaynaklarına yönelttiğinin altını çizdi.

Türk P&I’ında sona gelindi

Alev Tunç’un sigorta hususuna dikkat çekmesi üzeni Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Azman, bu hususta Türk P&I’yı kurulmasının sektöre ciddi katkı yapacağına inandığı ifade etti. Türk P&I’yı kurulması yönünde yürütülen çalışmalarda ciddi mesafe kat edildiğini belirten Azman, isimde Türk ibaresinin yer alması için Bakanlar Kurulu’na başvuruda bulunulduğunu ve gerekli cevabın yakın zamanda geleceği müjdesini verdi.

Birleşme sektöre katkı sağlayacaktır

Sektörün çeşitli konulardaki sorunlarının interaktif bir şekilde ele alındığı toplantıda çözüm olarak öncelikle güçlü bir birliğin sağlanması yönünde görüş birliğine varıldı. Gemi filosunun da gençleştirilerek güçlü bir birliktelik oluşturulduğunda pazar payının daha yukarılara çekilebileceğini vurgulan sektör temsilcileri, gerek piyasadaki en büyük rakip olan Ruslar ile gerekse diğer ülke armatörleri ile rekabet etmenin daha fazla gemi sayısıyla piyasada güçlü bir birliktelik sağlanmasının Türk koster filosuna çok ciddi katkı sağlayacağını vurguladı.

Konuyla ilgili olarak söz alan İSTFİX Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır da koster filosunun çok ciddi sorunları olduğunu ve çeşitli çözüm yoları olduğunu belirterek öncelik dağınık bir görüntü çizen Türk koster filosunun bir birlikteliğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye’de ticaretin büyük çoğunluğunun koster filosu ile gerçekleştiğini ve bu durumun da değişecek gibi olmadığını belirten Çakır, bu durumun koster armatörü için önemli bir kaynak oluşturduğuna dikkat çekti. Koster filosunun yenilenmesi yönünde yaptıkları girişimlere de değinen Çakır, finans kaynağının sağlanması yönünde halen değişik finans kuruluşları ile görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Türkiye'nin Göz Bebeği TCG Büyükada, Yeni Yılda Nöbette
Samsun Terme Çayı Islah Ediliyor
Karadeniz'in Unutulan 'Taka'sı Yeniden Hayat Buldu
Samsun'da Kasım Ayında 114 Milyon Dolarlık İhracat
Çanakkale'de 45 Kaçak Göçmen Yakalandı