Tuzla'daki Deniz Harp Okulu basını ağırladı

Deniz Harp Okulu kapılarını basın mensuplarına açtı. Okulda verilen temel denizcilik eğitimleriyle, denizcilik faaliyetlerinin anlatıldığı turda Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Özel gazetecilere eşlik etti.

Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel, "Deniz Harp Okulu olarak Atatürkçü düşünce sistemiyle denizciliği bir yaşam tarzı olarak benimsemiş genç deniz subaylarını en iyi şekilde yetiştirmeye devam edeceğiz" dedi.

Tuzla'da bulunan Deniz Harp Okulu, basına tanıtıldı. Basın turunda, okul müzesinin tanıtımı yapılarak, müze envanterindeki ürünler hakkında bilgi verildi. Dekanlık binasında verilen brifingin ardından sosyal bilimler amfisinde ders izlendi ve çok amaçlı yabancı dil similasyon merkezinin tanıtımı yapıldı.

Daha sonra Uluğbey Gökevi'ne geçildi ve burada öğrencilerin aldıkları eğitim basın mensuplarına gösterildi. Deniz Bilimleri ve Mühendisliği Enstitüsü ile Gemi İnşa Laboratuvarı'nın tanıtımı sonrasında öğrenci alay komutanlığına geçilerek, öğrencilerin yaşam yerleri hakkında bilgi verildi.

Kılıçalipaşa Yemekhanesi önünde toplanan öğrencilerin bando eşliğinde taburla yemeğe geçişi de basına gösterildi. Aydın Reis Kayıkhanesi'nin tanıtımı sonrasında yüzme havuzunda kuleden atlama, havuzda adam taşıma, faydalı yüzme ve hayat kurtarma tatbikatları gerçekleştirildi.
İşaret kulesinden yat, yelken, futa ve filikalarda seyir eğitimlerinin izlenmesi sonrası, dış limanda temel deniz eğitimlerinin tanıtımı yapılarak, avara etme, posta çantası, denize adam düştü ve aborda olma eğitimleri gerçekleştirildi.

Eğitim botuyla gerçekleştirilen seyir eğitimine gazeteciler de iştirak etti. Bu arada, TCG E-8 eğitim botunun eğitim çalışmaları sırasında kullandığı, gemiye özel "korsan" flaması da basın mensuplarının dikkatini çekti.

Tümamiral Mesut Özel'in konuşması

Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel, yaptığı konuşmada, okulun misyon ve vizyonu, tarihçesi, konuş ve sorumluluk sahası, yerleşim planı, kuruluşu, eğitim ve öğretim, liderlik, denizcilik, savaş beden eğitimi ve sosyal faaliyetler hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Tümamiral Özel, Deniz Harp Okulu'nun 1773 yılında Cezayirli Hasan Paşa tarafından Kasımpaşa'da kurulduğunu ve daha sonra 1838 yılında Heybeliada'ya, 1985 yılında ise halen bulunduğu Tuzla'ya taşındığını ifade etti.

Okulda 840'ı erkek, 21'i kız olmak üzere toplam 861 Türk öğrencinin bulunduğunu belirten Özel, şunları kaydetti: "Ayrıca Arnavutluk, Azerbaycan, Gambiya, Kazakistan, KKTC, Libya, Somali ve Türkmenistan'dan 24'ü Türkçe hazırlık sınıfında, 46'sı ise diğer sınıflarda toplam 70 misafir askeri öğrenci bulunmaktadır. Bu sene 22 yıl aradan sonra Libya'dan da 15 öğrenci Türkçe hazırlık öğrenimine başlamıştır. Deniz Harp Okulu'nda öğretim, 43 dershane, 4 amfi, 10 lisans, 4 bilgisayar laboratuvarı, 11 brifing tipi dersane ve 35 laboratuvarda icra edilmektedir."
Özel, okulda bir öğrencinin 4 yıl boyunca uygulamalı denizcilik eğitimleri kapsamında bin 200 saat eğitim aldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Büyük önder, büyük devlet adamı Atatürk'ün, 'Hudutlarının mühim ve büyük aksamı deniz olan Türk devletinin donanması da mühim ve büyük olmak gerekir' hedefine ulaşmak azmi ve kararlılığı içinde,Deniz Harp Okulu olarak Atatürkçü düşünce sistemiyle denizciliği bir yaşam tarzı olarak benimsemiş genç deniz subaylarını en iyi şekilde yetiştirmeye devam edeceğiz. Ayrıca yine ebedi başkomutanımızın 'Denizciliği, Türk'ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız' direktifi doğrultusunda üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazır olduğumuzu ve bundan sonra da hazır olacağımızı ifade etmek isterim."

KIZ ÖĞRENCİ EĞİTİM BOTUNU KOMUTA ETTİ

E-1 adlı eğitim botu, Deniz Harp Okulu 4. sınıfta okuyan Şatiye Türkcan adlı bir kız öğrencisin komutasında Marmara Denizi'ne açıldı. Türkcan'ın 'Bismillah kıç, halat fora' şeklindeki komutuyla seyre çıkan eğitim botunda 'Posta çantası alma-verme', 'Denize adama düştü've 'Aborda olma' eğitimleri başarılı bir şekilde gerçekleşti. Eğitim uygulamalarının ardından gazetecilere yaşadığı duyguları anlatan Türkcan, verdiği komutlarla gemi personelinin hareket etmesini ve emniyetli bir şekilde gemiyi seyir halinde tutmanınçok güzel bir duygu olduğunu söyledi. 4 yıldır eğitim gördüğünü ifade eden Türkcan, "Neredeyse yolun sonuna geldik. Donanmada alacağım görevler için şimdiden can atıyorum. Heyecanlıyım ancak onur ve gurur verici bir iş yapıyoruz. Erkek öğrenci arkadaşlarımızla aynı eğitimi eşit koşullarda alarak aynı zamanda rütbe alabiliyoruz. 4 yıl geçirdiğimiz Deniz Harp Okulu adeta bizim yuvamız gibi ancak donanma da bizim için yeni bir yuva olacak" diye konuştu. Tümamiral Özel ise Şatiye Türkcan'ın gemiyi başarılı bir şekilde kumanda ettiğini ifade ederek, öğrencileri denizcilik eğitimleri çevrçevesinde eğitim botlarıyla seyre çıkardıklarını ve tecrübe kazanmaları için komutayı onlara bıraktıklarını söyledi.

GERÇEĞİNİ ARATMAYAN TATBİKAT

Öte yandan öğrencilerin kapalı bir havuzda düşman gemisinin ele geçirilmesinin gösterildiği "Sinsi taarruz harekat" adlı tatbikat nefes kesti. Tatbikatta deniz pentatlon ve yüzme takımındaki öğrencilerden oluşan ekip, SAT komandolarının simüleederek, ilk önce M-16 piyade tüfeğiyle su altından ilerleyerek zodyak bottaki düşman unsurunu etkisiz hale getirdiler. Daha sonra kuleye tırmanarak burayı ele geçiren öğrenciler tatbikatın sonunda hep bir ağızdan Deniz Harp Okulu marşını seslendirdiler.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Balık Tezgahları Şenlendi
Kayıp Balıkçıyı Arama Çalışmaları 11. Gününde Devam Ediyor
Müsilaj, 7 Haftada Bütün Marmara Denizi’ne Yayıldı, Ege Denizi’ne Geçti
Pakistan İçin Üretilen PN MİLGEM Gemisinde Yerli ve Milli Ürünler Dikkat Çekiyor
Bozcaada Açıklarında Slaç Basan Gemiye 39 Milyon TL Ceza