20 Ağustos 2013 tarihinde yürürlüğe girecek olan ve 40 ülke tarafından onaylanan MLC 2006 Sözleşmesi’nin Türk Bayraklı gemilerde etkin ve verimli bir şekilde uygulanması amacıyla, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın koordinesi ile Avrupa Deniz Emniyeti Ajansı (EMSA) tarafından düzenlenen “Maritime Labour Convention (MLC 2006) Eğitimi” bugün başladı.
Maritime Labour Convention (MLC 2006) Eğitimi’nin açılışına Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şadan Kaptanoğlu, Denizciler Sendikası Başkanı Hasan Pekdemir, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Gemi Denetimi Dairesi Başkanı Y.Giray Yüksel, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü İstanbul Liman Başkanı Gani Aygün, Bulgaristan Denizcilik İdaresi’nden Anna Natova ve EMSA’dan Iliana Hristova ile Jaime Gonzalez’in yanı sıra sektör temsilcileriyle beraber çok sayıda kamu çalışanı katıldı’ün yanı sıra sektör temsilcileriyle beraber çok sayıda kamu çalışanı katıldı.
“Maritime Labour Convention (MLC 2006) Eğitimi”nin açılış konuşmasını Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli yaptı. Şevli konuşmasında şunları söyledi:“Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 2006 yılında kabul edilen Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (MLC 2006); 1920’li yıllardan günümüze kadar denizcilikle ilgili 60 kadar ILO mevzuatını tek çatı altında toplayan çok önemli bir uluslararası sözleşmedir.
20 ağustos 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan MLC 2006 Sözleşmesi; gemiadamlarının güvenli ve emniyetli iş ortamı, adil istihdamı, gemide saygın iş ve çalışma hakkı, sağlıklarının korunması ve tıbbi bakımları, dinlenme/eğlenme tesisleri ve diğer sosyal güvencelere ilişkin haklarına yönelik önemli düzenlemeler getirmektedir.
Bu sözleşmenin önceki ILO sözleşmelerinden en önemli farkı; sözleşmeye taraf devletlerin bayrağını taşıyan gemilerin ve bu gemilerde çalışan gemiadamlarının çalışma ve yaşam koşullarının ILO standartlarına uygunluğunun bayrak ülkesi tarafından denetlenmesi ve belgelendirilmesi zorunluluğunu getirmesidir.
Bu sözleşme ile öne çıkan bir diğer önemli husus ise, Liman Devleti Kontrolleri (PSC) açısından MLC 2006’ya taraf ülkelerin daha avantajlı hale gelecek olmasıdır. Şöyle ki; MLC 2006 sözleşmesi yürürlüğe girdikten sonra, bir ülke sözleşmeyi onaylamamış olsa bile, o ülkenin bayrağını taşıyan gemiler sözleşmeye taraf olan ülkelerin limanlarına uğradıklarında, sözleşme gerekleri ile uyumlu olup olmadıkları açısından liman devleti denetimlerine tabi tutulabilecek ve eğer ciddi bir eksiklilik tespit edilir ise, eksikliğini giderene kadar seferden alıkonulabilecektir.
Ülkemizin 2003 yılında Paris MOU’nun kara listesinde iken Bakanlık’ımızın yoğun özveri ve gayretleri sonucunda 2008 yılında geçilen beyaz listede kalıcı olunması ve ülkemizin IMO,ILO,AB, Paris MOU gibi uluslararası kuruluşlar ve dünya denizcilik camiası nezdinde son yıllarda edindiği kazanım ve itibarın olumsuz etkilenme riskini minimize etmek için 29 nisan 2013 tarihi itibariyle MLC 2006 kapsamında program dışı denetim uygulama talimatını yayımladık; mayıs ayından itibaren limanlarımızda Türk gemilerine yönelik MLC kapsamında program dışı ön denetimlere başladık.
Yayınladığımız bu talimat ile ülkemiz MLC 2006 sözleşmesine taraf oluncaya kadar, 200 gt ve üzeri uluslararası sefer yapan tüm Türk bayraklı ticaret gemilerine uğradıkları ilk Türk limanında program dışı denetime tabi tutulacaklar; denetimlerde kısa sürede giderilebilen eksikliklerin giderilmesi sağlanacak, süre gerektiren eksikliklerin ise gemi denetim görevlilerimizle koordine olarak gemi kaptanı ve işletmecisi tarafından hazırlanacak bir düzeltici faaliyet planı kapsamında sorumlu kurumlar nezdinde çözülmesi için süre tanınacaktır. Bir nevi Bakanlık olarak armatör ve gemiadamlarımıza danışmanlık hizmeti sunacağız. Bu uygulamanın sağlıklı bir şekilde yürümesi için tüm tarafların üzerine düşeni eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekiyor.
Dolayısıyla, Türk bayraklı gemiler de, 20 ağustos 2013 tarihinden sonra, MLC 2006 Sözleşmesine taraf ülkelerin limanlarına uğradıklarında, MLC 2006 Sözleşmesi kapsamında yapılacak PSC denetimlerinde seferden alıkonulma riski ile karşı karşıya kalabileceklerdir.
Bu riskli durum, Bakanlık’ımızın 2003 yılından beri maddi ve manevi olarak sarf ettiği büyük gayretler sonucunda, türk bayraklı gemilerin, büyük çoğunluğu Avrupa Birliği üyesi ülkelerin oluşturduğu Paris Liman Devleti Kontrolü Memorandumu kapsamında yayınlanan “Kara Liste”den kurtarılıp, 2008 yılında “Beyaz Liste”ye geçirilme başarısının da olumsuz etkilemesi anlamına gelebilecek olup, ülkemizin Uluslararası Denizcilik Örgütü, Avrupa Birliği, Paris MOU ve dünya denizcilik camiasında son 10 yılda edindiği uluslararası kazanımların ve prestijin ciddi şekilde olumsuz etkilenmesi risklerini de içermektedir.
Bu nedenle, MLC 2006 Sözleşmesine ülkemizin taraf olması Türk denizcilik sektörü açısından büyük önem arz etmekte olup, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Uluslararası Çalışma Örgütü nezdinde gerekli kabul ve taraf olma çalışmalarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlık'ımızca süratle başlatılması yukarıda açıkladığım durumlar nedeniyle büyük önem arz etmektedir. özellikle Deniz İş Kanunu’nun revize edilerek MLC Sözleşmesi ile tam uyumlu hale getirilmesi de yine önemli bir gelişme olacaktır.”
Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli’nin ardından konuşma yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönerim Kurulu Üyesi Şadan Kaptanoğlu; sektörün MLC 2006 Sözleşmesi’ne hazırlıklı olması gerektiğini, Deniz Ticaret Odası olarak sürenin yaklaşmış olmasından dolayı çalışmaların hız kazandığını belirtti.
Denizciler Sendikası Başkanı Hasan Pekdemir ise MLC 2006 Sözleşmesi’nin öneminin farkında olduklarını bu amaçla geçen aylarda konferans düzenlediklerini ayrıca çeşitli firmalardan 25 gemiyle bu sözleşmenin gereklerini yerine getirmeye başladıklarından bahsederken, sektör, sendika ve kamu ayakları birlikte hareket edildiği taktirde sorunsuz geçiş yapılacağına değindi.
Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Gemi Denetimi Dairesi Başkanı Y.Giray Yüksel, denetimlerin sıklaşarak devam edeceği bu yüzden dikkatli olunmazsa “Beyaz Bayrak” hakkımızı kaybedebileceğimizi bu konuda daha duyarlı olmamız gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından EMSA temsilcisi Iliana Hristova, EMSA ile ilgili genel tanıtımın ardından 2 gün sürecek eğitim başladı.
denizhaber.com.tr