Kar suyu ile beslenen ve 74 metre yükseklikten akan Uçansu Şelalesi, Antalya bölgesinde Beşkonak Köprülü Kanyon'dan sonra ikinci rafting yapılan alan olarak biliniyor. Uçansu Şelalesi'nin döküldüğü Alara Çayı'nda raftingin mayıs ayı ortalarında başladığı belirtiliyor.
Geçen yıl Uçansu Şelalesi'nde 3 bin Alman ve İngiliz turistin rafting yaptığı ifade edildi. Bu seneki hedefin yüzde 100 artışla 6 bin olması bekleniyor. Alara Uçansu Şelalesi işletme sorumlusu Mustafa Ateş, şelale etrafında bulunan bungola tipi 9 konaklama tesisi bulunduğunu ve rezervasyonlarının da önceden yapıldığı için hiç müşteri sıkıntısı çekmediklerini söyledi. Müşteri ağırlığını Alman ve İngiliz turistlerin oluşturduğunu belirten Ateş, bunun yanı sıra Alanya, Kemer, Side, Belek ve Antalya'ya deniz, kum ve güneş turizmi için gelen turistlerin günü birlik gelerek, çağlayanın su sesini uzun süre dinlediklerini kaydetti.
BEŞKONAK KÖPRÜLÜ KANYON'DAN SONRA İKİNCİ RAFTİNG YERİ UÇANSU ŞELALESİ OLDU
Alara Uçancu Şelalesi'nin Almanlar tarafından yeni yeni keşfedilmeye başladığını anlatan Ateş, şelaleyi gören ve doğal güzelliğine hayran kalan turistlerin arkadaşlarına ve yakınlarına anlatarak 'bilinçli ve hoşnut kalmaya' bağlı tanıtım yaptıklarını ifade etti.
Antalya bölgesinin Beşkonak Köprülü Kanyon'dan sonra en ayrıcalıklı alternatif turizm alanının Uçansu Şelalesi ve şelalenin suyunun döküldüğü Alara Çayı olduğunu söyleyen Ateş, "Akdeniz Bölgesi'nin 74 metreden gürül gürül suyu akan tek şelalesi Alara Uçansu Şelalesi. Ülkemizin dünyadaki markası diyebiliriz. Almanlar ve İngilizler çok iyi biliyor. Tek dezavantajımız Antalya'ya uzak olması ve tanıtım eksikliğimiz. Bölgede eko ve alternatif turizminin canlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı Side Apollon Tapınağı'nda olduğu gibi yurtiçi ve yurtdışı fuarlarında Uçansu Şelalesi'ni tanıtması gerekir. Turistler, buraya genelde internet üzerinde okudukları bilgilerle geliyor. Sonradan hayran kalarak yeniden geliyor. Burası eko turizminin canlanması için çok önemli yer. Bu doğal güzellik başka bir yerde yok." diye konuştu. Ateş, kar sularının erimesine bağlı en kuvvetli akışın 15 Nisan'dan sonra olduğunu ve 30 Ağustos'tan sonrada akışının azalmaya geçtiğini kaydetti.
Toros Yörükleri Kültür, Birlik ve Kardeşlik Derneği Başkan Yardımcısı Mücahit Gündoğdu da yaptığı açıklamada, bölgede başta eko olmak üzere alternatif turizmin Antalya bölgesinde can damarı olması için Alara Uçansu Şelalesi önemli su kaynağı olduğunu söyledi.
Geçmiş yıllarda dernek olarak Uçansu Şelalesi'nin Alman eko turizmi uzmanı Monika Monari ile birlikte tanıtım çalışması yaptıklarını belirten Gündoğdu, bu seneki hedeflerinin bölgeye 5 binin üzerinde alternatif turizm tutkunu turist çekmek olduğunu kaydetti. Gündoğdu, "Uçansu Şelalesi doğal güzelliğiyle turistleri büyüleyen bir çağlayan. Çağlayanın Avrupa, Rusya ve İskandinav ülkelerinde tanıtımına ihtiyacı var. " ifadesini kullandı.
Alanya'da turizmcilik yapan Uğur Özdemir, Alanya'ya deniz, kum ve güneş turizmi için gelen turistlerin Toroslar'da nefes aldıkları tek yerin Uçansu Şelalesi olduğunu söyledi.
Şelaleye her hafta gelmeye çalıştığını ve turist getirdiğini belirten Özdemir, çağlayana en fazla ilgiyi Alman, Hollanda, Belçika, İngiliz, Finlandiya ve İsveçli turistlerin gösterdiğini kaydetti.
virahaber.com