Uçak ve teknelerin birbirine çok benzediğini belirten Yüksek Makine Mühendisi Ahmet Burak Akpulat, fiziksel olarak bulundukları ortam itibariyle bir akışkan içinde olduklarını söyledi. Sunumunda uçak üzerine yapılan bir çalışma hakkında bilgi veren Akpulat, tasarlamış olduğu tekne ve tasarımla ilgi yaşadığı süreci öğrencilerle paylaştı.
Teknenin içini tasarlarken performans özellikleri, bütünlük, mimari, gemi inşa mühendisliği, kullanıcı konforu, yangın güvenliği gibi özelliklere ihtiyaç olduğunu belirten İç Mimar Can Gengönül, “Denizde topraklama olmadığı için yangın güvenliği en önemli konulardan bir tanesidir. Bazı kamaralarda yanmaz duvarlarla yangın kapıları vardır” diyerek müşteriyle iletişim, çevresel etmenler, fonksiyonellik, enerji ve sürdürebilirlik, yapısal bütünlük ve estetiğin tasarım performansını etkilediğini ifade etti. Gengönül, yat iç tasarımının önemi, tekne tasarımında gemi inşa mühendisi, mimar ve tersanenin rolünü anlattı.
Seminerin açılışında konuşan GAÜN Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Halil Güzelbey, öğrencilerin teknik bilgileri alırken genç insanların güzel işler yapıp sanayiye ciddi anlamda ürünler satabilecek, dışarıya muhtaç olmadan kendi ülkemizde bir takım işler yapabilmenin canlı örnekleri olarak görmeleri için konferansı düzenlediklerini söyledi.
virahaber.com